Κόκκινο τριφύλλι: Eνα βότανο με αντιφλεγμονώδη δράση

Το κόκκινο ή μωβ τριφύλλι (Trifolium pratense στα λατινικά), είναι μια από τις πρώτες γεωργικές καλλιέργειες στον κόσμο. Διάσημο για το γνωστό μωβ-ροζ λουλούδι που παράγει, έχει μακριά ιστορία στην ιατρική χρήση.

Στην Κίνα και τη Ρωσία, χρησιμοποιείται για τη θεραπεία των λοιμώξεων του αναπνευστικού και την κυκλοφοριακή συμφόρηση.

Επίσης, έχει χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία του βήχα, την επούλωση των πληγών και την ανακούφιση από την κατακράτηση υγρών.

Σήμερα μελετάται για τα πιθανά οφέλη του σε εκείνους που υποφέρουν από καρδιακή νόσο, διαβήτη, συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, καθώς και διόγκωση του προστάτη.

Από το 1800 το κόκκινο τριφύλλι προωθείται ως μία πιθανή θεραπεία για τον καρκίνο. Πρόσφατη έρευνα από το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου διαπίστωσε ότι το κόκκινο τριφύλλι περιέχει τέσσερα φυτοοιστρογόνα:  βιοχανίνη Α, φορμονονετίνη, δαϊδζεΐνη και γενιστεΐνη. Η δαϊδζεΐνη και η γενιστεΐνη πράγματι βοηθούν στην πρόληψη της ανάπτυξης καρκινικών όγκων. Το κόκκινο τριφύλλι περιέχει επίσης τοκοφερόλη, μια μορφή βιταμίνης Ε που κάποιες μελέτες έχουν συνδέσει με μειωμένο κίνδυνο καρδιακής προσβολής και καρκίνου.

Το κόκκινο τριφύλλι είναι ένα ενεργό συστατικό σε ένα συνδυασμό μιας φόρμουλας που διατίθεται για θεραπεία του καρκίνου που ονομάζεται τύπος Hoxsey. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η χρήση των βοτάνων για τη θεραπεία του καρκίνου είναι εξαιρετικά αμφιλεγόμενη και ο καθένας με αυτή ή οποιαδήποτε άλλη σοβαρή ασθένεια θα πρέπει να είναι υπό τη φροντίδα του γιατρού.

Το κόκκινο τριφύλλι περιέχει μια υψηλή συγκέντρωση από φυτοοιστρογόνα, τα οποία μιμούνται τη δράση των γυναικείων ορμονών στο σώμα. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι οι αγελάδες που τρέφονται με μεγάλες ποσότητες κόκκινου τριφυλλιού, είχαν σημαντική αύξηση στο μέγεθος της θηλής. Σήμερα το κόκκινο τριφύλλι περιλαμβάνεται σε κάποια φυτικά συμπληρώματα που ισχυρίζονται ότι προωθούν τη φυσική αύξηση του μαστού.

Αν και τα αποτελέσματα των φυτοοιστρογόνων σόγιας και λιναρόσπορου έχουν μελετηθεί ευρύτερα, το κόκκινο τριφύλλι μπορεί πραγματικά να είναι μια αποτελεσματική θεραπεία για την ανακούφιση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης. Είναι ένα δραστικό συστατικό σε μη συνταγογραφούμενα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για να βοηθήσουν στη θεραπεία των εξάψεων.

Μια αυστραλιανή μελέτη διαπίστωσε ότι αυτά τα φάρμακα βοηθούν στη βελτίωση της ελαστικότητας των αρτηριών στις εμμηνοπαυσιακές γυναίκες, καθώς και άλλες μελέτες έχουν δείξει πως το κόκκινο τριφύλλι βελτιώνει τη ροή του αίματος μέσω των αρτηριών και των φλεβών. Ετσι, το κόκκινο τριφύλλι μπορεί να αποδειχθεί χρήσιμο στη θεραπεία της υψηλής πίεσης του αίματος και της μειωμένης κυκλοφορίας, τόσο σε ασθενείς με καρδιαγγειακά προβλήματα, όσο και σε διαβητικούς. Τα αποτελέσματα του κόκκινου τριφυλλιού που μοιάζουν σαν αυτά των οιστρογόνων, έχουν οδηγήσει ορισμένους ερευνητές να υποθέτουν ότι μπορεί να βοηθήσει στα συμπτώματα της καλοήθους υπερτροφίας του προστάτη, μια κατάσταση όπου ο προστατικός αδένας αρχίζει να αυξάνεται και πάλι στη μέση ηλικία.

Το κόκκινο τριφύλλι έχει χρησιμοποιηθεί παραδοσιακά για τη θεραπεία της φλεγμονής και της μόλυνσης, συμπεριλαμβανομένης της σύφιλης, των αφροδίσιων νοσημάτων και της φυματίωσης.

Πρόσφατες εργαστηριακές μελέτες έχουν δείξει ότι αυτό το φυτό όντως σκοτώνει πολλά είδη βακτηρίων, συμπεριλαμβανομένων των βακτηρίων που προκαλούν φυματίωση.

Το φρέσκο κόκκινο τριφύλλι είναι εύκολα αναγνωρίσιμο από το τρίφυλλο φύλλο του και το μυρωδάτο ροζ-μωβ βρώσιμο σε σχήμα μπάλας λουλούδι του. Μπορείτε να το βρείτε να αναπτύσσεται σχεδόν παντού στη φύση, αν και δεν αναπτύσσεται τόσο καλά σε αμμώδη και πετρώδη εδάφη. Μπορείτε να αγοράσετε κόκκινο σπόρο τριφυλλιού, καθώς και το ίδιο το φυτό την άνοιξη ή το φθινόπωρο. Για να φτιάξετε το δικό σας τσάι από κόκκινο τριφύλλι, απλά προσθέστε 1 κουταλιά της σούπας αποξηραμένα ή φρέσκα λουλούδια από τριφύλλι σε ένα φλιτζάνι ζεστό νερό και πιείτε το τρεις φορές την ημέρα.

Το κόκκινο τριφύλλι είναι επίσης διαθέσιμο σε κάψουλες και υγρά εκχυλίσματα.

Εάν έχετε μια κατάσταση που δεν επιτρέπει τη λήψη συμπληρωμάτων οιστρογόνων, τότε μάλλον δεν θα πρέπει να πάρετε συμπληρώματα από κόκκινο τριφύλλι. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις υψηλές ποσότητες από κόκκινο τριφύλλι έχουν συνδεθεί με αποβολή, ορισμένες γενετικές ανωμαλίες, στειρότητα και διαταραχές της ανάπτυξης.

Επειδή τα οιστρογόνα έχει διαπιστωθεί ότι επιταχύνουν την ανάπτυξη των γυναικολογικών όγκων, άτομα με ιστορικό αυτού του είδους των νεοπλασιών δεν θα πρέπει να λαμβάνουν το κόκκινο τριφύλλι. Τα οιστρογόνα αυξάνουν, επίσης, τον κίνδυνο θρόμβων του αίματος σε καπνιστές, άτομα που παίρνουν αντισυλληπτικά χάπια, καθώς και άτομα με ιστορικό καρδιακής νόσου ή εγκεφαλικού επεισοδίου, τα οποία δεν θα πρέπει να λαμβάνουν το κόκκινο τριφύλλι, χωρίς την έγκριση γιατρού.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει