Τι είναι φυσιολογικό να περιμένετε καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν

Κάθε παιδί μεγαλώνει και αναπτύσσεται με το δικό του ρυθμό. Παρόλα αυτά η ανάπτυξη του παιδιού τείνει να ακολουθήσει μια αρκετά προβλέψιμη πορεία.

Μάθετε ποια γλωσσικά, γνωστικά, κοινωνικά και σωματικά ορόσημα να περιμένετε από τις ηλικίες 2 έως 5 ετών.

2 ετών

Στην ηλικία των 2 ετών, το παιδί σας μπορεί να έχει ολοκληρώσει αυτές τις δεξιότητες:

Γλωσσικές δεξιότητες: Χρησιμοποιεί τουλάχιστον 50 λέξεις. Συνδέει δύο λέξεις μαζί, όπως «ποτήρι μου» ή «όχι γάλα». Μιλάει με αρκετή σαφήνεια για τους γονείς και κατανοεί μερικές από τις λέξεις.

Κοινωνικές δεξιότητες: Εμφανίζει περισσότερη ανεξαρτησία. Γίνεται προκλητικό. Αντιγράφει τους άλλους. Ενθουσιάζεται όταν είναι με άλλα παιδιά.

Γνωστικές δεξιότητες: Παίζει απλά παιχνίδια. Αρχίζει να ταξινομεί αντικείμενα από το σχήμα και το χρώμα τους. Βρίσκει κρυμμένα αντικείμενα.

Φυσικές δεξιότητες: Στέκεται στις μύτες των ποδιών. Ανεβαίνει στα έπιπλα και αρχίζει να τρέχει. Κλωτσάει μια μπάλα.

3 ετών

Στην ηλικία των 3 ετών, το παιδί σας μπορεί να έχει ολοκληρώσει αυτές τις δεξιότητες:

Γλωσσικές δεξιότητες: Χρησιμοποιεί 250 έως 500 ή και περισσότερες λέξεις. Μπορεί να εκφραστεί με προτάσεις τριών – τεσσάρων λέξεων. Χρησιμοποιεί σωστά αντωνυμίες (εγώ, εσύ, δικό μου). Αναφέρει το όνομά του. Μιλάει με αρκετή σαφήνεια για τους ξένους και κατανοεί τις περισσότερες από τις λέξεις.

Κοινωνικές δεξιότητες: Παίρνει στροφές. Εκφράζει ανοιχτά την αγάπη του. Μπορεί να μείνει χωριστά από τους γονείς του. Εκνευρίζεται με τις σημαντικές αλλαγές στη ρουτίνα του.

Γνωστικές δεξιότητες: Γυρίζει τις σελίδες του βιβλίου, μία κάθε φορά. Μπορεί να αντιγράψει έναν κύκλο. Μπορεί να ενώσει παζλ με τρία ή τέσσερα κομμάτια.

Φυσικές δεξιότητες: Μπορεί να ανεβοκατεβαίνει τις σκάλες, εναλλάσσοντας τα πόδια του. Ανεβαίνει, τρέχει και μπορεί να κάνει πεντάλ σε ένα τρίκυκλο ποδηλατάκι.

4 ετών

Στην ηλικία των 4, το παιδί σας μπορεί να έχει ολοκληρώσει αυτές τις δεξιότητες:

Γλωσσικές δεξιότητες: Απαντάει σε απλές ερωτήσεις. Χρησιμοποιεί φράσεις με τέσσερις ή περισσότερες λέξεις.

Κοινωνικές δεξιότητες: Συνεργάζεται με τα άλλα παιδιά. Συζητάει σχετικά με το ποιους συμπαθεί και ποιους αντιπαθεί. Γίνεται πιο δημιουργικό.

Γνωστικές δεξιότητες:  Μπορεί να γράψει κάποια κεφαλαία γράμματα. Σχεδιάζει ένα πρόσωπο και δύο μέχρι τέσσερα μέρη του σώματος. Κατανοεί την ιδέα της καταμέτρησης. Αρχίζει να καταλαβαίνει την έννοια του χρόνου.

Φυσικές δεξιότητες:  Μπορεί να χοροπηδάει ή να σταθεί στο ένα πόδι για δύο δευτερόλεπτα. Μπορεί να πιάσει τις περισσότερες φορές μια μπάλα που αναπηδάει. Μπορεί να χρησιμοποιήσει το ψαλίδι (φυσικά πάντα με εποπτεία των γονιών).

5 ετών

Στην ηλικία των 5, το παιδί σας μπορεί να έχει ολοκληρώσει αυτές τις δεξιότητες:

Γλωσσικές δεξιότητες: Κατανοεί την έννοια της ομοιοκαταληξίας. Χρησιμοποιεί φράσεις που περιέχουν αρκετές λεπτομέρειες. Χρησιμοποιεί τον αόριστο. Αναφέρεται με το πλήρες όνομά του.

Κοινωνικές δεξιότητες: Θέλει να είναι σαν τους φίλους του. Ακολουθεί τους κανόνες. Κατανοεί την έννοια των δύο φύλων. Τραγουδάει, χορεύει, δρα.

Γνωστικές δεξιότητες: Μαθαίνει για τα κοινόχρηστα αντικείμενα, για τα τρόφιμα και τα χρήματα. Μετράει σωστά 10 ή και περισσότερα αντικείμενα. Μπορεί να αντιγράψει ένα τρίγωνο και άλλα γεωμετρικά σχήματα.

Φυσικές δεξιότητες: Μπορεί να σταθεί στο ένα πόδι για τουλάχιστον 10 δευτερόλεπτα. Μπορεί να χοροπηδάει, να στριφογυρίζει και να κάνει τούμπες. Μπορεί να ντύνεται μόνο του και να χρησιμοποιεί μόνο του την τουαλέτα. Αρχίζει να μαθαίνει να κολυμπά.

Εάν η ανάπτυξη του παιδιού σας φαίνεται να υστερεί σε ορισμένους τομείς, συμμεριστείτε τις ανησυχίες σας με τον παιδίατρο και ζητήστε τη συμβουλή του.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Leave A Reply

Your email address will not be published.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.