Κοροναϊός: Συνήθειες που αυξάνουν τον κίνδυνο μόλυνσης

Μία φαινομενικά ακίνδυνη βόλτα σε ανοικτό χώρο, όπως είναι το πάρκο, με το κατοικίδιο, εν μέσω πανδημίας θα  μπορούσε υπό προϋποθέσεις να βάλει σε κίνδυνο μόλυνσης από τον κοροναϊό έναν άνθρωπο.

Κι αυτό θα μπορούσε να συμβεί αν αγγίζει κάποια επιφάνεια ή κάποιο αντικείμενο στο πάρκο, ακόμα έμμεσα μέσω του σκύλου του, που θα έρθει σε επαφή με κάποιο μολυσμένο αντικείμενο ή επιφάνεια.

Αυτό υποστηρίζει νέα ισπανική έρευνα του Πανεπιστημίου της Γρανάδα και της Ανδαλουσιανής Σχολής Δημόσιας Υγείας, με επικεφαλής τη δρα Σάντσεζ Γκονζάλεζ.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό περιβαλλοντικών ερευνών «Environmental Research» και είναι αποτέλεσμα δειγματοληψίας από 2.086 άτομα, με βάση την εμπειρία της Ισπανίας από το πρώτο εθνικό lockdown κατά την περίοδο Μαρτίου-Μαΐου.

Σύμφωνα με την έρευνα, η συμβίωση στο ίδιο σπίτι με κάποιον που έχει Covid-19 αυξάνει τον κίνδυνο μόλυνσης κατά 60%, η βόλτα με τον σκύλο στο πάρκο εγκυμονεί κίνδυνο μόλυνσης αυξημένο κατά 78%, ενώ η κατ’ οίκον παράδοση των προϊόντων του σούπερ-μάρκετ αυξάνει τον κίνδυνο κατά 94%.

Ο κίνδυνος εργασίας εκτός σπιτιού εκτιμάται ότι αυξάνει τον κίνδυνο μόλυνσης κατά 76%.

«Από επιστημονική άποψη δεν υπάρχει δικαιολογία να κλείνουν οι παιδικές χαρές για την αποτροπή των λοιμώξεων, αλλά να παραμένουν ανοικτά τα πάρκα, όπου κυκλοφορούν οι σκύλοι, όταν υπάρχουν πολυάριθμα αντικείμενα που μπορούν να λειτουργήσουν ως οχήματα του κορονοϊού SARS-CoV-2», αναφέρουν οι ερευνητές.

Η ύπαρξη γάτας ή άλλου κατοικίδιου στο σπίτι δεν αυξάνει τον κίνδυνο μόλυνσης των ανθρώπων, σύμφωνα με τους Ισπανούς ερευνητές.

«Εν μέσω πανδημίας και εν απουσία μίας αποτελεσματικής θεραπείας ή εμβολίου, τα προληπτικά μέτρα υγιεινής είναι η μοναδική σωτηρία και αυτά τα μέτρα πρέπει, επίσης, να εφαρμόζονται στους σκύλους, οι οποίοι, σύμφωνα με τη μελέτη μας, αυξάνουν άμεσα ή έμμεσα τον κίνδυνο μόλυνσης κάποιου», τόνισε η Σάντσεζ Γκονζάλεζ.

Μία άλλη εστία κινδύνου για μόλυνση από τον κοροναϊό είναι σύμφωνα με τους επιστήμονες τα τρόφιμα που έχουν αγοραστεί από το σούπερ μάρκετ, τόσο αν τα έχουν αγοράσει οι ίδιοι οι πολίτες επισκεπτόμενοι το κατάστημα, είτε αν αυτά έχουν παραδοθεί στο σπίτι με delivery. Μάλιστα, υποστηρίζουν πως στη δεύτερη περίπτωση το πιο αποτελεσματικό μέτρο είναι η απολύμανση όλων των προϊόντων.

Η μελέτη θεωρεί την απολύμανση των προϊόντων πιο αποτελεσματικό ακόμη και από τη χρήση μάσκας και γαντιών, την απολύμανση των παπουτσιών ή το πλύσιμο των ρούχων μετά την επιστροφή στο σπίτι.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει