Κοροναϊός: Γιατί είναι σύμπτωμα η ανοσμία

Επιστήμονες στις ΗΠΑ υποστηρίζουν πως ανακάλυψαν, για πρώτη φορά, γενετικούς παράγοντες κινδύνου που παίζουν ρόλο στο κατά πόσο ένας ασθενής με κοροναϊό θα εμφανίσει ή όχι απώλεια όσφρησης (ανοσμία) ή/και γεύσης (αγευσία).

Τα συμπτώματα αυτά αποτελούν διακριτό γνώρισμα της λοίμωξης Covid-19, χωρίς, όμως, να εμφανίζονται σε όλους τους ασθενείς. Μέχρι πρότινος δεν ήταν σαφές γιατί συμβαίνει αυτό.

Η νέα μελέτη δείχνει, λοιπόν, ότι υπάρχει και γενετικό υπόβαθρο στις παρατηρούμενες διαφορές από άνθρωπο σε άνθρωπο, όσον αφορά την απώλεια της όσφρησης και της γεύσης.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Άνταμ Ότον της εταιρείας γενετικών αναλύσεων 23andMe Inc., οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό γενετικής «Nature Genetics», ανέλυσαν το πλήρες γονιδίωμα σχεδόν 70.000 ατόμων άνω των 18 ετών από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία.

Διαπιστώθηκε ότι ορισμένες γενετικές παραλλαγές που βρίσκονται κοντά σε δύο γονίδια (UGT2A1 and UGT2A2), αυξάνουν κατά 11% την πιθανότητα ενός ατόμου να νιώσει απώλεια όσφρησης ή γεύσης μετά από λοίμωξη λόγω κοροναϊού.

Τα δύο αυτά γονίδια κωδικοποιούν ένζυμα που εκφράζονται σε κύτταρα, τα οποία υπάρχουν στο εσωτερικό της μύτης και εμπλέκονται στην ανίχνευση των οσμών, με την ανακάλυψη αυτή να ρίχνει περισσότερο φως στους υποκείμενους βιολογικούς μηχανισμούς της απώλειας όσφρησης ή γεύσης λόγω Covid-19.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει