Κοροναϊός: 5 πράγματα που πρέπει να κάνετε αν κολλήσατε

Σημαντικές διαφορές έχουν παρατηρηθεί στην πορεία της νόσησης από τον κοροναϊό και στη βαρύτητα των συμπτωμάτων μετά και τη συμβολή των εμβολίων.

Ακόμα όμως κι αν το εμβόλιο έχει αποτρέψει χιλιάδες θανάτους αλλά και σοβαρές νοσηλείες, η παρουσία του ιού εξακολουθεί να είναι διάχυτη και συνεχίζει να μολύνει όσους περισσότερους οργανισμούς- ξενιστές μπορεί με στόχο την επιβίωσή του.

Εάν νοσήσετε από Covid-19 και είστε πλήρως εμβολιασμένοι, δηλαδή έχετε πραγματοποιήσει μέχρι και την τρίτη δόση, μικρή θα πρέπει να είναι η ανησυχία σας, καθότι, ειδικά αν είστε νεότεροι σε ηλικία και δεν πάσχετε από κάποιο σοβαρό νόσημα, το πιο πιθανό είναι η λοίμωξη να προκαλέσει συμπτώματα παρόμοια με αυτά ενός κοινού κρυολογήματος.

Ωστόσο, και σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να είστε προσεκτικοί σχετικά με τις κινήσεις σας.

Ο Simon Kolstoe, μελετητής Βιοηθικής και Πανεπιστημιακής Δεοντολογίας στο Πανεπιστήμιο του Portsmouth ξεκαθαρίζει τι θα πρέπει να ακολουθήσουμε σε περίπτωση που νοσήσουμε τώρα:

Να βρίσκεστε σε επιφυλακή

Με την πλέον επικράτηση της Omicron 2, η οποία προκαλεί ηπιότερη νόσηση σε αντιδιαστολή με την αυξημένη μεταδοτικότητά της, ακόμα κι ένα ήπιο σύμπτωμα θα μπορούσε να αποτελεί προάγγελο της λοίμωξης Covid-19. Επομένως, για να αποφύγετε τη μετάδοση και ειδικότερα σε πιο ευάλωτες ομάδες, αποφύγετε όσο μπορείτε τις κοινωνικές σας επαφές, ειδικότερα εάν ήρθατε σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα.

Χαμηλώστε τους ρυθμούς σας

Η ηπιότητα των συμπτωμάτων δε σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι θα πρέπει να συμπεριφερθείτε στον οργανισμό σας σαν να είναι υγιής. Συνεπώς, αποφύγετε την άσκηση όσο νοσείτε, ακόμα και με ήπια συμπτώματα, αλλά και αφού αναρρώσετε έτσι ώστε να δώσετε στον οργανισμό σας το χρόνο να επανέλθει πλήρως.

Μάλιστα, ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι η βιαστική επιστροφή στην άσκηση μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης της κόπωσης μετά την άσκηση, ένα σύμπτωμα της μακράς Covid. Σε αυτή τη διαδικασία αποκατάστασης, μπορείτε να δοκιμάσετε να κάνετε yoga για να δυναμώσετε τους πνεύμονες.

Μην αμελείτε τη χρήση της μάσκας

Μπορεί πλέον η χρήση της μάσκας να μην είναι υποχρεωτική στους εξωτερικούς χώρους, όμως εάν έχετε έστω και την παραμικρή υποψία ότι ενδέχεται να νοσείτε, φορέστε τη μάσκα σας τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους.

Εμβολιαστείτε όχι μόνο για τον κοροναϊό

Παράλληλα με τον εμβολιασμό κατά του κοροναϊού, εξίσου σημαντική θεωρείται και η θωράκιση, ειδικά των πιο ευάλωτων ομάδων, με το εμβόλιο της γρίπης. Όσον αφορά το εμβόλιο κατά του κοροναϊού, φροντίστε να εμβολιαστείτε και με τις τρεις δόσεις.

Συμφιλιωθείτε με την ανατροπή των σχεδίων

Κανένας δεν μπορεί να προβλέψει πότε ακριβώς θα νοσήσει, όμως είναι προτιμότερο να βάλετε σε προτεραιότητα την υγεία των γύρω σας παρά το να χάσετε μερικές συναντήσεις, αθλητικές δραστηριότητες ή ακόμα και τις διακοπές ή ένα ταξίδι.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει