Η μεσογειακή διατροφή βοηθά ακόμα κι αν δεν οδηγεί σε απώλεια βάρους

Οι άνδρες που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο για καρδιακή νόσο μπορούν να μειώσουν την «κακή» χοληστερόλη τους ακολουθώντας την πολύ υγιεινή για την καρδιά, μεσογειακή διατροφή, ακόμα κι αν δεν χάσουν βάρος.

Αυτό αναφέρει πρόσφατη μελέτη που παρουσιάστηκε σε συνέδριο της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας, στη Φλόριντα.

Στη μελέτη συμμετείχαν 19 άνδρες, ηλικίας 24-62, με το μεταβολικό σύνδρομο, το οποίο σημαίνει ότι είχαν τρεις ή περισσότερους σημαντικούς παράγοντες κινδύνου για καρδιακή νόσο και εγκεφαλικό επεισόδιο. Οι παράγοντες κινδύνου μεταξύ των ανδρών στη μελέτη αυτή περιελάμβαναν συγκέντρωση μεγάλης ποσότητας λίπους στη μέση, υψηλή αρτηριακή πίεση, χαμηλά επίπεδα της «καλής» HDL χοληστερόλης και υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων και γλυκόζης.

Για τις πέντε πρώτες εβδομάδες της μελέτης, οι άνδρες ακολουθούσαν μια πρότυπη δίαιτα πλούσια σε λίπη, υδατάνθρακες, ραφιναρισμένη ζάχαρη και κόκκινο κρέας. Για τις επόμενες πέντε εβδομάδες, ακολούθησαν μεσογειακή διατροφή, πλούσια σε φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως, χαμηλή σε κατανάλωση κόκκινου κρέατος, με πολύ ελαιόλαδο και μέτριες ποσότητες κρασιού. Ακολούθησε πέντε μηνών πρόγραμμα απώλειας βάρους και στη συνέχεια άλλες πέντε εβδομάδες μεσογειακής διατροφής.

Ανεξάρτητα από το αν έχασαν βάρος, οι άνδρες είχαν μια μείωση της τάξης του 9% στα επίπεδα της «κακής» χοληστερόλης, όταν ακολούθησαν τη μεσογειακή διατροφή.

«Η μεσογειακή διατροφή συνιστάται για την αποτελεσματική διαχείριση του μεταβολικού συνδρόμου και των σχετικών κινδύνων για καρδιαγγειακή νόσο», είπε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Καρολάιν Ρίτσαρντ, διαιτολόγος και υποψήφια διδάκτωρ σε θέματα διατροφής, στο Πανεπιστήμιο Laval στο Κεμπέκ του Καναδά. Η μελέτη έδειξε ότι υπάρχει μια σχέση της μεσογειακής διατροφής και της μείωσης της χοληστερόλης.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει