Με ποιον τρόπο μπορεί η πορνογραφία να επηρεάσει τη σεξουαλική σας ζωή

Η πορνογραφία έχει κατηγορηθεί για τα πάντα, από το περιστασιακό σεξ μέχρι την ενδοοικογενειακή βία. Τώρα, νέα μελέτη δείχνει πως αυτή η αγαπημένη συνήθεια κάποιων μπορεί να απειλήσει και το θεσμό του γάμου.

Η «κατανάλωση» της πορνογραφίας συνδέεται με μειωμένη πιθανότητα να οδηγηθεί κάποιος μέχρι το γάμο, σύμφωνα με έρευνα από το Ινστιτούτο Μελέτης Εργασίας στη Γερμανία.

Η εξήγηση είναι απλή: Γιατί κάποιος να παντρευτεί όταν μπορεί να συνδεθεί στο Ιντερνετ και να έχει πρόσβαση σε μια ατελείωτη ποικιλία από σεξουαλικές ταινίες;

Φυσικά, κανείς δεν θα μπορούσε να υποστηρίξει πως το να παρακολουθεί μια γυναίκα να έρχεται σε οργασμό, μέσα από το λάπτοπ του είναι το ίδιο πράγμα με το να έχει μία ερωτική σύντροφο στο κρεβάτι του και οι περισσότεροι έχουν σίγουρα συνειδητοποιήσει πως μια αυστηρή καθηγήτρια ή μια νοσοκόμα είναι μάλλον απίθανο να μετατραπεί ξαφνικά σε μια μισόγυμνη ξελογιάστρα, όπως συμβαίνει τόσο συχνά στις ταινίες πορνό.

Αλλά αυτό δεν σημαίνει πως ο εγκέφαλός μας μπορεί να ξεχωρίσει εντελώς την πορνογραφία από την πραγματικότητα. Μια νέα μελέτη σεξουαλικής συμπεριφοράς διαπίστωσε πως οι άνδρες που παρακολουθούσαν πολύ συχνά πορνοταινίες είχαν την τάση να μεταφέρουν τις σκηνές που έβλεπαν στην κρεβατοκάμαρά τους και βεβαίως η αμοιβαία ευχαρίστηση δεν ήταν πάντα το τελικό αποτέλεσμα, όπως συνέβαινε στις ταινίες.

Σε συνεντεύξεις με σεξολόγους η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Chyng Sun άκουσε επανειλημμένα πως η πορνογραφία διαχέεται στον πραγματικό κόσμο των σχέσεων, επειδή οι άνδρες βλέπουν με τα χρώματα της οθόνης τις προσδοκίες που έχουν από τις πραγματικές τους συντρόφους.

Για να εξακριβώσει αν αυτό ισχύει, ρώτησε 487 φοιτητές ηλικίας από 18 έως 29 ετών σχετικά με τη χρήση της πορνογραφίας στην πραγματική σεξουαλική ζωή. Αυτό που διαπίστωσε ήταν πως όσο περισσότερο πορνό παρακολουθούσαν οι άνδρες, τόσο πιο πιθανό ήταν να ζητήσουν από τις συντρόφους τους να αναβιώσουν αντίστοιχες σκηνές στην κρεβατοκάμαρά τους, ευελπιστώντας πως αυτά που είχαν δει στην οθόνη θα τους βοηθούσαν να διατηρήσουν περισσότερο τη στύση τους κατά τη διάρκεια του πραγματικού σεξ.

«Βλέπουμε πως η πορνογραφία δεν μένει απλά μια φαντασίωση, αλλά οι άνδρες την φέρνουν και μέσα στην κρεβατοκάμαρά τους», λέει η Sun.

Η συμπεριφορά αυτή έρχεται σε συμφωνία με αυτό που οι ψυχολόγοι ονομάζουν «θεωρία των σεξουαλικών σεναρίων», δηλαδή ό,τι βλέπει ένας άνδρας στην οθόνη «χρωματίζει» αυτό που προσδοκά από την πραγματική του σύντροφο. Σύμφωνα με αυτή την ιδέα «μαθαίνουμε τα πάντα από ένα σενάριο, από το πώς θα συμπεριφερθούμε στον εργοδότη μας μέχρι το πώς θα παραγγείλουμε σε ένα εστιατόριο». Το πρόβλημα είναι πως δεν υπάρχουν πολλά σενάρια σεξουαλικής συμπεριφοράς, πέραν της πορνογραφίας, για να μάθουμε απ’ αυτά.

«Η πορνογραφία αποτελεί μια πραγματικά σημαντική σεξουαλική εκπαίδευση, ιδιαίτερα για τους νέους. Όμως, δυστυχώς είναι σχεδόν η μόνη σεξουαλική εκπαίδευση που έχουν οι περισσότεροι άνθρωποι κι έτσι αυτά που περιμένουν στην κρεβατοκάμαρά τους είναι αυτά που έχουν δει στο Διαδίκτυο», επισημαίνει η Sun.

Και εδώ είναι που ξεκινούν οι ανησυχίες. Ερευνες που έχουν γίνει στο παρελθόν έχουν δείξει πως οι σεξουαλικές πράξεις στα πιο δημοφιλή πορνογραφικά φιλμ τείνουν να είναι επιθετικές, με ενέργειες όπως πνιγμός, ξύλο στον πισινό και βίαιοι ή πρόστυχοι λεκτικοί χαρακτηρισμοί. Στην πορνογραφία, όμως, πάντα αυτές οι συμπεριφορές παρουσιάζονται ως ευχάριστες όχι μόνο για τους άνδρες, αλλά και για τις γυναίκες, κάτι που δεν ισχύει στην πραγματική ζωή.

Αυτό σημαίνει ότι οι άνδρες μπορεί να αισθανθούν απογοήτευση όταν διαπιστώσουν ότι η σύντροφός τους δεν ενδιαφέρεται ή ακόμα και λειτουργεί απωθητικά απέναντι σ’ αυτές τις συμπεριφορές, όταν εκείνοι προσπαθήσουν να τις εφαρμόσουν στην σεξουαλική τους ζωή.

«Υπάρχει ένα χάσμα μεταξύ του τι θέλω να κάνω και τι πραγματικά μπορώ να κάνω. Αυτό μειώνει την ικανοποίηση των ανδρών από τη σεξουαλική τους ζωή. Και τελικά καταλήγουν να αναζητούν εκείνες τις συντρόφους που να είναι διατεθειμένες να κάνουν όσα εκείνοι έχουν δει στην πορνογραφία και θέλουν να εφαρμόσουν στην πραγματική τους ζωή, κάτι όχι τόσο εύκολο», εξηγεί η Sun.

Δεν είναι, όμως, μόνο η απόλαυση των ανδρών που μπορεί να τεθεί σε κίνδυνο. Η επιθυμία να εφαρμόσουν στην πράξη την πορνογραφία, παραγκωνίζει μια άλλη επιθυμία, αυτή των γυναικών για διέγερση. Στη μελέτη αποδείχτηκε πως όσοι παρακολουθούσαν συχνά πορνό ήταν λιγότερο πιθανό να απολαμβάνουν χάδια και φιλιά με τις συντρόφους τους.

Ο λόγος; Στην πορνογραφία η γυναίκα είναι πάντα έτοιμη για σεξ χωρίς να χρειαστεί ο παραμικρός χρόνος διέγερσης. Είναι πάντα έτοιμη για έντονα, επιθετικά πράγματα και συμπεριφορές, με αποτέλεσμα τα φιλιά και τα χάδια φαίνονται βαρετά. Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο με μια πραγματική σύντροφο. Από την άλλη και για τον ίδιο τον άνδρα μπορεί τα φιλιά και τα χάδια να φαντάζουν ως κάτι βαρετό. Γιατί να φιλάει κάθε βράδυ την ίδια γυναίκα όταν η σκέψη του «πειραματίζεται» με ένα σύνολο από διαφορετικές γυναίκες που έχει παρακολουθήσει στις πορνοταινίες;

Ποιο είναι το τελικό συμπέρασμα; Η πορνογραφία μπορεί τελικά να μην είναι τόσο ακίνδυνη όσο θέλαμε να πιστεύουμε. Οι άνδρες μπορεί να λένε πως είναι απλά κάτι φανταστικό που δεν προκαλεί ζημιά, ωστόσο στην πράξη αυτή η ιδέα μπορεί να αποβεί προβληματική. Με πολλούς τρόπους η φαντασία πληροφορεί το μυαλό για το πώς πρέπει να σχετίζονται μεταξύ τους ένας άνδρας και μια γυναίκα. Και κάπου εκεί μπορεί το μυαλό να παίξει άσχημα παιχνίδια.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει