Κοροναϊός: Πόσο καιρό επιβιώνει πάνω στο κινητό

Το κινητό τηλέφωνο εδώ και πολλά χρόνια αποτελεί πια μέρος της καθημερινότητάς μας, όμως τα νέα σχετικά με τη χρονική διάρκεια που παραμένει μέσο μετάδοσης του κοροναϊού είναι μάλλον ανησυχητικά.

Σαφώς και οι πάντες αντιλαμβάνονται ότι κάθε επιφάνεια που αγγίζουμε μπορεί να μολυνθεί με τον φονικό ιό, με το κάθε αντικείμενο να έχει διαφορετική διαβάθμιση σε ό,τι αφορά τη διάρκεια που ο ιός είναι ενεργός πάνω του.

Το γεγονός έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς οδεύουμε πια προς το χειμώνα, κάτι που σημαίνει πως ο κοροναϊός λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών παραμένει περισσότερο ανθεκτικός πάνω στις επιφάνειες απ’ ό,τι παρέμενε το καλοκαίρι.

Σήμερα μια νέα αυστραλιανή έρευνα έδειξε πως ο κοροναϊός SARS-CoV-2 που προκαλεί τη λοίμωξη Covid-19, μπορεί να επιβιώσει έως 28 μέρες πάνω σε κοινές επιφάνειες, όπως οι γυάλινες οθόνες των κινητών τηλεφώνων και ο ανοξείδωτος χάλυβας.

Οι ερευνητές του εθνικού ερευνητικού κέντρου CSIRO, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό ιολογίας«Virology Journal», διαπίστωσαν ότι ο κοροναϊός επιβιώνει περισσότερο σε συνθήκες χαμηλότερων θερμοκρασιών, καθώς επίσης σε μη πορώδεις ή πολύ ομαλές επιφάνειες, σε σχέση με τις πορώδεις και ανώμαλες επιφάνειες όπως πχ το βαμβάκι, όπου διατηρείται λιγότερο.

Επίσης, αντέχει περισσότερο πάνω στα χάρτινα χαρτονομίσματα από ό,τι στα αντικείμενα από πλαστικό υλικό γι’ αυτό και από την πρώτη στιγμή οι ειδικοί συμβούλευαν να πληρώνουν οι πολίτες με πιστωτικές κάρτες και όχι με χρήματα.

«Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι ο SARS-CoV-2 μπορεί να παραμείνει λοιμογόνος πάνω σε επιφάνειες για μεγάλες χρονικές περιόδους, κάτι που ενισχύει την ανάγκη για καλές πρακτικές όπως το τακτικό πλύσιμο των χεριών και ο καθαρισμός των επιφανειών», τόνισε η δρ Ντέμπι Ίγκλς, αναπληρώτρια διευθύντρια του Αυστραλιανού Κέντρου Πρόληψης Νόσων (ACDP) του CSIRO.

«Σε θερμοκρασία 20 βαθμών Κελσίου, που είναι περίπου η θερμοκρασία δωματίου, βρήκαμε ότι ο ιός ήταν εξαιρετικά ανθεκτικός, επιβιώνοντας για 28 μέρες πάνω σε λείες επιφάνειες, όπως το γυαλί των οθονών των κινητών τηλεφώνων. Συγκριτικά, παρόμοια πειράματα με τον ιό της γρίπης Α έχουν βρει ότι επιβιώνει πάνω στις επιφάνειες έως 17 μέρες, κάτι που δείχνει πόσο πιο ανθεκτικός είναι ο SARS-CoV-2», πρόσθεσε.

Τα πειράματα σε θερμοκρασίες 30 και 40 βαθμών Κελσίου έδειξαν ότι όσο αυξάνεται η θερμοκρασία, τόσο ο χρόνος επιβίωσης του κοροναϊού μειώνεται. Υπό διερεύνηση παραμένει, σύμφωνα με τους Αυστραλούς επιστήμονες, η ποσότητα του κοροναϊού που απαιτείται (δηλαδή η λοιμογόνος δόση) για να μεταδοθεί η λοίμωξη Covid-19 από μια μολυσμένη επιφάνεια.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει