Κοροναϊός: Μπορούν οι έγκυες να εμβολιασθούν με το εμβόλιο;

Σε μια χρονιά που έχει οριστεί από την πανδημία του κοροναϊού οι έγκυες γυναίκες έχουν να αντιμετωπίσουν ένα επιπλέον επίπεδο αβεβαιότητας, καθώς θα πρέπει να εξετάσουν τους κινδύνους όχι μόνο για τον εαυτό τους αλλά και για τα αγέννητα παιδιά τους.

Ένα άρθρο της εβδομαδιαίας έκθεσης νοσηρότητας και θνησιμότητας στα τέλη Σεπτεμβρίου από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ διαπίστωνε ότι μεταξύ περίπου 600 εγκύων γυναικών σε 13 πολιτείες που νοσηλεύτηκαν με Covid-19 από την 1η Μαρτίου έως τις 22 Αυγούστου, το 16% εισήχθη σε μονάδα εντατικής θεραπείας, το 8% τέθηκε σε μηχανική υποστήριξη και το 1% πέθανε.

Οι ελπίδες που δημιουργούνται από την ταχεία ανάπτυξη εμβολίων δεν επεκτείνονται ακόμη σε έγκυες γυναίκες. Στις ΗΠΑ, δεν έχουν επιτραπεί να συμμετάσχουν σε δοκιμές εμβολίων, επομένως δεδομένα ειδικά για την ασφάλεια κατά την εγκυμοσύνη θα καθυστερήσουν και θα περιοριστούν στην καλύτερη περίπτωση.

«Καθώς όλο και περισσότερα υποψήφια εμβόλια προχωρούν σε δοκιμές σε μεταγενέστερο στάδιο, θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι οι έγκυες γυναίκες έχουν δίκαιες ευκαιρίες να συμμετάσχουν σε μελέτες που μπορούν να ωφελήσουν αυτές και τα μωρά τους και επίσης ότι οι έγκυες γυναίκες, ως ομάδα, έχουν ίσες ευκαιρίες να επωφεληθούν από τα εμβόλια όταν αυτά εγκριθούν για χρήση», λέει η βιοηθικός Ruth Faden, καθηγήτρια στο Τμήμα Πολιτικής και Διαχείρισης Υγείας στο Johns Hopkins.

«Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι τα δικαιώματα των εγκύων θα ληφθούν υπόψη εξαρχής, έτσι ώστε να μπορούμε να παράγουμε τις καλύτερες δυνατές ενδείξεις σχετικά με την ασφαλή και κατάλληλη χρήση εμβολίων κατά την εγκυμοσύνη».

Η Faden εξηγεί ότι υπάρχουν καλοί λόγοι για να μην εγγραφούν έγκυες γυναίκες στις πρώτες κλινικές δοκιμές ενός νέου εμβολίου για έναν νέο ιό, οι οποίες επικεντρώνονται στο εάν το εμβόλιο είναι ασφαλές και εάν οδηγεί σε ανοσοαπόκριση.

Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι πρέπει πρώτα να αξιολογηθεί ο τρόπος με τον οποίο οι υγιείς ενήλικες ανταποκρίνονται σε ένα υποψήφιο εμβόλιο. Τα στοιχεία σχετικά με την ασφάλεια και τις παρενέργειες μπορούν να βοηθήσουν τους ειδικούς στη μητρική εμβρυϊκή ιατρική, τη βιοηθική και άλλους τομείς να κάνουν συστάσεις σχετικά με το ποια εμβόλια πρέπει να αξιολογηθούν σε έγκυες γυναίκες.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί, ωστόσο, ότι ορισμένες γυναίκες σε μεγάλες τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές -το χρυσό πρότυπο της επιστημονικής έρευνας- μπορεί να μείνουν έγκυες κατά τη διάρκεια της έρευνας. Αυτό το σενάριο είναι πιθανό στις δοκιμές που έχουν πολλές δεκάδες χιλιάδες συμμετέχοντες.

Πολύτιμα δεδομένα μπορεί να αντληθούν από τα αποτελέσματα των γυναικών και των παιδιών τους, αλλά η πρόκληση είναι να διασφαλιστεί ότι οι ερευνητές έχουν ένα σχέδιο να συλλάβουν συστηματικά δεδομένα από αυτές, λέει η Ruth Karron, διευθύντρια του Κέντρου Έρευνας Ανοσοποίησης του Johns Hopkins.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το εμβόλιο και την απειλή που ενέχει ο κοροναϊός για τις εγκύους και τα μωρά τους θα βοηθήσουν τους ειδικούς να σταθμίσουν τον κίνδυνο εμβολιασμού σε σύγκριση με τον κίνδυνο μη εμβολιασμού κατά μιας ασθένειας που μπορεί να προκαλέσει σοβαρή βλάβη.

«Μέχρι το επόμενο έτος, ελπίζουμε ότι θα έχουμε μια σαφέστερη εικόνα και στις δύο πλευρές της εξίσωσης», λέει η Karron.

«Εάν ο ιός παρουσιάζει σημαντικό κίνδυνο για τις έγκυες γυναίκες, τότε είναι πιθανό να δοθεί εμβόλιο στις έγκυες γυναίκες νωρίτερα».

Είναι σαφές ότι όταν τα εμβόλια κοροναϊού κυκλοφορήσουν, δεν θα είναι διαθέσιμα σε όλους ταυτόχρονα. Αντίθετα, τα εμβόλια θα δοθούν σε προτεραιότητα σε ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως είναι οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας. Αυτό θα μπορούσε να θέσει τις έγκυες υγειονομικούς σε μια περίεργη κατάσταση: Είναι μεν στις ομάδες που έχουν προτεραιότητα λόγω της απασχόλησής τους, αλλά εάν το εμβόλιο δεν εγκριθεί για τις έγκυες γυναίκες, ενδέχεται να αποτραπεί η λήψη του εμβολίου από τις ίδιες.

«Ένα από τα πράγματα που λέμε πάντα στη δουλειά μας είναι ότι μια γυναίκα δεν πρέπει να αποκλειστεί από τη λήψη εμβολίου απλώς και μόνο με βάση την εγκυμοσύνη και ειδικά αν ανήκει σε μια ομάδα που μπορεί να έχει προτεραιότητα για εμβόλιο», λέει η Carleigh Krubiner, πολιτική συνεργάτης του Κέντρου Παγκόσμιας Ανάπτυξης.

«Πρέπει να υπάρχει μια λογική αιτιολόγηση βάσει του προφίλ κινδύνου-οφέλους. Το να μην το κάνουμε αυτό και να αποκλείσουμε κατηγορηματικά τις έγκυες γυναίκες χωρίς αυτή την αιτιολόγηση δεν θα ήταν ηθικό», τονίζει.

Η εκτίμηση κινδύνου-οφέλους είναι κρίσιμη. Η Faden αναφέρει ότι πρόκειται για ένα τρίπτυχο: τι είναι γνωστό για το ίδιο το εμβόλιο, τον κίνδυνο που αντιμετωπίζουν οι έγκυες γυναίκες εάν μολυνθούν και την πιθανότητα να μολυνθούν οι έγκυες γυναίκες.

«Όλα αυτά πρέπει να ληφθούν υπόψη. Στη συνέχεια, πρέπει να σκεφτούμε τι είναι το πιο ηθικό πράγμα που πρέπει να κάνουμε -ακόμη και όταν δεν υπάρχουν καλές επιλογές», λέει και προσθέτει: «Το σημαντικό είναι ότι οι έγκυες γυναίκες δεν πρέπει να μείνουν πίσω καθώς αναπτύσσονται αυτές οι νέες τεχνολογίες και νέα εμβόλια. Πρέπει να ληφθούν υπόψη οι ανάγκες τους».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει