Κίνδυνος επαναλοίμωξης από την Omicron, αποτελεσματική κατά 76% η 3η δόση

Για την παραλλαγή Omicron, την επαναλοίμωξη και τα εμβόλια μίλησε το απόγευμα της Δευτέρας (20/12) η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, κατά την ενημέρωση για τον κοροναϊό.

Η Μαρία Θεοδωρίδου τόνισε ότι η μετάλλαξη Omicron λόγω της μεγαλύτερης μεταδοτικότητάς της μπορεί να προσβάλλει τόσο εμβολιασμένους όσο και ανεμβολίαστους και να προκαλέσει επαναλοίμωξη.

Συγκεκριμένα, για την Omicron είπε πως μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα έχουν γίνει πάρα πολλές μελέτες.

Τα αποτελέσματα των μελετών έδειξαν ξεκάθαρα ότι είναι πιο μεταδοτική, καθώς παρατηρείται διπλασιασμός των κρουσμάτων ανά δύο με τρεις ημέρες.

Επίσης, μολύνονται και νοσούν και οι εμβολιασμένοι, οι οποίοι εμφανίζουν ήπια συμπτώματα ή είναι ασυμπτωματικοί.

Άτομα που έχουν νοσήσει από άλλη παραλλαγή έχουν 5-6 φορές περισσότερο κίνδυνο επαναλοίμωξης από την Omicron, καθώς η φυσική ανοσία δεν τα προφυλάσσει.

Σύμφωνα με τα στοιχεία από τη Νότια Αφρική, ωστόσο, φαίνεται πως αν και ο αριθμός των κρουσμάτων είναι μεγαλύτερος, οι εισαγωγές στα νοσοκομεία είναι λιγότερες και όσοι εισάγονται είναι σε πολύ καλή κατάσταση και δεν έχουν ανάγκη οξυγόνο. Επίσης, χρειάζονται βραχεία νοσηλεία και σημειώνεται πολύ χαμηλότερη θνητότητα.

Το πλήθος των εισαγομένων ασθενών με Omicron είναι κατά 90% ανεμβολίαστοι.

Όπως ανέφερε η Μαρία Θεοδωρίδου, «στις μελέτες τα δείγματα είναι κυρίως άτομα κάτω των 50 ετών, επομένως δεν ξέρουμε πώς θα επιδράσει σε μεγαλύτερες ηλικίες και ευπαθείς».

Αισιόδοξο, είναι, όμως, ένα νέο εργαστηριακό εύρημα που δείχνει ότι τις δύο τελευταίες εβδομάδες το ιικό φορτίο των λυμάτων έχει μειωθεί. Αυτό σημαίνει ότι στην περιοχή που ξέσπασε η Omicron έχει ήδη ξεκινήσει η ύφεση της πανδημίας.

Από την άλλη πλευρά, κάτι που απασχολεί τους επιστήμονες είναι η δυνατότητα της Omicron να διαφεύγει από τα αμυντικά συστήματα των εμβολιασμένων.

Μελέτες έδειξαν πως στις 25 εβδομάδες μετά τις 2 δόσεις του εμβολίου η αποτελεσματικότητα έναντι της Omicron ήταν στο 35%, ενώ έναντι της Δέλτα στο 64%.

Όμως, σε 2 εβδομάδες μετά την 3η δόση του εμβολίου η αποτελεσματικότητα έναντι της Omicron ήταν στο 76%, ενώ έναντι της Δέλτα πάνω από 90%.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει