Κοροναϊός-Γερμανία: «Ναι» στα mRNA εμβόλια για θηλάζουσες και εγκύους

Γενική οδηγία για τον εμβολιασμό εγκύων και θηλαζουσών γυναικών με σκεύασμα τύπου mRNA κατά του κοροναϊού εξέδωσε η Διαρκής Επιτροπή Εμβολιασμών της Γερμανίας (Stiko).

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο «Ρόμπερτ Κοχ», στις εγκύους συστήνεται να χορηγούνται δύο δόσεις εμβολίου mRNA στο δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης.

Η Stiko κάλεσε μάλιστα όλες τις γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία να σπεύσουν να εμβολιαστούν, «προκειμένου να έχουν ήδη πριν από την εγκυμοσύνη πολύ καλή προστασία».

Την ικανοποίησή του για την εξέλιξη εξέφρασε ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν, καθώς, όπως είπε, με τη γενική οδηγία μπαίνει επιστημονικά τέλος και στα όποια ανοιχτά ζητήματα υπήρχαν για τον εμβολιασμό των συγκεκριμένων ομάδων.

Ο κ. Σπαν απηύθυνε ταυτόχρονα έκκληση και προς τις θηλάζουσες να εμβολιαστούν: «Ρωτήστε τον γιατρό σας. Εμβολιαστείτε. Προστατεύετε και τον εαυτό σας και το παιδί σας».

Σημειώνεται πως μέχρι τώρα η Stiko δεν είχε εκδώσει γενική οδηγία για τον εμβολιασμό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, θεωρώντας ότι δεν διέθετε επαρκή στοιχεία. Όπως επισημαίνει ωστόσο σήμερα στην ανακοίνωσή της, υπάρχουν πλέον διαθέσιμα επαρκή στοιχεία τόσο σχετικά με τον κίνδυνο από την Covid-19 όσο και ως προς την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων για εγκύους και θηλάζουσες.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει