Κοροναϊός: Εκδηλώνεται με έξι ομάδες συμπτωμάτων

Mε έξι διαφορετικές ομάδες συμπτωμάτων, η κάθε μία εκ των οποίων διαφέρει τόσο σε σοβαρότητα, όσο και σε ανάγκη αναπνευστικής υποστήριξης, εκδηλώνεται πιθανότατα η νόσος Covid-19, σύμφωνα με νέα βρετανική έρευνα.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα 1.600 ανθρώπων που ανέφεραν τα συμπτώματά τους σε μια διαδικτυακή εφαρμογή, προκειμένου να προσδιορίσουν την έκτασή τους.

Όπως αναφέρεται στο medRxiv (πρόκειται για online αρχείο ερευνών που ακόμη δεν έχουν δημοσιευθεί σε επιστημονικό περιοδικό), δίπλα στα συνήθη συμπτώματα της Covid-19 που είναι ο βήχας, ο πυρετός και η απώλεια όσφρησης, συνάντησαν και μία ακόμα ποικιλία συμπτωμάτων.

Αυτά τα συμπτώματα είναι ο πονοκέφαλος, οι μυαλγίες, η κούραση, η διάρροια, η σύγχυση, η απώλεια όρεξης, η δυσκολία στην αναπνοή και πολλά άλλα.

Οι επιστήμονες κατηγοριοποίησαν αυτά τα συμπτώματα σε έξι ομάδες κατά σειρά, ξεκινώντας από την ηπιότερη και φτάνοντας στην περισσότερο σοβαρή.

Οι κατηγορίες αυτές είναι:

Πονοκέφαλος, απώλεια όσφρησης, μυαλγίες, βήχας, πονόλαιμος, πόνος στο στήθος, χωρίς πυρετό.

Πονοκέφαλος, απώλεια όσφρησης, βήχας, πονόλαιμος, βραχνάδα, πυρετός, απώλεια όρεξης.

Πονοκέφαλος, απώλεια όσφρησης, απώλεια όρεξης, διάρροια, πονόλαιμος, πόνος στο στήθος, χωρίς βήχα.

Πονοκέφαλος, απώλεια όσφρησης, βήχας, πυρετός, βραχνάδα, πόνος στο στήθος, κούραση.

Πονοκέφαλος, απώλεια όσφρησης, απώλεια όρεξης, βήχας, πυρετός, βραχνάδα, πόνος στο στήθος, κούραση, σύγχυση, μυαλγίες.

Πονοκέφαλος, απώλεια όσφρησης, απώλεια όρεξης, βήχας, πυρετός, βραχνάδα, πονόλαιμος, πόνος στο στήθος, κούραση, σύγχυση, μυαλγίες, δυσκολία στην αναπνοή, διάρροια, κοιλιακό άλγος.

Οι τελευταίοι τρεις τύποι συμπτωμάτων συνδέονται με την πιο σοβαρή μορφή της νόσου, ενώ τα ποσοστά των ασθενών με σοβαρά συμπτώματα που χρειάζονται αναπνευστική υποστήριξη ποικίλλουν από 9% έως και 20%. Τα αντίστοιχα ποσοστά για τους ασθενείς με πιο ήπια συμπτώματα κυμαίνονται στο 2-3%.

Επίσης, σχεδόν οι μισοί από τους ασθενείς με τα πιο σοβαρά συμπτώματα κατέληξαν στο νοσοκομείο, σε σύγκριση με το 16% αυτών με τα λιγότερο σοβαρά συμπτώματα.

Χρησιμοποιώντας τα διάφορα συμπτώματα, σε συνδυασμό με το σωματικό βάρος και άλλους παράγοντες, οι επιστήμονες ανέπτυξαν ένα μοντέλο που προβλέπει ποιοι ασθενείς θα χρειαστούν νοσηλεία και αναπνευστική υποστήριξη.

«Τα ευρήματα αυτά έχουν σοβαρές συνέπειες για τη φροντίδα και την παρακολούθηση ανθρώπων που είναι πιο ευάλωτοι στη σοβαρή μορφή της νόσου Covid-19. Αν μπορούμε να προβλέψουμε στην πέμπτη μέρα ποιοι είναι αυτοί οι άνθρωποι, έχουμε το χρόνο για στήριξη και πρώιμες παρεμβάσεις όπως ο έλεγχος των επιπέδων οξυγόνου και σακχάρου στο αίμα, και να διασφαλίσουμε ότι ενυδατώνονται σωστά. Η απλή φροντίδα θα μπορεί να δίνεται στο σπίτι, αποτρέποντας τη νοσηλεία στο νοσοκομείο και σώζοντας ζωές», σχολιάζει σχετικά η ερευνήτρια δρ. Claire Steves από το Βασιλικό Κολέγιο του Λονδίνου.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει