Η Λιβερία θα λάβει το πειραματικό φάρμακο για τη θεραπεία του Εμπολα

Η Λιβερία θα δοκιμάσει το πειραματικό φάρμακο Zmapp, για τη θεραπεία ατόμων που έχουν μολυνθεί με ιό Εμπολα, μετά το πράσινο φως που πήρε από τις ΗΠΑ, στο αίτημα που υπέβαλε η Πρόεδρος, Ellen Johnson-Sirleaf.

Η κίνηση αυτή έγινε μετά από τη συνάντηση των ειδικών ιατρικής δεοντολογίας στη Γενεύη, όπου συζητήθηκε η χρήση αυτών των νέων θεραπειών.

Τα θύματα του Εμπολα έχουν φτάσει τα 1.013 στη Δυτική Αφρική, όπως αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και η κυβέρνηση των ΗΠΑ έφερε σε επαφή αξιωματούχους της Λιβερίας με την φαρμακευτική εταιρεία Zmapp.

Η Zmapp είπε πως η προμήθεια του φαρμάκου εξαντλήθηκε μετά τις προμήθειες που στάλθηκαν στη Δυτική Αφρική και πρόσθεσε πως το φάρμακο παρέχεται χωρίς κόστος.

Το «άνοιγμα» για τη δοκιμή του φαρμάκου στη Δυτική Αφρική έγινε, επειδή συνεχώς πλήθαιναν οι φωνές για την ύπαρξη ηθικού ζητήματος, καθώς οι δύο Αμερικανοί και ο Ισπανός ρωμαιοκαθολικός ιερέας το δοκίμασαν, ενώ η πρόσβαση της Αφρικής ήταν αδύνατη, γεγονός που έκανε τους ειδικούς σε θέματα ιατρικής δεοντολογίας να κάνουν λόγο για διακρίσεις.

Υπενθυμίζεται, ωστόσο, πως το φάρμακο έχει δοκιμαστεί μόνο σε πιθήκους και δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί για την ασφάλειά του σε ανθρώπους.

«Η κυβέρνηση της Λιβερίας είναι ενήμερη για τους κινδύνους που συνδέονται με το Zmapp, αλλά η εναλλακτική λύση είναι να επιτρέψει σε πολλούς περισσότερους ανθρώπους να πεθάνουν. Η εναλλακτική λύση για τις δοκιμές είναι ο θάνατος», είπε ο υπουργός Πληροφοριών της Λιβερίας, Lewis Brown.

Ωστόσο, οι δόσεις του πειραματικού φαρμάκου είναι ελάχιστες και δεν πρόκειται να κάνουν τη μεγάλη διαφορά στη θεραπεία των ασθενών.

Πέθανε ο Ισπανός ιερέας

Ο ρωμαιοκαθολικός ιερέας, Μιγκουέλ Παζάρες, ο πρώτος Ευρωπαίος που μεταφέρθηκε μακριά από την εστία της επιδημίας, παρά το γεγονός ότι είχε λάβει και την δόση του πειραματικού φαρμάκου, έχασε τελικά στη Μαδρίτη τη μάχη για τη ζωή, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος των ισπανικών Υγειονομικών Αρχών στη Μαδρίτη. Αντίθετα, η Χουλιάνα Μπόχι, η μοναχή που εργαζόταν μαζί του βρέθηκε αρνητική στον ιό, στις εργαστηριακές εξετάσεις, στις οποίες υποβλήθηκε.

Απαγόρευσε τις πτήσεις από τις πληγείσες χώρες η Ακτή Ελεφαντοστού

Στο μεταξύ, η Ακτή Ελεφαντοστού ανακοίνωσε ότι απαγόρευσε όλες τις πτήσεις επιβατών από τις τρεις χώρες που επλήγησαν περισσότερο από την εξάπλωση του ιού Εμπολα, δηλαδή τη Γουινέα, τη Λιβερία και τη Σιέρα Λεόνε.

Είναι η δεύτερη χώρα, μετά τη Σαουδική Αραβία, που επιβάλλει μια τέτοια απαγόρευση σε μια προσπάθεια να αποτρέψει την εξάπλωση του θανατηφόρου ιού.

Ιατρικές προμήθειες από την Κίνα

Εξάλλου, η Κίνα έχει στείλει ιατρικές προμήθειες ύψους 30 εκατομμυρίων γιουάν (4,9 εκατ. δολάρια), στη Λιβερία, τη Σιέρα Λεόνε και τη Γουινέα για να βοηθήσει τον αγώνα κατά της ασθένειας.

Παράλληλα, ο Κινέζος πρεσβευτής στη Σιέρα Λεόνε, δήλωσε ότι 8 Κινέζοι επαγγελματίες υγείας που είχαν προσφέρει τη βοήθειά τους σε ασθενείς με Εμπολα, τέθηκαν σε καραντίνα τις τελευταίες 2 εβδομάδες στην Μονρόβια.

Κι ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, στη Νιγηρία, την πολυπληθέστερη χώρα της Αφρικής, επιβεβαιώθηκε τη Δευτέρα η 10η περίπτωση του ιού Εμπολα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει