Κοροναϊός: Υπερ-εμβόλιο για όλες τις μεταλλάξεις ετοιμάζει ο αμερικανικός στρατός

Επιστήμονες του αμερικανικού στρατού αναπτύσσουν ένα υπερ-εμβόλιο για τον κοροναϊό που θα προστατεύει από όλες τις υπάρχουσες και μελλοντικές μεταλλάξεις του ιού και αναμένεται να ανακοινώσουν τα πρώτα -ενθαρρυντικά- αποτελέσματα των κλινικών ερευνών μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

«Εντός των επόμενων εβδομάδων θα ανακοινώσουμε τα θετικά πρώτα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών του εμβολίου», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής στο στρατιωτικό ειδησεογραφικό πρακτορείο «Defense One» σύμφωνα με το «Forbes».

Το εμβόλιο σχεδιάστηκε ώστε να αντιμετωπίζει πιθανές παραλλαγές του κοροναϊού και, σε αντίθεση με άλλα εμβόλια κατά της Covid-19, αποτελείται από μια πρωτεΐνη με 24 διαφορετικές όψεις, στην οποία οι επιστήμονες μπορούν να προσαρτήσουν πρωτεΐνες ακίδας από άλλες παραλλαγές που εκπαιδεύουν το ανοσοποιητικό σύστημα να αναγνωρίζει πολλούς τύπους του ιού, σύμφωνα με τους Αμερικανούς ερευνητές.

Οι πρώιμες δοκιμές του εμβολίου σε πρωτεύοντα- πλην του ανθρώπου -προκάλεσαν ισχυρές αποκρίσεις αντισωμάτων που προστατεύουν από το αρχικό στέλεχος που προκαλεί το νόσο Covid-19, από παραλλαγές του όπως επίσης και από άλλους κοροναϊούς, όπως ο SARS, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα στην επιθεώρηση «Science Translational Medicine».

Οι πρώτες δοκιμές του εμβολίου σε ανθρώπους ξεκίνησαν τον περασμένο Απρίλιο και έγιναν σε εθελοντές οι οποίοι δεν είχαν εμβολιαστεί κατά του κοροναϊού και δεν είχαν νοσήσει.

Το υπερ-εμβόλιο μπορεί να αποθηκευτεί σε διαφορετικές θερμοκρασίες γεγονός που διευκολύνει τη διανομή του σε όλο τον κόσμο ενώ η ικανότητά του να προστατεύει από άλλους κοροναϊούς σημαίνει ότι θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει στην αποτροπή μελλοντικών ιών, πέραν της νόσου Covid-19.

Τα επόμενα βήματα στην ανάπτυξη του σούπερ-εμβολίου περιλαμβάνουν τη δεύτερη και τρίτη φάση των κλινικών δοκιμών και η ερευνητική ομάδα θα εξετάσει πώς λειτουργεί σε άτομα που έχουν ήδη εμβολιαστεί κατά της νόσου Covid-19 ή έχουν μολυνθεί από τον ιό.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει