Η μείωση της χοληστερόλης εξαφανίζει τις πρώιμες αθηρωματικές πλάκες

Οι πρώιμες, αλλά όχι και οι προχωρημένες αθηρωματικές πλάκες, στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων εξαφανίζονται όταν τα επίπεδα της «κακής» χοληστερόλης μειώνονται, σύμφωνα με μελέτη που έγινε σε ποντίκια.

H μελέτη που διεξήχθη από το Ινστιτούτο Καρολίνσκα της Σουηδίας και τα ευρήματά της δημοσιεύτηκαν στο PLoS Genetics, δείχνει πως η προληπτική θεραπεία για μείωση της χοληστερόλης θα μπορούσε να αποτρέψει την ανάπτυξη περισσότερο προηγμένων αθηρωματικών πλακών.

Σχεδόν το ήμισυ του συνόλου των θανάτων παγκοσμίως προκαλούνται από εγκεφαλικά επεισόδια και καρδιακές προσβολές. Η κύρια αιτία είναι η αθηροσκλήρωση, όπου το λίπος συσσωρεύεται στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων στις λεγόμενες πλάκες. Η  αθηροσκλήρωση είναι μια προοδευτική ασθένεια όπου οι προηγμένες και ασταθείς πλάκες αναπτύσσονται με την πάροδο του χρόνου.

Οταν αυτές οι πλάκες εκραγούν, δημιουργείται ένας θρόμβος αίματος, που μπορεί με τη σειρά του να προκαλέσει εγκεφαλικό επεισόδιο ή καρδιακή προσβολή, ανάλογα με τον τρόπο και το σημείο που σχηματίζεται. Ως εκ τούτου, είναι προτιμότερο να αποτραπεί η ανάπτυξη της προηγμένης πλάκας, παρά να μειωθεί ή να σταθεροποιηθεί στα σημεία που έχει ήδη αναπτυχθεί.

Στην παρούσα μελέτη, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ποντίκια με αυξημένα επίπεδα «κακής» χοληστερόλης (LDL), που σχηματίζει προχωρημένες πλάκες, παρόμοιες με αυτές που συμβαίνουν σε ανθρώπους με υψηλή LDL. Με ένα γενετικό διακόπτη, οι ερευνητές μπορούσαν επίσης να χαμηλώσουν τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα σε οποιοδήποτε επιθυμητό χρονικό σημείο. Ανακάλυψαν ότι όταν η χοληστερόλη LDL μειώθηκε, οι πρώιμες πλάκες σχεδόν εξαφανίστηκαν, κάτι που σε κάποιο βαθμό εξέπληξε τους ερευνητές. Ωστόσο, οι ώριμες και προηγμένες πλάκες μειώθηκαν μεν αλλά εξακολουθούσαν να είναι παρούσες. Στους ανθρώπους, η LDL χοληστερόλη μπορεί να μειωθεί με τη χρήση φαρμάκων μείωσης της χοληστερόλης όπως οι στατίνες.

«Αν η μείωση της LDL χοληστερόλης επηρεάζει την αθηροσκλήρωση σε ανθρώπους κατά τον ίδιο τρόπο, οι παρατηρήσεις μας σημαίνουν ότι οι κλινικά προηγμένες πλάκες θα μπορούσαν να προληφθούν, εάν οι θεραπείες που μειώνουν τη χοληστερόλη χορηγηθούν αρκετά νωρίς σε άτομα με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου. Ωστόσο, το χρόνιο πρόβλημα είναι να εντοπίσουμε με βεβαιότητα ποια είναι αυτά τα άτομα», λέει η δρ Josefin Skogsberg του Τμήματος Ιατρικής Βιοχημείας και Βιοφυσικής, από τους κύριους ερευνητές που συμμετείχαν στη μελέτη.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει