Κεταμίνη, μια «συναρπαστική» θεραπεία για την κατάθλιψη

Το παράνομο ναρκωτικό κεταμίνη μπορεί να αποτελέσει μια «συναρπαστική» και δραστική νέα θεραπεία για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης, όπως αναφέρουν ερευνητές που έκαναν την πρώτη δοκιμή στη Μεγάλη Βρετανία.

Μερικοί ασθενείς που αντιμετώπιζαν ανίατη κατάθλιψη για δεκαετίες είδαν τα συμπτώματά τους να εξαφανίζονται μέσα σε λίγες ώρες, μετά τη λήψη χαμηλών δόσεων του συγκεκριμένου ναρκωτικού που χρησιμοποιείται ως επί το πλείστον στην κτηνιατρική.

Η μικρή δοκιμή σε 28 άτομα τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύτηκαν στην Εφημερίδα της Ψυχοφαρμακολογίας, δείχνει πως τα οφέλη μπορούν να διαρκέσουν ακόμα και μήνες.

Οι εμπειρογνώμονες είπαν πως τα ευρήματά τους μπορούν να ανοίξουν έναν νέο δρόμο έρευνας.

Η κατάθλιψη είναι μια πολύ συχνή κατάσταση σε όλο τον κόσμο και πλήττει έναν στους δέκα ανθρώπους σε κάποια στιγμή της ζωής τους. Τα αντικαταθλιπτικά όπως το prozac και οι συμπεριφορικές θεραπείες μπορούν να βοηθήσουν ορισμένους ασθενείς, αλλά ένα σημαντικό ποσοστό ανθρώπων «αντιστέκονται» σε οποιαδήποτε μορφή θεραπείας.

Μια ομάδα έρευνας από το Foundation Trust της Οξφόρδης, έδωσε στα 28 άτομα ήπιες δόσεις κεταμίνης πάνω από 40 λεπτά μέχρι και 6 φορές και τα αποτελέσματα έδειξαν βελτίωση στα δηλωθέντα επίπεδα κατάθλιψης σε 8 ασθενείς, ενώ 4 απ’ αυτούς βελτιώθηκαν τόσο πολύ που πλέον η κατάστασή τους χαρακτηρίστηκε ως ύφεση. Κάποιοι από τους ασθενείς ανταποκρίθηκαν στην κεταμίνη μέσα σε μόλις έξι ώρες από την πρώτη έγχυση του φαρμάκου.

«Είναι πραγματικά δραστικό για μερικούς ανθρώπους, είναι αυτό για το οποίο πραγματικά αξίζει κάποιος να ασχολείται με την ψυχιατρική, μόνο και μόνο για να δει αυτό το υπέροχο πράγμα. Οι ασθενείς λένε “αχ, αισθάνομαι ότι σκέφτομαι όπως παλιά”, οι συγγενείς λένε “έχουμε τον άνθρωπό μας πίσω”», λέει πραγματικά ενθουσιασμένος ο επικεφαλής ερευνητής δρ Rupert McShane.

Ο δρ McShane τόνισε πως στη μελέτη περιελήφθησαν ασθενείς που ζούσαν με κατάθλιψη για πάνω από 20 χρόνια.

Η διάρκεια του αποτελέσματος παραμένει, ωστόσο, ακόμα πρόβλημα. Μερικές φορές οι ασθενείς υποτροπιάζουν μέσα σε λίγες ημέρες, άλλοι επωφελούνται ακόμα και τρεις μήνες αφού έχουν πάρει τις δόσεις της κεταμίνης.

Υπάρχουν, επίσης, κάποιες σοβαρές παρενέργειες, συμπεριλαμβανομένης μίας περίπτωσης ασθενούς που υπήρξε διακοπή της παροχής αίματος προς τον εγκέφαλο.

«Είναι συναρπαστικό, αλλά δεν είναι για μια θεραπεία ρουτίνας. Αυτό που θέλουμε είναι να διατηρήσουμε την απόκριση και τα αποτελέσματα του φαρμάκου. Δεν μιλάμε απλά για την αντικατάσταση του prozac», τόνισε ο McShane.

Ωστόσο, οι ερευνητές συμφωνούν πως προσφέρει μια νέα λεωφόρο έρευνας σε έναν τομέα που έχει να παλέψει σκληρά, για να βρει νέες θεραπείες για την κατάθλιψη.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει