Κάθε φιλί μεταφέρει 80 εκατομμύρια μικρόβια

Ένα φιλί ανάμεσα σε ένα ζευγάρι δεν είναι μόνο ένδειξη πάθους και αγάπης. Είναι παράλληλα και μία μεταφορά εκατομμυρίων μικροβίων από τον έναν στον άλλο, σύμφωνα με μια ολλανδική έρευνα.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έρευνα, σε 10 δευτερόλεπτα που μπορεί να διαρκέσει ένα φιλί, μπορούν να μεταφερθούν από τον έναν σύντροφο στον άλλο 80 εκατομμύρια μικρόβια.

«Τα παθιασμένα φιλιά που συνεπάγονται την πλήρη επαφή της γλώσσας του ενός με τον άλλο και την ανταλλαγή σάλιου, μοιάζει απλά σαν μια συμπεριφορά φλερτ που είναι μοναδική, απαντάται μόνο στον άνθρωπο και είναι κοινή σε πάνω από το 90% των γνωστών πολιτισμών», αναφέρει ο συγγραφέας της μελέτης, Remco Kort, από το Τμήμα Μικροβιολογίας και Συστημάτων Βιολογίας ΤΝΟ, στην Ολλανδία.

Ο Κort, που είναι σύμβουλος στο Μουσείο Μικροβίων Micropia, στο Αμστερνταμ, εξηγεί: «Μέχρι τώρα οι ακριβείς επιπτώσεις των φιλιών στη στοματική μικροχλωρίδα (τους μικροσκοπικούς οργανισμούς που ζουν στο στόμα) δεν έχουν μελετηθεί. Θέλαμε να μάθουμε το βαθμό στον οποίο οι δύο σύντροφοι μοιράζονται τους μικροοργανισμούς που βρίσκονται στο στόμα τους και αποδείχτηκε πως όσο περισσότερο φιλιέται ένα ζευγάρι, τόσο πιο ίδιοι είναι αυτοί οι μικροοργανισμοί».

Στο πείραμα που διεξήγαγαν οι ερευνητές έδωσαν σε 21 ζευγάρια ένα προβιοτικό ρόφημα (ως γνωστόν τα προβιοτικά είναι καλά βακτήρια), προτού φιληθούν. Το επίχρισμα που πήραν μετά την ανταλλαγή του φιλιού έδειξε πως μεταβιβάστηκαν περίπου 80 εκατομμύρια μικρόβια από το ένα στόμα στο άλλο. Οι ερευνητές διαπίστωσαν, επίσης, ότι τα μικρόβια ήταν περισσότερο παρεμφερή ανάμεσα στα ζευγάρια που είχαν σχέση, απ’ ό,τι σε άτομα που δεν γνωρίζονταν μεταξύ τους.

Ωστόσο, τα μικρόβια του στόματος παίζουν έναν μικρό ρόλο στον οργανισμό, καθώς το στόμα μπορεί να αποτελεί «σπίτι» για πάνω από 700 είδη βακτηρίων, ωστόσο στο σώμα «κατοικούν» πάνω από 100 τρισεκατομμύρια μικροοργανισμοί, που βοηθούν σε διάφορες εργασίες, όπως η καταπολέμηση των ασθενειών και η καλή πέψη των τροφών.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Μicrobiome.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει