Μερικά επαγγέλματα κουράζουν περισσότερο την καρδιά

Το στρες στην εργασία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου, ειδικά για εκείνους που εργάζονται στον τομέα παροχής υπηρεσιών ή κάνουν χειρωνακτική εργασία.

Αυτό αναφέρει μελέτη που έγινε για λογαριασμό του Εθνικού Ινστιτούτου Επαγγελματικής Ασφάλειας και Υγείας των ΗΠΑ.

«Παράγοντες στο χώρο εργασίας που αυξάνουν τον κίνδυνο, περιλαμβάνουν το εργασιακό άγχος, την έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση, όπως ο καπνός, η σκόνη και ο θόρυβος», εξήγησε η ερευνήτρια δρ Sara Luckhaupt.

«Ορισμένοι εργαζόμενοι μπορεί να έχουν ήδη άλλους παράγοντες κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο και καρδιακή προσβολή, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση και η χοληστερόλη, καταστάσεις που μπορεί να χειροτερέψουν από πιέσεις στο χώρο εργασίας», αναφέρει η ερευνήτρια.

Μάλιστα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι 1,9% των εργαζομένων κάτω των 55 ετών, ανέφεραν ιστορικό καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου.

«Είναι ίσως ένας συνδυασμός προσωπικών και επαγγελματικών παραγόντων. Μην  ξεχνάτε ότι παράγοντες όπως ο θόρυβος, η ατμοσφαιρική ρύπανση και το άγχος της εργασίας θα μπορούσαν να συνδυαστούν με προσωπικούς παράγοντες κινδύνου, όπως η δυσκολία διακοπής του καπνίσματος», λέει η Luckhaupt.

Και οι άνεργοι κινδυνεύουν

Αν νομίζει όμως κανείς πως οι άνεργοι, επειδή ακριβώς δεν έχουν επάγγελμα τη… γλιτώνουν, κάνει λάθος. Μεταξύ των ανέργων που αναζητούσαν εργασία το ποσοστό καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών επεισοδίων είναι αρκετά σημαντικό, φτάνοντας το 2,5%.

«Μπορεί να είναι το άγχος της ανεργίας και η έλλειψη πρόσβασης στην υγειονομική περίθαλψη που συμβάλλουν στα προβλήματα υγείας τους», εξηγεί η Luckhaupt

Ωστόσο, δεν είναι γνωστό αν οι εργαζόμενοι αυτοί έχουν προβλήματα υγείας επειδή είναι άνεργοι ή εάν είναι άνεργοι λόγω των προβλημάτων υγείας.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει