Μετάλλαξη Lambda: «Πιο μεταδοτική» από τη Delta

Μια νέα μετάλλαξη του κοροναϊού, η οποία έχει εντοπιστεί σε 31 χώρες, προκαλεί τώρα πονοκέφαλο στους ειδικούς. Η μετάλλαξη Lambda τράβηξε μάλιστα την προσοχή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) μετά τον εντοπισμό της σε Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ και Γερμανία.

Πιστεύεται ότι προέρχεται από το Περού, με το θανατηφόρο στέλεχος του κοροναϊού να ευθύνεται για σχεδόν το 81% των κρουσμάτων στη χώρα από τον Απρίλιο.

Γιατροί στο Περού υποστηρίζουν ότι η μετάλλαξη Lambda είναι πιο μεταδοτική από οποιοδήποτε άλλο στέλεχος εξαιτίας της ταχύτητας εξάπλωσής της τους τελευταίους τέσσερις μήνες, όπως μεταδίδει η Daily Mail.

Στη γειτονική Χιλή έχουν καταγραφεί τα περισσότερα κρούσματα της συγκεκριμένης μετάλλαξης. Πάντως μέχρι στιγμής αντιστοιχεί στο μόλις 0,3% των μολύνσεων στις ΗΠΑ και στο λιγότερο από 0,1% στη Βρετανία.

Ερευνητές που παρακολουθούν την εξέλιξη του κοροναϊού δεν έχουν καταφέρει ακόμη να βρουν απόδειξη ότι είναι όντως πιο μεταδοτική από τις υπόλοιπες μεταλλάξεις, συμπεριλαμβανόμενης της μετάλλαξης Delta.

Άλλοι επιμένουν ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι είναι περισσότερο θανατηφόρα, παρά το γεγονός ότι κάποιοι γιατροί συνδέουν την εξάπλωσή της με το γεγονός ότι το Περού έχει το έχει το υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας της Covid-19 κατ’ αναλογία προς τον πληθυσμό.

Η μετάλλαξη Lambda, γνωστή και ως C.37 στους επιστήμονες, τράβηξε το ενδιαφέρον του ΠΟΥ τον περασμένο μήνα λόγω της εξάπλωσής της.

Το τελευταίο κρούσμα της εντοπίστηκε στην Αυστραλία, σύμφωνα με το δημοσίευμα, χωρίς να υπάρχουν ωστόσο στοιχεία ότι έχει αρχίσει να εξαπλώνεται στους κατοίκους της.

Μετάλλαξη Lambda: Προβληματισμένοι οι επιστήμονες

Ο καθηγητής Pablo Tsukayama του πανεπιστημίου Cayetano Heredia έκανε λόγο για «έκρηξη» στο Περού με το νέο στέλεχος να ευθύνεται για το 82% των κρουσμάτων σήμερα. Όπως είπε στους Financial Times, ευθυνόταν για μόλις ένα στα 200 κρούσματα τον Δεκέμβριο όταν πρωτοεντοπίστηκε.

«Αυτό μπορεί να δείχνει ότι ο ρυθμός μετάδοσης είναι υψηλότερος από οποιοδήποτε άλλο στέλεχος», τόνισε.

Κι άλλοι επιστήμονες έχουν εκφράσει τις ανησυχίες τους για το συγκεκριμένο στέλεχος. Ο Dr Jeffrey Barrett , επικεφαλής της βρετανικής Covid-19 Genomics Initiative στο Welcome Sanger Institute, δήλωσε στους FT: «Η Lambda έχει ένα μοναδικό μοτίβο επτά μεταλλάξεων στην πρωτεΐνη που χρησιμοποιεί ο ιός για να μολύνει τα ανθρώπινα κύτταρα».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει