Κοροναϊός-CureVac: Πέρασε επιτυχώς την πρώτη ανάλυση της τελικής δοκιμής του

Η γερμανική βιοφαρμακευτική εταιρεία CureVac ανακοίνωσε ότι το εμβόλιό της κατά της Covid-19 πέρασε επιτυχώς την πρώτη ανάλυση της τελικής δοκιμής του από ανεξάρτητους ειδικούς, επιβεβαιώνοντας ότι δεν έχουν υπάρξει μέχρι στιγμής ανησυχίες για την ασφάλεια των εμβολιασθέντων.

Η εταιρεία δεν είναι ακόμη σε θέση να δημοσιοποιήσει στοιχεία για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου έναντι της λοίμωξης από κοροναϊό. Αναφορικά με την προστασία που παρέχει το εμβόλιο, η εταιρεία δήλωσε ότι «η δοκιμή θα συνεχιστεί για να συλλεχθούν επαρκή στοιχεία, προκειμένου να γίνει μια στατιστικά αξιόπιστη ανάλυση».

Παραμένει άγνωστο πότε ακριβώς η γερμανική εταιρεία, που εδρεύει στο Τίμπινγκεν, θα θεωρήσει ότι διαθέτει επαρκή δεδομένα (αρκετές περιπτώσεις λοίμωξης) για να παρουσιάσει την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της. Πιθανώς πάντως αυτό θα συμβεί έως το τέλος Ιουνίου.

Το εμβόλιο δύο δόσεων με την ονομασία CVnCoV, το οποίο είναι επίσης νέας τεχνολογίας mRNA, μπορεί να είναι φθηνότερο σε σχέση με τα εμβόλια mRNA των Pfizer/BioNTech και Moderna, γι’ αυτό πιθανώς θα είναι πιο προσιτό για τις χώρες χαμηλού εισοδήματος, σύμφωνα με τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης».

Ερευνητές του Κολλεγίου Imperial του Λονδίνου εκτίμησαν ότι η παραγωγή οκτώ δισεκατομμυρίων δόσεων εμβολίων mRNA θα κοστίσει περίπου 22,8 δισεκατομμύρια δολάρια στις Pfizer/ΒiοΝΤech, 9,4 δισ. δολάρια στη Moderna και μόνο 4,4 δισ. δολάρια στην CureVac.

Το CureVac μπορεί να έχει και άλλα συγκριτικά πλεονεκτήματα σε σχέση με τα άλλα αμερικανικά mRNA εμβόλια, καθώς μπορεί να διατηρηθεί σε απλό ψυγείο (και όχι σε βαθιά κατάψυξη όπως τα άλλα) για τουλάχιστον τρεις μήνες, καθώς επίσης να μείνει σε θερμοκρασία δωματίου επί 24 ώρες πριν τη χρήση του. Πάντως και οι εταιρείες Pfizer/BioNTech και Moderna προσπαθούν πλέον να καταστήσουν τα εμβόλια τους πιο σταθερά σε υψηλότερες θερμοκρασίες, αντιλαμβανόμενες ότι αυτό θα διευκολύνει τη χρήση τους, ιδίως σε χώρες με ανεπαρκείς υποδομές.

Η CureVac ξεκίνησε την ανάπτυξη του εμβολίου τον Ιανουάριο πέρυσι, την αρχική δοκιμή του τον Ιούνιο και την «τυφλή» τελική δοκιμή του (φάσης 2b/3) το Δεκέμβριο 2020 σε περίπου 40.000 εθελοντές σε δέκα χώρες της Ευρώπης (25%) και Νότιας Αμερικής (75%). Η δοκιμή με την ονομασία HERALD σχεδιάστηκε έτσι ώστε μια εξωτερική επιτροπή ειδικών να αξιολογεί κατά περιόδους τα αποτελέσματα, καθώς ορισμένοι εθελοντές σταδιακά νοσούν με Covid-19.

Μεταξύ άλλων, οι ειδικοί μελετούν κατά πόσο υπάρχουν προειδοποιητικά σημάδια πως το εμβόλιο μπορεί να μην είναι ασφαλές. Η πρώτη ενδιάμεση ανάλυση έγινε όταν 59 εθελοντές είχαν εμφανίσει Covid-19.

Επίσης, η επιστημονική επιτροπή ερευνά πόσοι από αυτούς που αρρωσταίνουν λόγω κορωνοϊού, είχαν εμβολιαστεί με CureVac και πόσοι με εικονικό εμβόλιο (placebo). Αν η δεύτερη ομάδα είναι πολύ μεγαλύτερη ποσοστιαία, αυτό θα δείχνει το μεγάλο βαθμό προστασίας που παρέχει το εμβόλιο.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει