Η καθιστική ζωή αυξάνει τις πιθανότητες αναπηρίας στο μέλλον

Ενας ακόμα λόγος για να αρχίσουμε να σηκωνόμαστε από τα γραφεία και να περπατάμε περισσότερο είναι πως μια νέα έρευνα διαπιστώνει ότι οι καθιστικές συμπεριφορές αυξάνουν τον κίνδυνο αναπηρίας στην μετέπειτα ζωή.

Ακόμα και μία επιπλέον ώρα την ημέρα στην καρέκλα του γραφείου ή στον καναπέ του σπιτιού αρκεί για να κάνει τη ζημιά, όπως αναφέρει έκθεση που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journal of Physical Activity and Health.

Η έρευνα που έγινε στη σχολή Ιατρικής Feinberg του Πανεπιστημίου Northwestern στο Σικάγο, είναι η πρώτη που δείχνει ότι η καθιστική ζωή από μόνη της μπορεί να αποτελέσει παράγοντα κινδύνου αναπηρίας, ανεξάρτητο από την έλλειψη μέτριας σωματικής δραστηριότητας.

«Η άσκηση είναι σημαντική, αλλά είναι μόνο η αρχή ενός υγιεινού τρόπου ζωής. Το μήνυμα είναι ότι πρέπει να εργαστούμε πάνω στη μέτρια σωματική δραστηριότητα, αλλά παράλληλα πρέπει να μειώσουμε το χρόνο που καθόμαστε, αντικαθιστώντας τον με κάποια ελαφριά δραστηριότητα. Αυτό δεν σημαίνει υποχρεωτικά ότι πρέπει να ιδρώσουμε, αλλά να κάνουμε απλές δραστηριότητες όπως το κουβάλημα ενός καλαθιού (καλάθι και όχι καροτσάκι) στο σούπερ μάρκετ, μια βόλτα σε ένα μουσείο ή στα μαγαζιά, ή μια ώρα περπάτημα σε χαμηλό ρυθμό», λέει η δρ Dorothy Dunlop, καθηγήτρια Ιατρικής στο Northwestern.

Οι ερευνητές προσάρμοσαν συσκευές στη μέση περίπου 2.200 ενηλίκων ηλικίας 60 ετών και πάνω για να παρακολουθούν την καθημερινή τους δραστηριότητα και διαπίστωσαν ότι κάθε επιπλέον ώρα που κάθονταν διπλασίαζε τον κίνδυνο αναπηρίας στο μέλλον. Ετσι, αν ένα άτομο στα 60 χρόνια του καθόταν 12 ώρες την ημέρα και ένα άλλο 13 ώρες την ημέρα, το δεύτερο άτομο είχε 50% περισσότερες πιθανότητες να είναι «απενεργοποιημένο» τα επόμενα 10 χρόνια, σύμφωνα με τη μελέτη.

«Δεν μου κάνει εντύπωση το γεγονός ότι ούτε τα 30 λεπτά δραστηριότητας πέντε ημέρες την εβδομάδα δεν αρκούν για να αντισταθμίσουν τις 9 ώρες καθιστικής ζωής την ημέρα», δήλωσε αναλύοντας τα αποτελέσματα της μελέτης η δρ Robert Truax, από το Ιατρικό κέντρο του Κλίβελαντ και συμπλήρωσε: «Τα καλά νέα είναι ότι ποτέ δεν είναι αργά για να σηκωθεί κανείς από την καρέκλα του και να ζήσει πιο υγιεινά».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει