Λειτουργεί πραγματικά η δίαιτα με βάση την ομάδα αίματος;

Η δίαιτα με βάση την ομάδα αίματος παρουσιάστηκε για πρώτη φορά από τον Πίτερ Ντ’ Ανταμο το 1996 στο best seller βιβλίο του «Εat right 4 your type» δηλαδή «τρώτε σωστά σύμφωνα με τον τύπο αίματός σας».

Η βασική αρχή πίσω από τη διατροφική του ιδέα είναι ότι ο τύπος αίματος είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας στον καθορισμό μιας δίαιτας. Βρήκε χωριστές δίαιτες για ανθρώπους με κάθε έναν από τους πιο κοινούς τύπους-ομάδες αίματος (Α, Β, Ο ή ΑΒ). Η θεωρία πίσω από αυτή την ιδέα είναι ότι ο τύπος αίματος ΑΒΟ πρέπει να ταιριάζει με τις διατροφικές συνήθειες των προγόνων μας και ότι οι άνθρωποι με διαφορετική ομάδα αίματος επεξεργάζονται με διαφορετικό τρόπο την τροφή.

Κάθε δίαιτα με βάση τον τύπο αίματος περιλαμβάνει 16 ομάδες τροφίμων, τα οποία χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες:

1 . Ιδιαίτερα επωφελή

2 . Ουδέτερα

3. Αυτά που πρέπει να αποφεύγονται

Τι συνιστά ο Ντ’ Ανταμο για κάθε ομάδα αίματος:

1. Ομάδα αίματος Ο: Μια διατροφή υψηλή σε πρωτεΐνες.

2. Ομάδα αίματος A: Μια διατροφή χωρίς κρέας με βάση τα φρούτα και τα λαχανικά, φασόλια, όσπρια και δημητριακά ολικής αλέσεως – ακόμα καλύτερα αν είναι βιολογικά και φρέσκα.

3. Ομάδα αίματος Β: Μια διατροφή με κοτόπουλο, πράσινα λαχανικά, αυγά,  ορισμένα κρέατα και γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά. Πρέπει να αποφεύγετε το καλαμπόκι, το σιτάρι, τις φακές, τις ντομάτες, τα φιστίκια και το σουσάμι.

4. Ομάδα αίματος ΑΒ: Οι τροφές στις οποίες πρέπει να επικεντρωθείτε περιλαμβάνουν το τόφου, τα θαλασσινά, τα γαλακτοκομικά και τα πράσινα λαχανικά.

Σύμφωνα με τη θεωρία του, οι άνθρωποι μετά από μια δίαιτα με βάση την ομάδα αίματός τους, μπορούν να βελτιώσουν την υγεία τους και να μειώσουν τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών, όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Αντίθετα, αν τρώνε τροφές που δεν προορίζονται για την δική τους ομάδα αίματος, μπορεί να αντιμετωπίσουν πολλά προβλήματα υγείας, όπως αργό μεταβολισμό, αλλεργίες, άσθμα, καρκίνο, καρδιακές παθήσεις και χρόνια κόπωση.

Ωστόσο, με βάση μια συνολική ανασκόπηση του 2013 που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό American Journal of Clinical Nutrition δεν βρέθηκαν στοιχεία που να υποστηρίζουν τη δίαιτα με βάση την ομάδα αίματος: «Με βάση τα στοιχεία από την έρευνα του El Sohemy, δεν υπάρχουν αποδείξεις που να υποστηρίζουν αν μια δίαιτα με βάση την ομάδα αίματος λειτουργεί αποτελεσματικά ή όχι. Η ανταπόκριση του ατόμου σε οποιαδήποτε δίαιτα δεν έχει να κάνει σε τίποτα με τον τύπο του αίματός του», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Βεβαίως, δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία ότι θα χάσετε βάρος με το πλάνο του Ντ’ Ανταμο, δεδομένου ότι η δίαιτα που προτείνει είναι πολύ χαμηλή σε θερμίδες. Αλλά η ανησυχία αφορά κυρίως εκείνους που στην ομάδα αίματός τους συνιστά να αποφύγουν τις φυτικές ίνες και τα φρούτα και λαχανικά που περιέχουν αντιοξειδωτικά που προστατεύουν από ασθένειες.

Αντί να επιλέξετε μια δίαιτα με βάση την ομάδα του αίματός σας, θα πρέπει να επικεντρωθείτε στην ανάπτυξη υγιών συνηθειών διατροφής και άσκησης που μπορείτε να ακολουθήσετε για μια ζωή. Τα υγιή, ισορροπημένα γεύματα, θα σας βοηθήσουν να επιτύχετε μια υγιή απώλεια βάρους. Θα πάρετε, επίσης, όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και θα προστατεύεστε από τις περισσότερες διαταραχές της υγείας.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει