Κατάθλιψη και διαβήτης αυξάνουν τον κίνδυνο άνοιας

Ο κίνδυνος εμφάνισης άνοιας είναι ιδιαίτερα αυξημένος για τα άτομα που έχουν διαγνωστεί τόσο με κατάθλιψη, όσο και με διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με νέα αμερικανο-δανέζικη επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Ντιμίτρι Νταβίντοφ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ουάσιγκτον του Σιάτλ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό περιοδικό ψυχιατρικής JAMA Psychiatry, ανέλυσαν στοιχεία για 2,4 εκατομμύρια άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών.

Από αυτούς, το 19,4% είχε κατάθλιψη, το 9,1% διαβήτη τύπου 2 και το 4% τόσο κατάθλιψη όσο και διαβήτη. Η μέση ηλικία για την αρχική διάγνωση της κατάθλιψης ήταν τα 58,5 έτη και του διαβήτη τα 63 έτη.

Στη διάρκεια της εξαετούς μελέτης (2007-2013) το 2,4% των συμμετεχόντων εμφάνισε άνοια σε μέση ηλικία 81 ετών. Από αυτούς, το 26,4% είχε προηγουμένως διαγνωστεί με κατάθλιψη, το 10,8% με διαβήτη, ενώ το 6,7% και με τις δύο παθήσεις.

Η ανάλυση έδειξε ότι η ύπαρξη διαβήτη τύπου 2 σχετίζεται με 20% μεγαλύτερο κίνδυνο εκδήλωσης άνοιας, ενώ η διάγνωση κατάθλιψης αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας κατά 83%. Όταν συνυπάρχουν κατάθλιψη και διαβήτης σε έναν άνθρωπο, αυτός έχει 117% μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισης άνοιας στην τρίτη ηλικία (άνω των 65 ετών).

Ο διαβήτης, η κατάθλιψη και η άνοια γίνονται όλο και πιο συχνές στις ανεπτυγμένες χώρες. Υπολογίζεται ότι το 20% των διαβητικών έχει και κατάθλιψη.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει