Κοροναϊός: Το 42,1% των κρουσμάτων έχουν ηλικία έως 39 ετών

Oι τέσσερις στους δέκα Έλληνες πολίτες που έχουν νοσήσει από τον Covid-19 είναι νέοι άνθρωποι και δη έως 39 ετών.

Σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα, η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι τα 40 έτη. Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς διαπιστώνεται ότι ο κοροναϊός χτυπά όλο και περισσότερο τους νεότερους.

Μεγάλη ανησυχία, εξάλλου, προκαλεί η είδηση της 17χρονης κοπέλας που νοσηλεύεται σε βαριά κατάσταση στη Θεσσαλονίκη χωρίς να παρουσιάζει άλλα προβλήματα υγείας.

Η δράση του ιού έχει τροποποιηθεί, σύμφωνα με τα όσα γίνονται κατανοητά το τελευταίο διάστημα. Στην αρχή της πανδημίας υπήρχε η εκτίμηση ότι οι νέοι δεν κινδυνεύουν σε μεγάλο βαθμό από τον κοροναϊό, εκτίμηση που κατά πώς φαίνεται αλλάζει.

Βάσει των επίσημων στοιχεία του ΕΟΔΥ -από την αρχή της επιδημίας στη χώρα μας- έχουν καταγραφεί συνολικά 7.222 κρούσματα. Οι τέσσερις στους δέκα ήταν νέοι από 18 έως 39 ετών (42,1%). Μεταξύ των περιστατικών, υπήρχαν και νέοι που χρειάστηκε να νοσηλευθούν, αλλά και να διασωληνωθούν.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι πλέον τα 40 έτη κάτι που δείχνει και την ανησυχητική πορεία που ακολουθεί ο κοροναϊός. Αξιοσημείωτο είναι ότι πριν από περίπου δύο εβδομάδες η μέση ηλικία ήταν τα 46 έτη. Οι ειδικοί προειδοποιούν τους νέους ανθρώπους να μην χαλαρώνουν και να δείχνουν τη δέουσα προσοχή.

Οι Αρχές έχουν ξεκινήσει καμπάνια ενημέρωσης αποκλειστικά για τους νέους και την ενημέρωσή τους, που στοχεύει τόσο στο να μη μεταδώσουν οι ασυμπτωματικοί φορείς τον ιό στις ευπαθείς ομάδες όσο και στους ηλικιωμένους, αλλά και για να υπενθυμίσουν ότι κανένας δεν είναι άτρωτος.

Μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι πλέον τα 40 έτη

Οι καταγραφές των επιδημιολογικών δεδομένων, πάντως, κάνουν τους ειδικούς να μην εφησυχάζουν, καθώς έχει αποδειχθεί και στην πράξη ότι οι νέοι μέχρι σήμερα είχαν χαλαρώσει πλήρως, με τους περισσότερους να επιστρέφουν από διακοπές και το συνωστισμό και να γυρίζουν κανονικά στα καθήκοντά τους.

Άλλωστε, στις περισσότερες περιπτώσεις τα συμπτώματα εκδηλώνονται αρκετές ημέρες αργότερα, με συνέπεια, όμως, να υπάρχει μεγάλος κίνδυνος διασποράς του κοροναϊού στην κοινότητα.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι πλέον τα 40 έτη κάτι που δείχνει και την ανησυχητική πορεία που ακολουθεί ο νέος κοροναϊός. Αξιοσημείωτο είναι ότι μόλις πριν από περίπου 15 ημέρες η μέση ηλικία ήταν τα 46 έτη.

Γι’ αυτό και δεν είναι τυχαίο ότι όλοι οι ειδικοί πια προειδοποιούν τους νέους ανθρώπους να μην χαλαρώνουν και να δείχνουν τη δέουσα προσοχή τόσο για τους υπόλοιπους πολίτες όσο και για τον εαυτό τους πια.

«Ξέρουμε ότι η μέση ηλικία των κρουσμάτων έχει κατεβεί. Ξέρουμε ότι τα περισσότερα νέα άτομα είναι ασυμπτωματικά, τα περισσότερα θα νοσήσουν. Είδαμε περιστατικά νέων ανθρώπων που χρειάστηκαν μηχανική υποστήριξη. Επομένως είναι θέμα στατιστικής να δούμε βαριά περιστατικά και σε νέα άτομα. Κανείς δεν είναι άτρωτος στον SARS-CoV-2», αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θάνος Δημόπουλος, που δείχνει πλέον την ανατροπή που υπάρχει στην πανδημία. Γι’ αυτό και δεν είναι τυχαίο ότι στην κυβέρνηση εξετάζουν ακόμη και μέτρα τοπικού lockdown αν χρειαστεί για να περιοριστεί ο κοροναϊός.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει