Κατοικίδια και μωρά: Πώς θα γίνουν οι «συστάσεις»

Ανησυχείτε για το πώς θα συστήσετε στο σκύλο ή στη γάτα σας το νέο μέλος της οικογένειάς σας; Εχει γίνει το κατοικίδιό σας προστατευτικό και παραμένει προσκολλημένο στη μέλλουσα μητέρα; Ιδού μερικές συμβουλές για ευκολότερη συμβίωση.

1. Αφήστε τη γάτα ή το σκύλο σας να διερευνήσει το δωμάτιο του μωρού. Καταστήστε σαφές ότι αυτό δεν είναι το δωμάτιο του κατοικίδιου ζώου σας και είναι εκτός των ορίων του, εκτός αν εσείς το καλέσετε μέσα. Περάστε λίγο χρόνο στο παιδικό δωμάτιο μόνο και μόνο για να αντιληφθεί το κατοικίδιο πως θα περνάτε κάποιο από το χρόνο σας σε ένα δωμάτιο όπου εκείνο θα μπαίνει μόνο αν το καλείτε.

2. Ξεκινήστε την αναπαραγωγή μιας εγγραφής από θορύβους μωρού μέσα στο σπίτι και ειδικά από παιδικά δωμάτια, για να τους ακούσει το κατοικίδιο και να αντιληφθεί πως αυτοί οι ήχοι είναι φυσιολογικοί. Οταν στην εγγραφή ακούγεται ένα μωρό που κλαίει, μπορείτε να περάσετε λίγο χρόνο στο παιδικό δωμάτιο. Μετά από κάποιο χρονικό διάστημα χαμηλώστε την ένταση των ήχων, ώστε το κατοικίδιο να συνδέσει το κλάμα και το σταμάτημά του με το παιδικό δωμάτιο.

3. Φέρτε στο σπίτι ένα μπιμπερό ή μια κουβέρτα του μωρού από το μαιευτήριο, πριν έρθει το μωρό. Αυτά τα αντικείμενα έχουν πολύ άρωμα που μάλιστα θα διατηρηθεί περισσότερο αν τα κρατήσετε σε μια σφραγισμένη σακούλα. Τοποθετήστε τα σε μια θέση που είναι εύκολα προσβάσιμη για το κατοικίδιο, έτσι ώστε να τα… επιθεωρήσει.

4. Οταν η μητέρα και το μωρό επιστρέψουν στο σπίτι από το μαιευτήριο, βάλτε το κατοικίδιο σε άλλο δωμάτιο. Δεδομένου ότι το κατοικίδιο έχει αρκετές ημέρες να σας δει, θα μπορούσε να είναι ευερέθιστο στην πρώτη επαφή μαζί σας. Μόλις το μωρό βρεθεί με ασφάλεια στο παιδικό δωμάτιο, η μητέρα πρέπει να περάσει λίγο χρόνο με το κατοικίδιο, ώστε να «ξαναγνωριστούν».

5. Συστήστε το νέο μωρό στο κατοικίδιο ζώο σας  μία ημέρα αφού το νεογέννητο φτάσει στο σπίτι. Αυτό θα δώσει στο κατοικίδιο την ευκαιρία να ακούσει τους ήχους του μωρού. Αφήστε το κατοικίδιό σας να μυρίσει πρώτα την κουβέρτα του μωρού, ΟΧΙ το πρόσωπο του μωρού. Δώσε προσοχή στο κατοικίδιό σας όσο σίγουροι κι αν είστε για τις αντιδράσεις του. Δοκιμάστε μία μέρα μετά να κάνετε πάλι το ίδιο. Αν τα πράγματα πάνε καλά, μπορείτε να επιτρέψετε στο κατοικίδιο ζώο σας να μυρίσει τα χέρια του μωρού και στο τέλος το πρόσωπο. Μπορεί να πάρει λίγο χρόνο, αλλά το κατοικίδιο ζώο σας, θα συνηθίσει τη νέα προσθήκη στην οικογένεια.

Προφανώς, το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να θυμάστε σχετικά με τη γνωριμία του κατοικιδίου σας με το νεογέννητο, είναι ότι πρέπει να γνωρίζετε καλά τη γλώσσα του σώματος και τη συμπεριφορά του κατοικιδίου σας. Ενας ενήλικας πρέπει να είναι πάντα παρών σ’ αυτή την συνύπαρξη, καθώς το μωρό δεν έχει μηχανισμούς άμυνας ή τρόπους επικοινωνίας με το κατοικίδιο. Με λίγη υπομονή και προσεκτική καθοδήγηση το μωρό και το κατοικίδιό σας θα γίνουν φίλοι δια βίου.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει