Κοροναϊός: Πώς επιδρούν τα παυσίπονα στην αποτελεσματικότητα του εμβολίου

Η επίδραση που μπορεί να έχουν τα παυσίπονα στην αποτελεσματικότητα του εμβολίου κατά του κοροναϊού, προκαλεί ανησυχία στους επιστήμονες.

Κι αυτό γιατί σκευάσματα όπως η ασπιρίνη και άλλα ήπια παυσίπονα ενδέχεται να μειώνουν τον βαθμό προστασίας που παρέχουν τα εμβόλια για την Covid-19.

Όσο οι ΗΠΑ εμβολιάζουν μαζικά τον πληθυσμό τους με τα σκευάσματα της Pfizer και της Moderna, κάποιοι έχουν αναφέρει ήπιες παρενέργειες, όπως μικρό πόνο.

Αυτό έχει οδηγήσει άλλους να πάρουν προληπτικά κάποιο παυσίπονο πριν από τη χορήγηση του εμβολίου, μια συνθήκη που οι ειδικοί θεωρούν λάθος κίνηση.

Μια ομάδα ειδικών μίλησε στο ABC News και προειδοποίησε ότι αυτή η πρακτική μπορεί να επηρεάζει αρνητικά την ικανότητα του σώματος να δημιουργεί αντισώματα απέναντι στην Covid-19.

«Δεν συνιστούμε προληπτική χρήση παυσίπονων πριν από τα εμβόλια για τον κοροναϊό. Δεν έχουμε ακόμα δεδομένα για το πώς επιδρά αυτό στην αντίδραση του ανοσοποιητικού», δήλωσε η δρ Simone Wildes, επικεφαλής λοιμωξιολόγος στη Μασαχουσέτη.

Οι ανησυχίες τους δεν είναι αβάσιμες. Πρόσφατη έρευνα του Duke University βρήκε πως παιδιά που παίρνουν παυσίπονα πριν από τα συνήθη παιδικά εμβόλια παράγουν πολύ λιγότερα αντισώματα.

Ο αμερικανικός CDC δημοσίευσε επίσης νέες οδηγίες που καλούν τον κόσμο που έκανε το εμβόλιο να παρακολουθεί τις παρενέργειες και να προσπαθεί να τις διαχειριστεί με «φυσικές μεθόδους», πριν καταφύγει στην κατανάλωση παυσίπονων.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει