Κοροναϊός: Επίμονα συμπτώματα για 7 στους 10 ασθενείς

Όσοι έχουν αναρρώσει από σοβαρή Covid-19 ενδέχεται να υποφέρουν από επίμονα συμπτώματα αρκετούς μήνες μετά την ανάρρωσή τους. Και το ποσοστό αυτό είναι αρκετά μεγάλο αφού αφορά επτά στους δέκα ασθενείς.

Αυτό αναφέρει ανασκόπηση μιας σειράς 45 μελετών για το διάστημα Ιανουαρίου 2020-Μαρτίσου 2021.

Στις μελέτες συμμετείχαν συνολικά περισσότεροι από 9.700 ασθενείς με κοροναϊό, το 83% εκ των οποίων είχε χρειαστεί νοσηλεία.

Τα ευρήματα που δημοσιεύτηκαν στο JAMA Network Open επιβεβαιώνουν ξανά την πολυπλοκότητα της Covid-19 και των «αφανών» συνεπειών της στην υγεία που θα εκδηλωθούν μακροπρόθεσμα, επιπλοκές που η επιστημονική κοινότητα αγνόησε και απέδωσε στη φαντασία των ασθενών στις αρχές της πανδημίας, υπογραμμίζει ο δρ Steven Goodman, Καθηγητής Επιδημιολογίας και Δημογραφίας της Υγείας και Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Stanford.

Τουλάχιστον ένα από 84 διαφορετικά συμπτώματα εκδήλωσαν το 72.5% των ασθενών, με κυριότερα την κόπωση (40%), τη δύσπνοια (36%), διαταραχές του ύπνου (29%), αδυναμία συγκέντρωσης (25%), κατάθλιψη και έντονο άγχος (20%) και γενικότερο πόνο και δυσφορία (20%).

Κάποιοι ασθενείς ανέφεραν ανοσμία και αγευσία, απώλεια μνήμης, θωρακικό πόνο και πυρετό.

Ως επίμονα χαρακτηρίστηκαν τα συμπτώματα που διήρκεσαν τουλάχιστον 60 ημέρες μετά τη διάγνωση, την έναρξη των συμπτωμάτων ή την εισαγωγή στο νοσοκομείο, είτε τουλάχιστον 30 ημέρες μετά την ανάρρωση από οξεία φάση της νόσου ή το εξιτήριο.

«Είναι εντυπωσιακό πόσα συμπτώματα περιλαμβάνονται σε αυτό που πλέον ονομάζουμε long Covid, (ή σύνδρομο post-Covid) με το 70% να αποτελεί ένα ανησυχητικά τεράστιο ποσοστό», σχολίασε ο δρ Goodman και πρόσθεσε ότι αν αυτοί οι ασθενείς έχουν ανάγκη από παρατεταμένη θεραπεία, θα επιβαρύνουν ενδεχομένως σημαντικά τα συστήματα δημόσιας υγείας.

«Κάποιοι δυσκολεύονται να ανέβουν μόλις λίγα σκαλιά», ανέφερε η επικεφαλής ερευνήτρια Tahmina Nasserie, απόφοιτη του Τμήματος Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Stanford για τα «σοκαριστικά», όπως χαρακτήρισε νούμερα που ανέδειξε η μελέτη, ιδίως για την κόπωση και τη δύσπνοια.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει