«Καζάνι που βράζει» ο χώρος της Υγείας

Η απεργία των γιατρών του ΕΟΠΥΥ συνεχίστηκε και την Παρασκευή (29/11) και η αντιπαράθεση με το υπουργείο Υγείας έχει φτάσει στα άκρα μετά την απόφαση να διακοπούν οι συμβάσεις με εκείνους που απεργούν αλλά διατηρούν ανοιχτά τα ιδιωτικά τους ιατρεία.

Οι γιατροί έχουν εξαγγείλει συνέχιση των κινητοποιήσεών τους μέχρι και τις 9 Δεκεμβρίου, ενώ από την πλευρά του με νέες δηλώσεις του ο υπουργός Υγείας, Αδωνις Γεωργιάδης, προειδοποίησε τους γιατρούς με νέα μέτρα στην περίπτωση που συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους.

«Αν συνεχίσουν οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ θα πάρουμε κι άλλα μέτρα για να μην στερηθούν οι πολίτες το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμά τους στην πρωτοβάθμια περίθαλψη», τόνισε χαρακτηριστικά στον ΣΚΑΪ.

Μπέζας: «Οι γιατροί εκβιάζουν, όχι εμείς»

Παράλληλα, ο υφυπουργός Υγείας, Αντώνης Μπέζας τόνισε ότι θα προχωρήσει η καταγγελία των συμβάσεων των γιατρών που ενώ απεργούν από τις μονάδες του ΕΟΠΥΥ δέχονται ασφαλισμένους το απόγευμα στα ιδιωτικά τους γραφεία. Σε πρώτη φάση πρόκειται για περίπου 800 γιατρούς που υποχρεούνται να παρέχουν υπηρεσίες Υγείας στους ασφαλισμένους στις δομές του ΕΟΠΥΥ, δηλαδή στα καταστήματα του πρώην ΙΚΑ, ενώ έχουν υπογράψει και σύμβαση με τον Οργανισμό να δέχονται τουλάχιστον 150 επισκέψεις τον μήνα ασφαλισμένων του στο ιδιωτικό τους ιατρείο με αμοιβή 10 ευρώ.

«Εμείς ως υπουργείο Υγείας δεν εκβιάζουμε, εμάς μας ενδιαφέρει να προχωρήσει η μεταρρύθμιση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας για να αντιμετωπιστούν οι στρεβλώσεις που υπάρχουν και να παρέχονται καλύτερες υπηρεσίες υγείας στους πολίτες. Δεν εκβιάζουμε εμείς, η συνδικαλιστική ηγεσία των ιατρών προσπαθεί να εκβιάσει το υπουργείο Υγείας και κατ’ επέκταση ολόκληρη την κοινωνία», σημείωσε ο υφυπουργός Υγείας σε δηλώσεις που έκανε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Ερωτηθείς για τη συνέχιση της απεργίας των γιατρών του ΕΟΠΥΥ ως τις 9 Δεκεμβρίου, ο κ. Μπέζας επανέλαβε ότι «η συνδικαλιστική ηγεσία των ιατρών παρασύρει τους γιατρούς σε λάθος δρόμο», προσθέτοντας πως «όπως αυτοί έχουν συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα να απεργούν έτσι και οι πολίτες έχουν συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα να έχουν πρόσβαση στο φάρμακο και τις υπηρεσίες υγείας».

«Πυρά» από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας δέχθηκε τα πυρά του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), ο οποίος την κάλεσε «να σταματήσει ενέργειες και συμπεριφορές οι οποίες προσβάλλουν τον ιατρικό κόσμο, υποδαυλίζουν και καλλιεργούν κλίμα έντασης και διχαστικών πρακτικών, σε μια περίοδο που η περίθαλψη του ελληνικού λαού χρειάζεται σοβαρή αντιμετώπιση και ενδυνάμωση, αντί της αποδυνάμωσης δομών και λειτουργιών».

Σε ανακοίνωσή του ο ΠΙΣ σημειώνει ότι μετά από τις επισκέψεις και διάλογο με τους πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων της Βουλής, «έχει διαπιστώσει πόσο δικαιολογημένη είναι η αγανάκτηση και οργή των ιατρών και των ασφαλισμένων, για τις δύσκολες μέρες που θα ακολουθήσουν για την περίθαλψη των πολιτών».

Εκφράζει τέλος την ελπίδα ότι η «ομοθυμία, η συστράτευση και ο αγώνας για αξιοπρεπή περίθαλψη κάθε πολίτη, θα οδηγήσει την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας σε ωριμότερες σκέψεις και συμπεριφορές, προκειμένου να σταματήσει η αναστάτωση στον χώρο της υγείας και της περίθαλψης».

Επίθεση της ΠΟΣΕΥΠ-ΕΟΠΥΥ στον υφυπουργό Υγείας

Εξάλλου, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού ΠΟΣΕΥΠ – ΕΟΠΥΥ επιτέθηκε στον υφυπουργό Υγείας Αντώνη Μπέζα με αφορμή τις δηλώσεις του, σημειώνοντας ότι «αντί για συγκεκριμένες σοβαρές απαντήσεις στα απεργιακά αιτήματα της ΠΟΣΕΥΠ– ΕΟΠΥΥ, με ύφος χιλίων καρδιναλίων από το περιστύλιο της Βουλής, εκτόξευσε απειλές για διακοπή συμβάσεων, σε μία προσπάθεια να διασπάσει και να κάμψει το απεργιακό μέτωπο».

Του ζήτησε, επίσης, να εξηγήσει «γιατί τα πανάκριβα μηχανήματα στις δημόσιες μονάδες των πολυιατρείων είναι κλειστά, με αποτέλεσμα ασφαλιστικά κεφάλαια καθημερινά να μετακινούνται στον ιδιωτικό επιχειρηματικό τομέα και ο ασφαλισμένος να πληρώνει από την τσέπη του».

Τέλος έκανε λόγο για «απερίγραπτο θράσος» με το οποίο «μιλάει για μεταρρύθμιση όταν γνωρίζουμε όλοι, ότι είναι η ερμηνευτική λέξη της πλήρους διάλυσης των δημόσιων δομών στο χώρο της υγείας».

Πρόσκληση σε διάλογο από τον υπουργό Υγείας

Την ίδια ώρα ο υπουργός Υγείας με δηλώσεις του στη Βουλή έκανε πρόσκληση σε διάλογο προς όλα τα κόμματα, αλλά και τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ, ενώ παράλληλα ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να μην εξαιρέσει κανένα από την τήρηση της νομοθεσίας, τονίζοντας ότι «δεν μπορούμε να δημιουργήσουμε πολίτες δύο κατηγοριών».

«Τέτοια συμφωνία δεν μπορούμε να κάνουμε με κανένα. Όλοι οι πολίτες είναι ίσοι. Για όποιον έχει διάθεση να έρθει να κάνει διάλογο ή αντίλογο είμαι πρόθυμος, η πόρτα του υπουργείου είναι ανοικτή», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιάδης.

Αφορμή ήταν επίκαιρη ερώτηση της προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα που ανέφερε ότι το κόμμα της θα κάνει αντίλογο με την κυβέρνηση αλλά δεν της έχει καμία εμπιστοσύνη.

«Ετσι όπως πάμε θα περικόψουμε και τα φάρμακα μαζί με τη διατροφή. Αυτή είναι για εμάς η ανηθικότητα», τόνισε η κ. Παπαρήγα και πρόσθεσε: «Μας κάνετε κρατήσεις, εμείς τα θέλουμε επιστροφή σε δωρεάν παιδεία, υγεία. Μπορεί να λέτε ότι θα ξανακτίσετε από την αρχή την πρωτοβάθμια υγεία αλλά δεν έχουμε καμία εμπιστοσύνη στην πολιτική σας για αυτό θα κάνουμε αντίλογο που θα περιέχει θέσεις. Το λέω για να έχουμε καθαρά χαρτιά».

Συγκέντρωση και πορεία προς τη Βουλή

Στο μεταξύ, οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ διαδήλωσαν την Παρασκευή (29/11) ενάντια στις αλλαγές που προωθεί το υπουργείο Εργασίας στις δομές του Οργανισμού, οι οποίες αναμένεται να οδηγήσουν σε απολύσεις. Αρχικά συγκεντρώθηκαν έξω από το υπουργείο Υγείας μαζί με γιατρούς και εργαζομένους στα δημόσια νοσοκομεία και στη συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία προς τη Βουλή.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει