Κοροναϊός: Αυξημένος ο κίνδυνος βαριάς νόσησης για καπνιστές

Τον κώδωνα του κινδύνου στους καπνιστές κρούουν λόγω κοροναϊού οι επιστήμονες. Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνουν σε νέα τους μελέτη «το κάπνισμα είναι πολύ πιθανό να επιδεινώσει τη σοβαρότητα της Covid-19 και να αυξήσει τον κίνδυνο θανάτου».

Η εν λόγω μελέτη που πραγματοποιήθηκε στη Βρετανία είναι η πρώτη που καταλήγει σε αυτό το συμπέρασμα συνδυάζοντας παρατηρησιακά και γενετικά δεδομένα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρ Άσλεϊ Κλιφτ του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης που πραγματοποίησαν τη σχετική δημοσίευση στο πνευμονολογικό περιοδικό «Thorax» (Θώρακας), ανέλυσαν τα στοιχεία για 13.446 ανθρώπους που είχαν κάνει μοριακό τεστ για κοροναϊό. Οι 1.649 από αυτούς είχαν βγει θετικοί, ενώ στη συνέχεια, από αυτούς, οι 968 νοσηλεύτηκαν και οι 444 πέθαναν λόγω κοροναϊού.

Νοσοκομείο και κοροναϊός

Το 59% των συμμετεχόντων στην έρευνα δεν είχαν ποτέ καπνίσει, το 37% ήταν πρώην καπνιστές και μόνο το 4% τρέχοντες καπνιστές, εκ των οποίων το 71% κάπνιζαν ένα έως 20 τσιγάρα τη μέρα και το 29% περισσότερα από 20. Διαπιστώθηκε ότι, σε σχέση με τους μη καπνιστές, οι τωρινοί καπνιστές είχαν κατά μέσο όρο 80% μεγαλύτερη πιθανότητα για νοσηλεία και θάνατο λόγω της Covid-19.

Έπειτα, βρέθηκε ότι η γενετική προδιάθεση στο κάπνισμα σχετίζεται με 45% υψηλότερο κίνδυνο λοίμωξης Covid-19 και 60% μεγαλύτερο κίνδυνο εισαγωγής στο νοσοκομείο λόγω του κοροναϊού, καθώς επίσης σημαντικά αυξημένο κίνδυνο θανάτου. Αν μάλιστα υπάρχει γενετική προδιάθεση για πολύ συχνό κάπνισμα, τότε υπερδιπλασιάζεται ο κίνδυνος μόλυνσης από κοροναϊό, πενταπλασιάζεται ο κίνδυνος νοσηλείας και δεκαπλασιάζεται ο κίνδυνος θανάτου από Covid-19.

Μόλις ξέσπασε η πανδημία στις αρχές του 2020, είχαν υπάρξει επίμαχες επιστημονικές εκτιμήσεις (και από Έλληνες ερευνητές) ότι οι ενεργοί καπνιστές κινδυνεύουν λιγότερο να καταλήξουν στο νοσοκομείο λόγω κοροναϊού σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό, κάτι που στην πορεία διαψεύστηκε.

«Η ιδέα ότι το κάπνισμα μπορεί να προστατεύει από την Covid-19, ήταν πάντα απίθανη»

Οι καθηγητές του Κολλεγίου Imperial του Λονδίνου σε σχόλιο τους στο ίδιο ιατρικό περιοδικό ανέφεραν ότι «η ιδέα ότι το κάπνισμα μπορεί να προστατεύει από την Covid-19, ήταν πάντα απίθανη».

«Μια πανδημία πρωτίστως των πνευμόνων πρέπει να είναι η ιδανική στιγμή για να εστιαστεί το μυαλό των ανθρώπων στον έλεγχο του καπνού», πρόσθεσαν.

«Τα ευρήματα μας δείχνουν σαφώς ότι το κάπνισμα σχετίζεται με κίνδυνο βαριάς Covid-19. Όπως το κάπνισμα επηρεάζει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, διαφόρων καρκίνων και άλλων παθήσεων με τις οποίες συνδέεται, φαίνεται πως το ίδιο συμβαίνει και με την Covid. Συνεπώς τώρα είναι η κατάλληλη ώρα, όπως πάντα είναι, για να κόψει κανείς το τσιγάρο και το κάπνισμα», είπε ο δρ Κλιφτ.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει