Μεσογειακή Δίαιτα: Βελτίωση Συμπτωμάτων Ψωρίασης έως και 75%

Η ψωρίαση μπορεί να μην έχει θεραπεία, αλλά νέα έρευνα δείχνει ότι σημαντική ανακούφιση μπορεί να επιτευχθεί στο τραπέζι του δείπνου. Σε μια κλινική δοκιμή, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η μεσογειακή διατροφή θα μπορούσε να βελτιώσει δραματικά τα συμπτώματα, την ποιότητα ζωής και τη συνολική υγεία. Τα ευρήματα ενισχύουν την αυξανόμενη απόδειξη ότι αυτό που τρώμε παίζει καθοριστικό ρόλο στη διαχείριση χρόνιων φλεγμονωδών καταστάσεων.

Η έρευνα, που διεξήχθη από επιστήμονες του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ramón y Cajal στη Μαδρίτη, εξέτασε αν η μεσογειακή διατροφή θα μπορούσε να βελτιώσει τη σοβαρότητα της ψωρίασης σε ασθενείς με ήπια έως μέτρια νόσο, όπως είχαν προτείνει προηγούμενες παρατηρητικές μελέτες. Εκτιμάται ότι 125 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως πάσχουν από αυτή την κατάσταση, συμπεριλαμβανομένων περίπου οκτώ εκατομμυρίων Αμερικανών.

Ενώ η μεσογειακή διατροφή είναι γνωστό ότι έχει αντιφλεγμονώδεις και καρδιομεταβολικές πλεονεκτήματα, υπάρχουν πολύ λίγες κλινικές μελέτες που εξετάζουν πώς αυτό το διατροφικό πλάνο θα μπορούσε να ωφελήσει όσους πάσχουν από ψωρίαση. Οι ερευνητές πίστευαν ότι η διατροφή – πλούσια σε αντιοξειδωτικές βιταμίνες, συμπεριλαμβανομένων των βήτα-καροτίνης, βιταμίνης C και βιταμίνης E, μαζί με πολυφαινόλες – θα μπορούσε να μειώσει το οξειδωτικό στρες και τη φλεγμονή σε άτομα με την εν λόγω δερματική κατάσταση.

Στη μελέτη αυτή, 38 άτομα (μέση ηλικία 46 ετών) με ήπια έως μέτρια ψωρίαση συμμετείχαν στη δοκιμή MEDIPSO (Impact of the Mediterranean Diet on Patients With Psoriasis) διάρκειας 16 εβδομάδων. Οι συμμετέχοντες κατηγοριοποιήθηκαν είτε σε πρόγραμμα μεσογειακής διατροφής με καθοδήγηση διαιτολόγου, με επιπλέον ποσότητες ελαιολάδου, είτε σε σχέδιο χαμηλών λιπαρών.

Στο τέλος των 16 εβδομάδων, οι 38 ενήλικες αξιολογήθηκαν για να δουν πώς παρουσιάστηκε η ψωρίασή τους, καθώς και για δευτερεύοντα αποτελέσματα που κάλυπταν τη συμμόρφωση με τη διατροφή, μεταβολικούς παράγοντες, κυτταρίνες φλεγμονής στο πλάσμα και αναφορές υγείας από τους ασθενείς.

Αυτό που διαπίστωσαν ήταν σημαντικό. Χρησιμοποιώντας το Δείκτη Περιοχής και Σοβαρότητας Ψωρίασης (PASI), ο οποίος βαθμολογεί τη νόσο από 2-10 (οι υψηλότερες βαθμολογίες υποδεικνύουν χειρότερη νόσο), οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι 19 άνθρωποι που συμμετείχαν στην παρέμβαση μεσογειακής διατροφής είχαν μέση πτώση 3,4 βαθμών στις βαθμολογίες τους, ενώ σχεδόν δεν υπήρξε καμία αλλαγή στην ομάδα ελέγχου.

Ακόμη περισσότερο, εννέα από τους 19 συμμετέχοντες στη μεσογειακή διατροφή (47,4%) παρατήρησαν 75% βελτίωση στη σοβαρότητα της ψωρίασής τους – ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα σε μόλις 16 εβδομάδες. Αυτή η ομάδα παρουσίασε επίσης σημαντικές μειώσεις στη γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη, γεγονός που είναι σημαντικό δεδομένου ότι η ψωρίαση σχετίζεται με συνοδές παθήσεις, όπως οι καρδιοαγγειακές παθήσεις και ο διαβήτης τύπου 2.

Οι συμμετέχοντες στην ομάδα μεσογειακής διατροφής ανέφεραν επίσης καλύτερο ύπνο, μειωμένο άγχος και συνολική βελτίωση της ποιότητας ζωής τους.

"Αυτή η τυχαία κλινική δοκιμή διαπίστωσε ότι μια παρέμβαση μεσογειακής διατροφής 16 εβδομάδων βελτίωσε σημαντικά τη σοβαρότητα της ψωρίασης σε ασθενείς με ήπια έως μέτρια νόσο που έλαβαν σταθερή τοπική θεραπεία," σημείωσαν οι ερευνητές. "Αυτά τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η ενσωμάτωση διατροφικών στρατηγικών μπορεί να είναι ωφέλιμη ως συμπληρωματική θεραπεία στη διαχείριση της ψωρίασης."

Ενώ η μελέτη δεν περιγράφει ακριβώς τι περιλάμβανε το διατροφικό πλάνο, η διατροφή αποτελείται κυρίως από φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς, ολικής άλεσης δημητριακά, ελαιόλαδο και ψάρι, τα οποία είναι γεμάτα ωφέλιμες θρεπτικές ουσίες και φυτικά συστατικά. Έχει προηγουμένως αποδειχθεί ότι προσφέρει μια σειρά από μετρήσιμα οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της βελτίωσης της λειτουργίας του εγκεφάλου.

via

Μπορεί επίσης να σας αρέσει