Κοροναϊός: Tι ισχύει με καπνιστές και ευπαθείς ομάδες

Καθώς ο κοροναϊός επελαύνει σε όλη την Υφήλιο, οι επιστήμονες συνιστούν σε όλους τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτουν οι επιστήμονες, το 80% των ανθρώπων που μολύνονται από τον κοροναϊό εμφανίζουν ήπια έως μέτριας βαρύτητας νόσο. Ωστόσο, περίπου το 15% νοσεί σοβαρά και χρειάζεται νοσηλεία. Περίπου το 5% εμφανίζει εξαιρετικά σοβαρή νόσο και χρειάζεται νοσηλεία στην εντατική, καθώς αναπτύσσει αναπνευστική ή οργανική ανεπάρκεια.

Ποιοι εκδηλώνουν σοβαρή νόσο

Όπως αναφέρει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Προλήψεως Ασθενειών (ECDC), οι πληθυσμιακές ομάδες που συχνότερα αναφέρουν σοβαρή νόσο είναι:

Τα άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών,

Οι άνδρες,

Οι πάσχοντες από υποκείμενα νοσήματα. Στα νοσήματα αυτά ανήκουν υπέρταση, σακχαρώδης διαβήτης, καρδιαγγειακή νόσος, χρόνια αναπνευστικά προβλήματα και καρκίνος. Στα χρόνια αναπνευστικά νοσήματα συμπεριλαμβάνονται η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια και το άσθμα.

Αυξημένο κίνδυνο να νοσήσουν από τον κοροναϊό διατρέχουν επίσης τα άτομα με ανοσοκαταστολή, δηλαδή εξασθενημένο ανοσοποιητικό. Στη συγκεκριμένη κατηγορία ανήκουν ασθενείς που έχουν κάνει μεταμόσχευση οργάνων, όσοι παίρνουν φάρμακα που εξασθενούν το ανοσοποιητικό κ.λπ.

Ηλικίες που κινδυνεύουν περισσότερο

Πιο αναλυτικά στοιχεία για τους ανθρώπους που κινδυνεύουν περισσότερο δίνει η ανάλυση 155 θυμάτων του κοροναϊού στην Ιταλία. Είναι η δεύτερη ανάλυση που δίνεται στην δημοσιότητα. Η πρώτη δημοσιοποιήθηκε στις 5 Μαρτίου 2020 και αφορούσε 105 ασθενείς που κατέληξαν. Η Ιταλία ήταν μέχρι πρότινος η χώρα εκτός Κίνας με τα περισσότερα κρούσματα και θανάτους. Πλέον αυτή την αρνητική πρωτιά σε ό,τι αφορά τα κρούσματα έχουν «κλέψει» οι ΗΠΑ που μετρούν τα περισσότερα επιβεβαιωμένα κρούσματα στον πλανήτη, παραμένουν ωστόσο πολύ πίσω από την Ιταλία, αλλά και την Ισπανία (αλλά ακόμα και από την Κίνα, το Ιράν και τη Γαλλία) σε αριθμό νεκρών.

Σύμφωνα με τη νέα αυτή ανάλυση, η θνησιμότητα είναι υψηλότερη μετά τα 80 έτη. Ειδικότερα, ανά ηλικία είναι:

14,3% στις ηλικίες άνω των 90 ετών,

8,2% στις ηλικίες 80-89 ετών,

4% στις ηλικίες 70-79 ετών,

1,4% στις ηλικίες 60-69 ετών,

0,1% στις ηλικίες 50-59 ετών.

Στη συγκεκριμένη ομάδα των 155 θυμάτων του, ο κοροναϊός δεν κόστισε ζωές ηλικίας κάτω των 50 ετών.

Πόσα θύματα είχαν υποκείμενα νοσήματα

Στην Ιταλία όσο περισσότερα υποκείμενα νοσήματα είχαν οι ηλικιωμένοι που μόλυνε ο κοροναϊός, τόσο περισσότερο κινδύνευαν να χάσουν τη ζωή τους. Έτσι, από τους 155 ασθενείς που κατέληξαν:

Οι 21 (το 15,5% του συνόλου) είχαν ένα ή κανένα υποκείμενο νόσημα.

Οι 25 (το 18,5%) είχαν δύο υποκείμενα νοσήματα.

Οι 70 (το 60,3%) είχαν τρία ή περισσότερα υποκείμενα νοσήματα.

Για τους υπόλοιπους 19, το Ανώτατο Υγειονομικό Ινστιτούτο (ISS) της Ιταλίας, που πραγματοποίησε την ανάλυση, δεν γνωρίζει το ιατρικό ιστορικό.

Η υπέρταση και η ισχαιμική καρδιοπάθεια ήταν τα πιο συχνά υποκείμενα νοσήματα στη νέα ανάλυση. Η προγενέστερη ανάλυση των Ιταλών είχε δείξει ότι τα συχνότερα υποκείμενα νοσήματα ήταν:

Υπέρταση (έπασχε το 74,6% των θυμάτων).

Ισχαιμική καρδιοπάθεια (έπασχε το 70,4% των θυμάτων).

 Σακχαρώδης διαβήτης (έπασχε το 33,8% των ατόμων που κατέληξαν).

Επιπλέον, τα υποκείμενα νοσήματα φάνηκε να αυξάνουν τον κίνδυνο θανάτου και στα νεότερα ηλικιακά άτομα (εν προκειμένω, τους μεσήλικες).

Κοροναϊός και κάπνισμα

Οι επιστήμονες, όμως, φοβούνται ότι υπάρχει τουλάχιστον ένας παράγοντας κινδύνου, ο οποίος προς το παρόν δεν έχει μελετηθεί. Αυτός είναι το κάπνισμα. Όπως ανέφερε τις προηγούμενες μέρες, σε μία από τις καθιερωμένες πλέον καθημερινές ενημερώσεις, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας, όταν ρωτήθηκε σχετικώς, ο κοροναϊός Covid-19 φαίνεται ότι συνδέεται με έναν συγκεκριμένο κυτταρικό υποδοχέα. Ο υποδοχέας αυτός υπερεκφράζεται στους πολύ ηλικιωμένους ανθρώπους, καθώς και στους ασθενείς με υπέρταση και διαβήτη, σύμφωνα με το ECDC. Ίσως λοιπόν γι’ αυτό κινδυνεύουν περισσότερο να χάσουν τη ζωή τους εξαιτίας του ιού.

Ωστόσο, ο υποδοχέας αυτός υπερεκφράζεται και στους καπνιστές, επομένως μπορεί και αυτοί να κινδυνεύουν. «Δεν έχουμε δει δεδομένα ότι ο καπνιστής κινδυνεύει περισσότερο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιόδρας.

«Όμως με βάση ερευνητικές εργασίες σύμφωνα με τις οποίες οι καπνιστές υπερεκφράζουν τον υποδοχέα (δηλαδή έχουν περισσότερο υποδοχέα του ιού στο αναπνευστικό τους), φοβάμαι γι’ αυτούς. Φοβάμαι ότι οι καπνιστές μπορεί να εκτεθούν ευκολότερα».

Και πρόσθεσε: «Όχι αναγκαστικά ότι θα νοσήσουν βαρύτερα, αλλά μπορεί να εκτεθούν και να νοσήσουν πιο εύκολα. Άρα, θέλει λίγη προσοχή το κάπνισμα. Το ξέρουμε όλοι ότι είναι κάτι το οποίο δεν είναι υγιεινό, ότι είναι μια κακή συνήθεια. Εάν μπορούμε να το περιορίσουμε, νομίζω κινδυνεύουμε λιγότερο να μας προσβάλει ο κοροναϊός».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει