Κίνδυνος πολιομυελίτιδας στην Ευρώπη, από τη Συρία

Η Ευρώπη θα μπορούσε να βρεθεί σε κίνδυνο από πολιομυελίτιδα μετά το πρόσφατο κρούσμα που παρουσιάστηκε στη Συρία, όπως αναφέρουν οι ειδικοί μολυσματικών ασθενειών.

Στο περιοδικό Lancet δύο Γερμανοί γιατροί αναφέρουν πως οι περιπτώσεις στη Συρία, ή οποία ήταν απαλλαγμένη από την άγριου τύπου πολιομυελίτιδα από το 1999 θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο κάποιες περιοχές της Ευρώπης.

Αναφέρουν επίσης ότι θα περάσει ένας χρόνος «σιωπηλής μετάδοσης» πριν ανιχνευθεί ένα ξέσπασμα, καθώς μόνο ένα στα 200 άτομα που έχουν μολυνθεί αναπτύσσουν παράλυση.

Σ’ αυτό το διάστημα όμως θα είναι εκατοντάδες άτομα που θα μεταφέρουν την μόλυνση.

Οι καθηγητές Martin Eichner, του Πανεπιστημίου του Tubingen και Stefan Brockmann, της Περιφερειακής Υπηρεσίας Δημόσιας Υγείας του Reutlingen εξηγούν ότι οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες χρησιμοποιούν αδρανοποιημένο εμβόλιο κατά της πολιομυελίτιδας (ΙPV) και όχι το ζωντανό από του στόματος εμβόλιο της πολιομυελίτιδας (OPV), επειδή το τελευταίο μπορεί σε σπάνιες περιπτώσεις, να οδηγήσει σε οξεία χαλαρή παράλυση, που αποτελεί το κύριο σύμπτωμα της πολιομυελίτιδας.

Ενώ όμως το IPV είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό στην πρόληψη της νόσου της πολιομυελίτιδας, δεν παρέχει το ίδιο επίπεδο προστασίας κατά του ιού, όπως οι σταγόνες από το στόμα, γι’ αυτό η κάλυψη εμβολιασμού θα πρέπει να είναι πολύ υψηλή. Οι γιατροί αναφέρουν ότι σε χώρες με χαμηλή κάλυψη, όπως η Αυστρία (83%) και η Ουκρανία (74%) υπάρχει κίνδυνος δημιουργίας μιας διαρκούς εστίας, καθώς ο ιός θα μπορεί να εισαχθεί μέσω προσφύγων από τη Συρία, ενώ τόνισαν πως και το Ισραήλ θα μπορούσε να αποτελέσει έναν δυνητικό κίνδυνο πολιομυελίτιδας.

«Ο άγριος τύπος της πολιομυελίτιδας έχει βρεθεί επίσης στα λύματα στο Ισραήλ και σε  δείγματα που ελήφθησαν από ορισμένα συμπτώματα ιδιωτών, μόλις από τον περασμένο Φεβρουάριο. Αν και δεν έχουν υπάρξει περιπτώσεις πολιομυελίτιδας στο Ισραήλ, οι τουρίστες θα μπορούσαν να διακυβεύσουν την πιθανότητα να μεταφέρουν τον κίνδυνο και σε άλλες χώρες», λέει ο καθηγητής Eichner.

Από την πλευρά του, ο Δρ Benjamin Neuman, ιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Reading, αναφέρει: «Το ξέσπασμα του ιού στη Συρία, βάζει την Ευρώπη σε κίνδυνο λόγω του τρόπου που δίνουμε τα εμβόλια σε μέρη του κόσμου όπου είναι ακόμα δυνατό ένα άργιο στέλεχος του ιού της πολιομυελίτιδας να πιάσει τα παιδιά. Τα παιδιά συνήθως τα εμβολιάζουμε με ζωντανό, αλλά γενετικά αδυνατισμένο εμβόλιο πολιομυελίτιδας που παρέχει άριστη προστασία, αλλά έχει έναν πολύ μικρό κίνδυνο να επιστρέψει πίσω στην πιο επικίνδυνη μορφή του».

Οι περισσότερες από τις 22 περιπτώσεις παράλυσης στη Συρία ( 10 από τις οποίες έχουν επιβεβαιωθεί ως άγριου τύπου πολιομυελίτιδες) αφορούν παιδιά ηλικίας κάτω των 2 ετών που είχαν χαμηλό ανοσοποιητικό δείκτη ή που δεν είχαν λάβει και τις τρεις δόσεις του εμβολίου.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποίησε τον περασμένο μήνα ότι υπήρχε μεγάλος κίνδυνος εξάπλωσης της πολιομυελίτιδας σε διεθνές επίπεδο, λόγω της κυκλοφορίας των Σύρων προσφύγων σε ολόκληρη την περιοχή και τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού στη Συρία.

Ο καθηγητής Eichner, αναφέρει σχετικά: «Ο ΠΟΥ θέλει να ξεφορτωθεί την πολιομυελίτιδα εντελώς και είχε φτάσει πολύ κοντά στο στόχο του, μέχρι τα πρόσφατα κρούσματα. Το γεγονός ότι το μεγαλύτερο μέρος των ατόμων που έχουν μολυνθεί δεν εμφανίζουν συμπτώματα, αλλά μπορούν παρόλα αυτά να εξαπλώσουν την ασθένεια, καθιστά πολύ δύσκολο να ξεφορτωθεί κανείς τον ιό, γιατί είναι σα να αγωνίζεται απέναντι σε έναν αόρατο εχθρό».

Μέχρι στιγμής, φέτος, 322 περιπτώσεις της άγριου τύπου πολιομυελίτιδας έχουν επιβεβαιωθεί, με τις περισσότερες από τις μισές να είναι στη Σομαλία.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει