Μεγάλη αλυσίδα φαρμακείων στις ΗΠΑ σταματάει να πουλάει τσιγάρα

Οσο εξωπραγματικό φαντάζει για έναν Ευρωπαίο το γεγονός ότι στις ΗΠΑ τα προϊόντα καπνού πωλούνται ακόμα και σε φαρμακεία, άλλο τόσο έκπληκτους άφησε τους Αμερικανούς η είδηση πως μεγάλη αλυσίδα φαρμακείων σταματά να πουλάει τσιγάρα.

Πιο συγκεκριμένα, η CVS Caremark, η δεύτερη σε τζίρο αλυσίδα φαρμακείων στις ΗΠΑ, θα καταργήσει σταδιακά την πώληση καπνού σε 7.600 καταστήματά της μέχρι την 1η Οκτωβρίου, μια κίνηση που θα της στοιχίσει περίπου 2 δισεκατομμύρια δολάρια έσοδα, με την πρόεδρό της Helena Foulkes να δηλώνει πως έχει νόημα μια επιχείρηση που παρέχει υγειονομική περίθαλψη να  τοποθετεί τον εαυτό της στο πλάι της ιατρικής και ως εκ τούτου δεν μπορεί να εμπορεύεται τσιγάρα.

Η απόφαση αυτή αγκαλιάστηκε από τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα και την Μισέλ Ομπάμα ως ένα βήμα που θα μπορούσε να σώσει ζωές, προωθώντας την καλή υγεία.

Η πρώτη κυρία ευχαρίστησε μέσω του λογαριασμού της στο twitter την εταιρεία επειδή «τώρα μπορούμε να ανασαίνουμε λίγο πιο ελεύθερα και οι οικογένειές μας  μπορούν να ζήσουν πιο υγιεινά», όπως έγραψε χαρακτηριστικά, ενώ ο πρόεδρος Ομπάμα, που παλιά ήταν καπνιστής και η σύζυγός του τον ενθάρρυνε να κόψει το κάπνισμα τόνισε πως η κίνηση αυτή είναι ένα πολύ ισχυρό παράδειγμα.

«Θα βοηθήσει στην προώθηση των προσπαθειών της Διοίκησής μου για μείωση του καπνίσματος που σχετίζεται με θανάτους, καρκίνο και καρδιακές παθήσεις, καθώς και το κόστος της υγειονομικής περίθαλψης. Τελικά θα σωθούν ζωές τα επόμενα χρόνια και θα προστατευτεί μεγάλος αριθμός οικογενειών που ζουν με πόνο και θλίψη», τόνισε.

Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Larry Merlo τόνισε πως η CVS που απασχολεί 26.000 φαρμακοποιούς και επαγγελματίες νοσοκόμους θα είναι η πρώτη εθνική αλυσίδα φαρμακείων που θα προβεί σ’ αυτή την ενέργεια.

Τόνισε ακόμα πως οι εργαζόμενοι της εταιρείας εργάζονται κάθε μέρα για να βοηθήσουν ασθενείς να διαχειρίζονται χρόνιες παθήσεις, όπως υψηλή αρτηριακή πίεση, υψηλή χοληστερόλη και διαβήτη, που επιδεινώθηκαν από τη χρήση του καπνού. Η CVS Caremark θα ξεκινήσει μάλιστα ένα πρόγραμμα διακοπής του καπνίσματος την άνοιξη και θα απευθυνθεί σε όλους όσοι θέλουν να σταματήσουν το κάπνισμα.

Αξίζει να σημειωθεί πως μόνο στις ΗΠΑ το κάπνισμα σκοτώνει περισσότερους από 480.000 ανθρώπους ηλικίας από 35 ετών και άνω κάθε χρόνο με το 18% των Αμερικανών, περίπου 42 εκατομμύρια άτομα, να είναι σήμερα ενεργοί καπνιστές.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει