Κοροναϊός: Aνακαλύφθηκε σπάνια, επώδυνη παρενέργεια του εμβολίου

Μια νέα σπάνια αλλά ιδιαίτερα επίπονη παρενέργεια των εμβολίων κατά του κοροναϊού που παρουσιάζεται μόνο σε γυναίκες, ισχυρίζονται ότι ίσως ανακάλυψαν γιατροί στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, μία ανήλικη στην Αμερική εμφάνισε μια σπάνια παρενέργεια για την οποία η κλινική της εικόνα έδειξε ότι ο πρόσφατος εμβολιασμός της κατά του κοροναϊού θα μπορούσε να είναι η μόνη αιτία.

Η παρενέργεια αυτή δεν είναι άλλη από τα κολπικά έλκη. Η 16χρονη έφηβη παρουσίασε οδυνηρές πληγές στα γεννητικά της όργανα, λίγες ώρες μετά τον εμβολιασμό της. Το κορίτσι δεν ήταν σεξουαλικά ενεργό και του είχε χορηγηθεί η δεύτερη δόση του εμβολίου της Pfizer λίγο πριν αναγκαστεί λόγω των πόνων που ένιωθε να οδηγηθεί στο νοσοκομείο.

Οι γιατροί είπαν ότι η νεαρή γυναίκα είχε αναπτύξει οδυνηρές «πληγές» στην κολπική περιοχή της μαζί με πυρετό, κόπωση και μυϊκούς πόνους μέσα σε 24 ώρες από την χορήγηση του εμβολίου.

Δύο μέρες αργότερα πήγε στα επείγοντα και της δόθηκε αντιβίωση. Ωστόσο, η εικόνα της δεν βελτιώθηκε.

Οι βλάβες στον αιδοίο της είχαν έναν «νεκρωτικό» δακτύλιο και έκαναν το δέρμα της να σαπίζει και να τρέχει υγρό. Οι βλάβες ήταν «εξαιρετικά επώδυνες» και την εμπόδιζαν να χρησιμοποιήσει την τουαλέτα ή να περπατήσει.

Η περιοχή εξωτερικά του αιδοίου ήταν επίσης πρησμένη, σύμφωνα με την αναφορά στο Journal of Pediatric and Adolescent Gynecology.

Τι έδειξαν οι εξετάσεις

Οι δοκιμές έδειξαν ότι η έφηβη δεν είχε Covid ή έρπη, με αποτέλεσμα οι γιατροί να σκεφτούν το εμβόλιο που είχε κάνει πρόσφατα. Αλλά αν υπάρχει σύνδεση, η επιπλοκή θα ήταν εξαιρετικά σπάνια.

Το κορίτσι διαγνώστηκε με «έλκη αιδοίου» ή έλκη Lipschütz, τα οποία πιστεύεται ότι προκαλούνται από μια ανοσολογική απόκριση σε μια ιογενή λοίμωξη.

Τα συγκεκριμένα ευρήματα παρατηρήθηκαν σε πολλές γυναίκες που νόσησαν από κοροναϊό. Αλλά είναι η πρώτη φορά που αναφέρθηκε αυτού του είδους το έλκος σε σχέση με το εμβόλιο Covid, το οποίο χορηγήθηκε σε εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Ωστόσο, οι γιατροί σημείωσαν ότι έχουν εμφανιστεί και άλλες μορφές ελκών σε λήπτες εμβολίων στις ΗΠΑ.

Η συγγραφέας δρ Katherine Louise O’ Flynn O’ Brien, από την εφημερίδα «Children’s Minnesota», παραδέχτηκε ότι υπήρχαν «αρκετοί άλλοι παράγοντες» στη 16χρονη που θα μπορούσαν να προκαλέσουν τα έλκη.

Αν και δεν ήταν σεξουαλικά ενεργή, είχε ιατρικό ιστορικό επαναλαμβανόμενων ελκών στο στόμα, καθώς και παλαιότερη μόλυνση από τον πολύ κοινό ιό Epstein-Barr (EBV).

Η εφημερίδα ανέφερε: «Στόχος μας είναι να προσθέσουμε στη βιβλιογραφία μια αναφορά για μια φαινομενικά σπάνια, αλλά όχι ασήμαντη επιπλοκή του εμβολίου Pfizer BioNTech (BNT162b2) για τον Covid-19.

Μετά από παρακολούθηση δύο εβδομάδων, η έφηβη βελτιώθηκε αλλά εξακολουθούσε να υποφέρει από ευαισθησία και πόνο στον αιδοίο και παραπέμφθηκε σε ειδικό.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει