Κοροναϊός: Πρέπει ή δεν πρέπει να φοράμε μάσκες (video)

Μεγάλη συζήτηση γίνεται το τελευταίο διάστημα σχετικά με τη χρήση της μάσκας για την προστασία μας από τον κοροναϊό με τις γνώμες των ειδικών να διχάζονται.

Το πρωί της Τετάρτης, ο πρόεδρος Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, μίλησε στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» για τους σωστούς τρόπους χρήσης των μασκών για την προφύλαξη από τον κοροναϊό.

Όπως σημείωσε, η μάσκα για κάποιον, ο οποίος είναι υγιής και τηρεί τις αποστάσεις δεν είναι απαραίτητη. Εάν όμως τη φοράει, δεν παθαίνει και τίποτα, δεν είναι κακό. Για κάποιον, όμως, ο οποίος είναι ασθενής ή μπορεί να είναι ασθενής, είναι απαραίτητη διότι προστατεύει όσους είναι κοντά του.

Εκείνοι που έρχονται σε επαφή με πολύ κόσμο -για παράδειγμα στα σούπερ μάρκετ- είναι καλό να φορούν μάσκα για να προστατεύονται οι ίδιοι.

Επικίνδυνες οι μάσκες με το φιλτράκι

Οι μάσκες που πρέπει να φορούν οι πολίτες είναι οι απλές χειρουργικές και όχι εκείνες με το φιλτράκι. Αυτές με το φιλτράκι δεν είναι για κοινή χρήση, είναι επικίνδυνες, διότι αν κάποιος έχει κοροναϊό «ψεκάζει» τον ιό στους γύρω του.

Τις απλές μάσκες, οι πολίτες μπορούν να τις αφήνουν στον ήλιο ή να τις σιδερώνουν για να τις κρατήσουν περισσότερο από μία φορά. Όσο για τις υφασμάτινες, είναι καλύτερες από το τίποτα για απλή χρήση, όταν για παράδειγμα βγούμε από το σπίτι μας, αρκεί να τηρούμε αποστάσεις.

Σωτήρης Τσιόδρας: Λάθος η χρήση μάσκας από τον γενικό πληθυσμό – Ενέχει κινδύνους

Στο θέμα επανήλθε την Τετάρτη και ο Σωτήρης Τσιόδρας, που επέμεινε πως η χρήση μάσκας πρέπει να γίνεται από ασθενείς, άτομα που τους φροντίζουν και φυσικά ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας επανέλαβε πως τόσο ο ΠΟΥ, όσο όμως και το Αμερικανικό Κέντρο Αντιμετώπισης Λοιμώξεων (CDC) υποστηρίζουν ότι μόνο τα άτομα με συμπτώματα του ιού και όσοι τα φροντίζουν, καθώς και το ιατρικό προσωπικό θα πρέπει να φορούν μάσκες.

Ωστόσο, ο λοιμωξιολόγος παρατήρησε πως στην Κίνα και άλλες χώρες της Ασίας, οι Αρχές προτρέπουν τους πολίτες να φορούν μάσκες, χωρίς να υπάρχουν οι παραπάνω προϋποθέσεις.

Όπως μάλιστα σημείωσε, αυτή η διχογνωμία μεταξύ των επιστημόνων, καθώς κάποιοι λένε ότι είναι λάθος να χρησιμοποιούνται οι μάσκες γιατί είναι σε έλλειψη και άλλοι υποστηρίζουν ότι είναι χρήσιμες για τη μη μετάδοση του ιού, έχει δημιουργήσει φωνές που προτρέπουν στην γενική χρήση μάσκας και στην Ευρώπη.

Ο Σωτήρης Τσιόδρας υποστήριξε πως η στρατηγική αυτή είναι λάθος, ειδικά με δεδομένο πως εν μέσω πανδημίας η ανάγκη για ιατρικό υλικό σε νοσοκομεία εντείνεται. Επιπλέον, ο λοιμωξιολόγος σημείωσε πως η χρήση μάσκας ενέχει και κινδύνους όταν δεν χρησιμοποιείται σωστά.

Πρωτοβουλία Σωτήρη Τσιόδρα για νέα ενημέρωση από το ECDC

«Είμαστε θιασώτες της επιστημονικής αλήθειας, η οποία αυτή τη στιγμή δεν μπορεί στο 100% να τεκμηριωθεί», είπε ο Σωτήρης Τσιόδρας και επανέλαβε τον πρώτο και απαράβατο κανόνα που θα έχει αποτέλεσμα: «Αν όλοι μας τηρούσαμε τις σωστές αποστάσεις, δεν έχει νόημα η χρήση μάσκας, που μάλιστα είναι σε έλλειψη, αλλά είναι απαραίτητη για ασθενείς και υγειονομικούς», τόνισε.

Ωστόσο, ο Σωτήρης Τσιόδρας επανήλθε στο ζήτημα αυτό της χρήσης μάσκας και επικοινώνησε προσωπικά με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης Νοσημάτων, όπου και ζήτησε μια επιπλέον γνωμοδότηση για το θέμα, όπως είπε.

Ο κ. Τσιόδρας έκανε λόγο για πανδημία «αβεβαιοτήτων» τονίζοντας ότι είναι πράγματα τα οποία δεν γνωρίζουμε αλλά με βάση τις οδηγίες των διεθνών οργανισμών οι μάσκες σίγουρα προσφέρουν το μέγιστο όφελος στον χώρο του νοσοκομείου. Ο κ. Τσιόδρας κατέληξε επαναλαμβάνοντας αυτό που είπε και χθες, ότι οι μάσκες είναι χρήσιμες σε όσους έχουν συμπτώματα ή νοσούν από κοροναϊό, αλλά και σε αυτούς που τους φροντίζουν κι όχι για τους υγιείς.

Δείτε τι δηλώσεις του κ. Τσιόδρα για τις μάσκες από το 3:00’:

Μπορεί επίσης να σας αρέσει