Κοροναϊός: Γιατί χάνουν τη ζωή τους νέοι άνθρωποι χωρίς υποκείμενα νοσήματα

Πώς εξήγησε ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας τον θάνατο ενός 35χρονου άνδρα από τον κοροναϊό

Στην περίπτωση του 35χρονου που κατέληξε από κοροναϊό στη χώρα μας, αναφέρθηκε σήμερα ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας, στην επίσημη ενημέρωση του υπουργείου Υγείας και παραδέχτηκε ότι «δυστυχώς καταγράφονται και θάνατοι σε νεαρούς συμπολίτες μας χωρίς να έχουν άλλα προβλήματα υγείας».

Ο κ. Τσιόδρας παρέθεσε και στοιχεία που αφορούν τους θανάτους στη χώρα μας τονίζοντας ότι κανένας θάνατος δεν έχει καταγραφεί σε παιδιά ηλικίας 0-17 ετών, ενώ έχουν καταγραφεί μόλις δύο θάνατοι σε νέους 18-39 ετών και 29 θάνατοι σε ανθρώπους ηλικίας 40-64 ετών.

Ο ίδιος εξήγησε ότι ο θάνατος σε νέους ανθρώπους έχει παρατηρηθεί και σε άλλες σοβαρές πνευμονίες που προκαλούνται από τον πνευμονιόκοκκο και τη γρίπη.

Παραδέχθηκε ότι παραμένει αναπάντητο το ερώτημα γιατί καταλήγουν οι νέοι άνθρωποι από τις επιπλοκές τέτοιων ιών και εξήγησε τι μπορεί να συμβαίνει: «Ίσως να είχαν άλλα υποκείμενα νοσήματα τα οποία δεν γνώριζαν. Σε κάποιες περιπτώσεις μένουμε με αναπάντητο το ερωτηματικό τι συνέβη και πώς συνέβη. Κάποιοι πιστεύουν ότι η αντίδραση του οργανισμού μπορεί να είναι χειρότερη αν εκτεθείς περισσότερο στον ιό. Για παράδειγμα, αν ένας ασθενής που νοσεί, βήξει δίπλα μου έχει μεγάλες ποσότητες του ιού, τις οποίες θα εισπνεύσω. Επίσης, άλλοι υποστηρίζουν την προδιάθεση σε μια συγκεκριμένη νόσο και μάλιστα γίνονται μελέτες που εξετάζουν αν κάποιοι είναι πιο ευάλωτοι στον κοροναϊό».

Μια τρίτη εκδοχή, όπως ανέφερε ο κ. Τσιόδρας, είναι αυτή της «πολυσυστηματικής μορφής στα σοβαρά περιστατικά, που αφορά τον πνεύμονα και την καρδιά. Είναι αυτό που ονομάζουμε ιογενή σήψη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιόδρας, και «μπορεί σε κάποιους νέους να οδηγήσει σε κατάρρευση είτε έχουν ισχυρό, είτε αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα».

Τέλος, ο κ. Τσιόδρας προσπαθώντας να αιτιολογήσει τους θανάτους σε νέους, αναφέρθηκε σε κάτι πρωτόγνωρο ακόμη και για τους ίδιους τους επιστήμονες που παρατηρείται και στη χώρα μας: «Κάποιοι σοβαρά ασθενείς που έχουν χαμηλά επίπεδα οξυγόνου δεν έχουν τόσο σοβαρή δύσπνοια και μπορούν ακόμη και να μιλούν στα τηλέφωνά τους. Έχουν αυτήν τη σιωπηρή χαμηλή οξυγόνωση, φθάνουν στα τελικά στάδια της ανεπάρκειας των πνευμόνων. Αυτή μπορεί να είναι ακόμη μια η εξήγηση για αυτούς τους γρήγορους και περίεργους θανάτους από τον κοροναϊό σε νέους», κατέληξε.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει