Κοροναϊός: Πώς μπορεί το εμβόλιο να επηρεάσει τον μηνιαίο κύκλο των γυναικών

Περισσότερες από 30.00 γυναίκες στη Βρετανία έχουν αναφέρει διαταραχές στον μηνιαίο κύκλο τους κατόπιν του εμβολιασμού τους έναντι της Covid-19, συμπεριλαμβανομένων περιστατικών κολπικής αιμορραγίας.

Οι αναφορές έχουν υποβληθεί στην επιτροπή φαρμακοεπαγρύπνησης του Βρετανικού Οργανισμού Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας (MHRA) από τις 2 Σεπτεμβρίου.

Με δημοσίευσή της στο BMJ, η δρ Victoria Male, ειδικός σε ζητήματα αναπαραγωγής από το Imperial College του Λονδίνου, προσεγγίζει το ζήτημα και εξηγεί την πιθανή συνάφεια των εμβολίων με τις επιπλοκές της εμμηνόρροιας.

Σύμφωνα με την ίδια, οι αλλαγές του μηνιαίου κύκλου δεν συγκαταλέγονται στις αναμενόμενες ανεπιθύμητες ενέργειες από τον εμβολιασμό, ενώ δεν υπάρχει επιστημονικώς αποδεδειγμένη συσχέτισή του με επιπτώσεις στη γονιμότητα.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, αναφέρει, οι διαταραχές ήταν παροδικές, με την εμμηνόρροια να σταθεροποιείται ξανά στον επόμενο κύκλο.

Σε ανακοίνωσή του ο MHRA διευκρίνισε πως τα δεδομένα από τη φαρμακοεπαγρύπνηση δεν σχετίζουν τις αλλαγές στον εμμηνορυσιακό κύκλο με τα εμβόλια κατά της Covid-19, καθώς τα αναφερθέντα περιστατικά είναι ευάριθμα συγκριτικά με το πλήθος των γυναικών που έχουν εμβολιαστεί αλλά και τον επιπολασμό των διαταραχών της εμμηνόρροιας εν συνόλω.

Ωστόσο, για τη δρ Male τα ως άνω πορίσματα συνάγονται επί τη βάσει λανθασμένων εκτιμήσεων.

Όπως εξηγεί η ίδια, η πραγματική εικόνα θα αποτυπωθεί από τη σύγκριση των περιστατικών μεταξύ εμβολιασμένων και των ανεμβολίαστων γυναικών, επισημαίνοντας πως τα Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ έχουν ήδη διαθέσει 1,67 εκατ. δολάρια για τον συγκεκριμένο ερευνητικό σκοπό.

Προχωρώντας σε μια εκτίμηση του μηχανισμού πίσω από τα συμβάντα, η ειδικός υποστηρίζει πως υπεύθυνη είναι η επαγόμενη από τον εμβολιασμό ανοσολογική απόκριση παρά κάποιο από τα συστατικά των εμβολίων καθώς οι αναφορές στον MHRA επικαλούνται διαταραχές και από τους δύο τύπους εμβολίων που χορηγούνται επί του παρόντος (mRNA, ιικού φορέα). Πράγματι, η επίδραση της ανοσιακής απόκρισης του οργανισμού έχει αποδειχθεί σε γυναίκες που μολύνθηκαν από τον κοροναϊό SARS-CoV2 και παρουσίασαν ανωμαλίες στον κύκλο τους.

Μέχρι να επιβεβαιωθεί η οποιαδήποτε σχέση, η ειδικός συμβουλεύει ιατρούς και ασθενείς να αναφέρουν κάθε περιστατικό αλλαγών στον κύκλο ή κολπικής αιμόρροιας στους αρμόδιους φορείς και, σε περίπτωση επιμονής των επιπλοκών για περισσότερους του ενός κύκλου ή αιμορραγίας μετά την εμμηνόπαυση, να αντιμετωπίζονται σύμφωνα με τις επίσημες οδηγίες και τα θεραπευτικά πρωτόκολλα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει