Κοροναϊός: Αυτά είναι τα συμπτώματα των παιδιών που νοσούν

Νέα βρετανική έρευνα έφερε για πρώτη φορά στη δημοσιότητα τα συμπτώματα που παρουσιάζουν τα παιδιά όταν νοσούν από κοροναϊό.

Η έρευνα επιστημόνων στη Βόρεια Ιρλανδία έδειξε ότι ο εμετός, η διάρροια και οι στομαχικές κράμπες θα πρέπει να καταγραφούν ως επίσημα συμπτώματα που συνδέονται άμεσα με τον Covid-19 σε ό,τι αφορά τα παιδιά.

Ωστόσο, Βρετανοί αξιωματούχοι ξεκαθαρίζουν ότι θα επικρατούσε μεγάλη ανησυχία στην κοινή γνώμη εάν ο κάθε άνθρωπος και ιδιαίτερα κάθε παιδί που αισθανόταν μια ενόχληση στο στομάχι, οι γονείς του πίστευαν πως έχει κοροναϊό. Σε έρευνα που πραγματοποίησαν οι Βορειοϊρλανδοί επιστήμονες μελέτησαν 992 παιδιά, από τα οποία τα 68 αποδείχθηκε ότι είχαν κοροναϊό. Από αυτά τα 68 μόνο τα 34 εμφάνισαν οποιοδήποτε σύμπτωμα.

Αυτό που παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι όταν οι επιστήμονες έλαβαν υπόψη μόνο τον βήχα και την έλλειψη μυρωδιάς και γεύσης ως σύμπτωμα της νόσου κατάφεραν να εντοπίσουν μόλις το 76% των παιδιών με κοροναϊό. Όταν πρόσθεσαν στα ύποπτα συμπτώματα τα στομαχικά προβλήματα το ποσοστό επιτυχίας στην ανεύρεση κρουσμάτων εκτοξεύτηκε στο 97%, δηλαδή 33 στα 34.

Αναλυτικά από τα 34 παιδιά που παρουσίασαν συμπτώματα:

21 είχαν πυρετό (το πιο κοινό σύμπτωμα)

13 είχαν στομαχικά προβλήματα

6 είχαν αλλαγές σε γεύση και μυρωδιά.

Οι εξελίξεις με το εμβόλιο

Στο μεταξύ, σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, τον Νοέμβριο θα είναι διαθέσιμο το εμβόλιο για τον κοροναϊό. Όπως αποκάλυψε μιλώντας σε δημοσιογράφους, αν τα αποτελέσματα της 3ης φάσης, που ολοκληρώνονται τον Οκτώβριο, είναι θετικά, τότε θα ξεκινήσει άμεσα η διάθεση του εμβολίου. Πρόκειται για το εμβόλιο της AstraZeneca, εταιρεία από την οποία έχουν αγοράσει όλα τα κράτη-μέλη.

Δημοσιογράφοι από τις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι η εν λόγω συμφωνία προβλέπει έως το τέλος Δεκεμβρίου, να έχουν παραδοθεί στην Ευρώπη 30 εκατομμύρια δόσεις. Μάλιστα, όπως επισημαίνεται, τα εμβόλιο θα διατεθεί στα κράτη μέλη αναλογικά με τον πληθυσμό τους. Βάσει αυτού λοιπόν, στην Ελλάδα μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου θα αντιστοιχούν 600.000 δόσεις εμβολίου.

Βέβαια, προϋπόθεση για να υλοποιηθεί αυτό το αισιόδοξο και ευχάριστο σενάριο, είναι να εξελιχθεί θετικά και η τρίτη φάση του εμβολίου του πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Ακόμα, σύμφωνα με τον Ευρωπαίο αξιωματούχο, υπάρχουν έξι πιθανά εμβόλια, στα οποία επενδύει η Κομισιόν. Τα κράτη-μέλη έχουν παραγγείλει διαφορετικές δόσεις από κάθε ένα από αυτά. Ωστόσο, όλες οι χώρες έχουν επενδύσει στην AstraZeneca.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει