Κοροναϊός και κάπνισμα: Τι αναφέρει νέα έρευνα

Η σχέση του κοροναϊού με το κάπνισμα έχει απασχολήσει τους επιστήμονες από την πρώτη στιγμή της πανδημίας σχετικά με το κατά πόσο οι καπνιστές κινδυνεύουν περισσότερο από τους μη καπνιστές.

Πρόσφατη έρευνα του UCLA κατέληξε σε άκρως ανησυχητικά αποτελέσματα, σύμφωνα με τα οποία το κάπνισμα κάνει τριπλάσιους αριθμούς κυττάρων να μολύνονται με κοροναϊό. Η έρευνα αυτή έρχεται σε αντίθεση με προηγούμενες μελέτες, που υποδείκνυαν ότι το κάπνισμα μπορεί στην πραγματικότητα να περιορίζει τον κίνδυνο μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.

Η νέα έρευνα καταλήγει πως το κάπνισμα τσιγάρων αυξάνει όχι μόνο τον κίνδυνο μόλυνσης από κοροναϊό, αλλά και τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων. Κι αυτό γιατί επιδεινώνει την κατάσταση του ανοσοποιητικού συστήματος και την ετοιμότητά του να αντιδράσει στη νόσο.

Η εργαστηριακή μελέτη βασίστηκε σε μοντέλα τραχείας που φτιάχτηκαν από ανθρώπινα βλαστοκύτταρα και έδειξε ότι το κάπνισμα αποτρέπει τα βασικά μόρια του ανοσοποιητικού, τις ιντερφερόνες, από το να δουλεύουν αποτελεσματικά.

Αυτό καταλήγει σε τριπλάσιο αριθμό μολυσμένων κυττάρων σε ένα τυπικό κρούσμα κοροναϊού.

Η νέα μελέτη του UCLA, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Cell Stem Cell», φαίνεται να ανατρέπει τα δεδομένα προηγούμενων ερευνών, πολλών σε αριθμό, που έδειχναν ότι οι καπνιστές κινδυνεύουν λιγότερο από τον κοροναϊό, σε όρους μόλυνσης τουλάχιστον. Αλλά και σφοδρότητας συμπτωμάτων.

Οι ίδιες έρευνες έλεγαν, ωστόσο, πως αν ο καπνιστής με κοροναϊό νοσηλευτεί στο νοσοκομείο, εκεί η κατάσταση αλλάζει και τα πράγματα επιδεινώνονται ραγδαία, καταλήγοντας ακόμα και στον θάνατο.

«Το κάπνισμα μειώνει τις φυσικές άμυνες του οργανισμού, κι αυτό επιτρέπει στον ιό να τον προσβάλει», λέει η δρ Brigitte Gomperts του UCLA.

Τον Ιούνιο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι το κάπνισμα, που επιδεινώνει τη λειτουργία των πνευμόνων, κάνει τον άνθρωπο πιο ευάλωτο στην Covid-19.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει