Κοροναϊός: Τα 3 πιο συχνά συμπτώματα και ο χρόνος εκδήλωσης

Ενώ έχουμε ήδη βιώσει το δεύτερο κύμα κοροναϊού στη χώρα μας, το γεγονός ότι βρισκόμαστε στο χειμώνα και ο καιρός θα χειροτερέψει ενδέχεται να δυσκολέψει ακόμα περισσότερο την κατάσταση.

Παρόλο που συμπληρώνεται ένας χρόνος από την έναρξη της πανδημίας οι επιστήμονες ακόμα προσπαθούν να αποκωδικοποιήσουν τον νέο αυτό ιό και ακόμα και οι πληροφορίες για τα συμπτώματα της νόσου Covid-19 είναι πολλές φορές συγκεχυμένες. Κι αυτό διότι πολλά εξ αυτών μοιάζουν με τα συμπτώματα του κοινού κρυολογήματος και της εποχικής γρίπης.

Από τα μέχρι τώρα επιστημονικά δεδομένα, η μόλυνση από τον SARS-CoV-2 εμφανίζει μεγάλο εύρος και ετερογένεια κλινικών εκδηλώσεων που περιλαμβάνουν από την ασυμπτωματική λοίμωξη έως τη σοβαρή πολυσυστηματική νόσο.

Η πλειονότητα των ασθενών εμφανίζει ήπια έως μέτρια συμπτωματολογία λοίμωξης του αναπνευστικού και αναρρώνει χωρίς να απαιτείται εισαγωγή στο νοσοκομείο. Η περίοδος επώασης κυμαίνεται από 2-14 ημέρες, ενώ ο μέσος όρος εμφάνισης των συμπτωμάτων από τη στιγμή της μόλυνσης υπολογίζεται σε 5-6 ημέρες.

Τα συμπτώματα ανάλογα με τη συχνότητα εμφάνισης τους:

Συχνότερα: πυρετός, βήχας, κόπωση,

Λιγότερο συχνά: μυαλγίες-αρθραλγίες, φαρυγγαλγία, διάρροια, ναυτία ή εμετός, επιπεφυκίτιδα, πονοκέφαλος, αγευσία ή/και ανοσμία, εξάνθημα, οίδημα ή αποχρωματισμός δακτύλων,

Σοβαρά συμπτώματα: δύσπνοια, θωρακικό άλγος ή αίσθημα θωρακικού βάρους, αφασία ή διαταραχές κινητικότητας, σύγχυση, αδυναμία εγρήγορσης ή υπνηλία, κεντρική κυάνωση.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει