«Κλειδί» το περπάτημα στη μάχη ενάντια στη νεφρική νόσο

Οι νεφροπαθείς μπορούν πραγματικά να κάνουν ένα αποφασιστικό βήμα προόδου και να αποφύγουν τον θάνατο, ή ακόμα και την αναπηρία αν περπατούν συστηματικά, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Ερευνητές από την Ταϊβάν παρουσίασαν τα ευρήματά τους στην Κλινική Επιθεώρηση της Αμερικανικής Εταιρείας Νεφρολογίας, αναφέροντας πως σύμφωνα με αυτά, το τακτικό περπάτημα βοήθησε τους νεφροπαθείς να ζήσουν περισσότερο, ενώ παράλληλα μείωσε τις πιθανότητες να χρειαστούν αιμοκάθαρση ή μεταμόσχευση νεφρού.

«Μια ελάχιστη διαδρομή με τα πόδια, μία μόλις φορά την εβδομάδα, για λιγότερο από 30 λεπτά, φαίνεται πως είναι ευεργετική, ενώ όσο πιο συχνό είναι το περπάτημα τόσο πιο ευεργετικό είναι το αποτέλεσμα», τόνισε ο δρ Che-Yi Chou, της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Ταϊτσούνγκ, επικεφαλής της μελέτης.

Η ομάδα του παρακολούθησε 6.300 άτομα από την Ταϊβάν με χρόνια νεφρική νόσο, ηλικίας κατά μέσο όρο 70 ετών. Οι ασθενείς παρακολουθήθηκαν κατά μέσο όρο 1,3 χρόνια και περίπου το 21% απ’ αυτούς είπε πως το περπάτημα είναι η πιο συνηθισμένη μορφή άσκησής τους.

Συνολικά οι ασθενείς που περπατούσαν, μείωσαν τον κίνδυνο θανάτου στη διάρκεια της περιόδου που κράτησε η μελέτη κατά το 1/3 και είχαν 21% λιγότερες πιθανότητες να χρειαστούν αιμοκάθαρση ή μεταμόσχευση νεφρού, σε σύγκριση με εκείνους που δεν περπατούσαν.

Οσο περισσότερο περπατούσαν, τόσο μεγαλύτερα ήταν τα οφέλη. Σε σύγκριση με εκείνους που δεν είχαν κάποια σωματική δραστηριότητα, όσοι περπατούσαν από 1 έως 7 φορές την εβδομάδα είχαν από 17%-59% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν. Είχαν επίσης 19%-44% λιγότερες πιθανότητες να χρειαστούν αιμοκάθαρση ή μεταμόσχευση νεφρού, αντίστοιχα.

Η διαφορά που σημειώθηκε δεν αφορούσε συνολικά το αν αυτοί που περπατούν είναι πιο υγιείς από αυτούς που δεν περπατούν. Οι ερευνητές σημείωσαν πως τόσο αυτοί που περπατούσαν όσο κι αυτοί που δεν ασκούσαν σωματική δραστηριότητα ήταν εξίσου πιθανό να έχουν άλλα προβλήματα υγείας, όπως καρδιοπάθειες και διαβήτη.

Η μελέτη αφορούσε συγκεκριμένα τη νεφρική νόσο. Ωστόσο, ακόμα κι αν οι νεφροπαθείς αντιμετώπιζαν κάποια άλλα προβλήματα υγείας, πάλι η άσκηση βελτίωνε την επιβίωσή τους και μείωνε τον κίνδυνο της αιμοκάθαρσης, όλες λένε οι ερευνητές.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει