Τα κατοικίδια μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων

Η παρουσία ενός κατοικίδιου στο σπίτι μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο των καρδιακών παθήσεων, σύμφωνα με μια επιστημονική δήλωση της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Circulation.

«Οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων, ιδιαίτερα οι ιδιοκτήτες σκύλων, έχουν πιθανότατα μειωμένο κίνδυνο ανάπτυξης καρδιακής νόσου», όπως δήλωσε ο Γκλεν Λεβάιν, καθηγητής στο Κολέγιο Μπέιλορ, στο Χιούστον του Τέξας και πρόεδρος της επιτροπής που συνέταξε τη δήλωση μετά την αναθεώρηση προηγούμενων μελετών για την επίδραση των κατοικίδιων ζώων στη ζωή των ανθρώπων.

Η έρευνα έδειξε πως:

* η παρουσία κατοικίδιου στο σπίτι είναι πιθανό να σχετίζεται με τη μείωση του παράγοντα κινδύνου ανάπτυξης καρδιακής νόσου και με την αύξηση της επιβίωσης μεταξύ των ασθενών. Ωστόσο, οι μελέτες δεν είναι οριστικές και δεν αποδεικνύεται ότι κατ’ ανάγκη η ιδιοκτησία κατοικίδιου προκαλεί άμεση μείωση του κινδύνου καρδιακής νόσου. «Μπορεί να είναι απλώς υγιείς οι άνθρωποι αυτοί που έχουν κατοικίδιο, δεν σημαίνει υποχρεωτικά πως η παρουσία του ζώου προκαλεί και μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου», δήλωσε.

* η ιδιοκτησία σκύλου ειδικότερα, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου. Οι άνθρωποι με σκυλιά μπορούν να συμμετέχουν σε περισσότερη σωματική δραστηριότητα, επειδή βγαίνουν βόλτα και περπατάνε μαζί με το σκύλο τους. Σε μια μελέτη  όπου συμμετείχαν περισσότεροι από 5.200 ενήλικες, οι ιδιοκτήτες των σκύλων που ασχολούνταν περισσότερο με το περπάτημα και τη φυσική δραστηριότητα από ό,τι οι μη ιδιοκτήτες σκύλων, είχαν 54% περισσότερες πιθανότητες να βρίσκονται κοντά στο συνιστώμενο επίπεδο φυσικής δραστηριότητας.

* η παρουσία κατοικίδιων μπορεί να σχετίζεται με χαμηλότερη πίεση του αίματος και επιπέδων χοληστερόλης, καθώς και μικρότερη συχνότητα παχυσαρκίας.

* Τα κατοικίδια μπορεί να έχουν θετική επίδραση στις αντιδράσεις του οργανισμού απέναντι στο άγχος.

«Επί της ουσίας τα στοιχεία δείχνουν ότι πιθανώς υπάρχει μια σχέση μεταξύ ιδιοκτησίας κατοικίδιων ζώων και μειωμένου κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου. Αυτό που είναι λιγότερο σαφές είναι αν η υιοθέτηση ενός κατοικίδιου ζώου μπορεί να οδηγήσει σε μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου σε άτομα με προϋπάρχουσα νόσο. Περαιτέρω έρευνα, με καλύτερης ποιότητας μελέτες είναι απαραίτητη για να δοθεί οριστική απάντηση σ’ αυτό το ερώτημα. Ακόμα όμως κι αν υπάρχει πιθανή σύνδεση, οι άνθρωποι δεν θα πρέπει να υιοθετήσουν, διασώσουν ή αγοράσουν ένα κατοικίδιο μόνο για τη μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου», επισήμανε ο Λεβάιν.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει