Μελέτη επιβεβαιώνει ότι το σπιτικό φαγητό είναι πιο υγιεινό

Δεν χρειαζόμαστε βεβαίως μελέτες για να αποδείξουν αυτό που ήδη γνωρίζουμε, ότι δηλαδή όποιος μαγειρεύει στο σπίτι καταναλώνει πιο υγιεινά γεύματα και προσλαμβάνει λιγότερες θερμίδες.

Συνέβη όμως κι αυτό αφού το παραπάνω είναι το συμπέρασμα μελέτης από το Τμήμα Πολιτικής και Διαχείρισης Υγείας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας Bloomberg του Πανεπιστημίου Jonhs Hopkins που διαπίστωσε κάτι ακόμα πιο σημαντικό: Oσοι συνηθίζουν να μαγειρεύουν στο σπίτι τους, τείνουν να καταναλώνουν λιγότερες θερμίδες ακόμα κι όταν τρώνε σε εστιατόρια.

Τα δεδομένα αυτά είναι ολοένα και πιο σημαντικά για τον σύγχρονο τρόπο ζωής που μας στερεί ολοένα και περισσότερο τη δυνατότητα να μαγειρεύουμε στο σπίτι για πολλούς και διάφορους λόγους.

Είναι γνωστό από καιρό ότι αν κάποιος αγοράζει τρόφιμα που παρασκευάζονται μακριά από το σπίτι ή αν τρώει στο εστιατόριο, καταναλώνει περισσότερες θερμίδες και προσλαμβάνει λιγότερα θρεπτικά συστατικά με μεγαλύτερες ποσότητες σακχάρων, λιπών και αλατιού.

Η μελέτη του Johns Hopkins υποστηρίζει πως αντίθετα, τα σπιτικά γεύματα έχουν λιγότερες θερμίδες και περισσότερα θρεπτικά συστατικά.

Οι ερευνητές εξέτασαν τις αναφορές περίπου 9.000 ενηλίκων ηλικίας 20 ετών και άνω. Η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Public Health Nutrition χρησιμοποίησε δεδομένα από το Εθνικό Σύστημα Υγείας και Διατροφής που συγκεντρώνει εκτιμήσεις δεδομένων πρόσληψης τροφής χρησιμοποιώντας τηλεφωνικές συνεντεύξεις για την κατανάλωση τροφής τόσο βραχυπρόθεσμα (τελευταίες 24 ώρες) όσο και μακροπρόθεσμα (τελευταίες 30 ημέρες).

Σχεδόν οι μισοί (48%) από τους συμμετέχοντες στη μελέτη ανέφεραν πως μαγείρευαν στο σπίτι έξι έως επτά φορές την εβδομάδα, ενώ σχεδόν το 8% των ερωτηθέντων ανέφεραν ότι έτρωγαν μαγειρεμένο (σπιτικό) φαγητό μία φορά την εβδομάδα ή λιγότερο.

Κατά τη σύγκριση των διαφορών αποκαλύφθηκε πως όσοι μαγείρευαν στο σπίτι κατανάλωναν περίπου 200 θερμίδες λιγότερες την ημέρα και περίπου 16 γραμμάρια ζάχαρης (4 κουταλάκια του γλυκού).

Αυτό που έκανε ιδιαίτερη εντύπωση στους ερευνητές ήταν το γεγονός ότι οι άνθρωποι που κατανάλωναν σπιτικό φαγητό έξι με επτά ημέρες την εβδομάδα, έτρωγαν επίσης αισθητά λιγότερες θερμίδες όταν χρειαζόταν να γευματίσουν έξω. Αυτό σημαίνει ότι μαγειρεύοντας τόσο συχνά στο σπίτι τους είχαν πια συναίσθηση των υγιών και θρεπτικών συστατικών και αναζητούσαν αυτά τα ίδια συστατικά ακόμα και όταν γευμάτιζαν σε εστιατόριο.

Και παρόλο που είναι αντικειμενικά δύσκολο πια για τον σύγχρονο άνθρωπο να μαγειρεύει στο σπίτι καθημερινά είναι παρήγορο πως ακόμα και το μαγείρεμα 2 με 3 φορές την εβδομάδα, συσχετίστηκε στην έρευνα του Jonhs Hopkins με βελτιωμένη ποιότητα διατροφής.

Βεβαίως, για να «μεταφράσει» κανείς τα αποτελέσματα της έρευνας στην πράξη, θα πρέπει να σταθμίσει τα πραγματικά σημαντικά εμπόδια που αναγκάζουν τον άνθρωπο στις ανεπτυγμένες χώρες να μαγειρεύει ολοένα και λιγότερο στο σπίτι. Αυτά τα εμπόδια περιλαμβάνουν την έλλειψη χρόνου, την έλλειψη χρημάτων, αλλά και την έλλειψη ικανότητας μαγειρέματος. Η βελτίωση, ωστόσο, έστω και ενός από τους τρεις παραπάνω παράγοντες μπορεί να οδηγήσει σε έναν πιο υγιεινό τρόπο διατροφής, τόσο μέσα όσο και έξω από το σπίτι, καταλήγουν οι ερευνητές.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει