Μια γυναίκα στα κόκκινα θεωρείται σεξουαλική απειλή για τις άλλες γυναίκες

Μπορεί το κόκκινο χρώμα να κάνει τις γυναίκες να αισθάνονται σίγουρες για τον εαυτό τους, ωστόσο οι άλλες γυναίκες δεν τις θέλουν δίπλα τους ή δίπλα στους συντρόφους τους, σύμφωνα με νέα μελέτη.

«Το χρώμα του φορέματος μιας γυναίκας επηρεάζει το πώς οι άνδρες και οι γυναίκες σκέφτονται γι’ αυτήν. Οι γυναίκες δεν θέλουν άλλες γυναίκες με κόκκινα ρούχα δίπλα στους δικούς τους ερωτικούς συντρόφους», λέει ο Adam Pazda, κοινωνικός ψυχολόγος στο Πανεπιστήμιο του Ρότσεστερ, ένας από τους συντάκτες της μελέτης.

Προηγούμενη έρευνα είχε βρει ότι οι άνδρες πιστεύουν πως οι γυναίκες που φοράνε κόκκινα ενδιαφέρονται περισσότερο για το σεξ, ανεξάρτητα από το αν αυτό ισχύει στην πραγματικότητα ή όχι. Ο Pazda αναρωτήθηκε αν οι γυναίκες μοιράζονται την ίδια αντίληψη με τους άνδρες για τις γυναίκες που φοράνε κόκκινα.

Κατά τη διάρκεια της μελέτης οι γυναίκες συμμετείχαν σε τρία διαφορετικά πειράματα. Στα δύο πρώτα, παρατήρησαν τις εικόνες γυναικών που φορούσαν κόκκινα ή λευκά ρούχα και στο τρίτο εξέτασαν τις εικόνες γυναικών που φορούσαν κόκκινα ή πράσινα. Το τρίτο πείραμα έγινε επειδή οι ερευνητές ήθελαν να έχουν ένα ακόμα δείγμα χρώματος με λιγότερες «συναισθηματικές αποσκευές», δεδομένου ότι το λευκό συχνά συνδέεται με την αγνότητα και την παρθενία.

Στην πρώτη μελέτη, οι συμμετέχουσες εξέτασαν τη φωτογραφία μιας γυναίκας με λευκά και στη συνέχεια την ίδια ακριβώς γυναίκα ντυμένη ψηφιακά στα κόκκινα και όταν τους ζητήθηκε η γνώμη τους είπαν πως η γυναίκα με τα κόκκινα μοιάζει να είναι πιο δεκτική στο σεξ. Είπαν ακόμα πως η γυναίκα με τα κόκκινα έμοιαζε να είναι πιο «ρηχή και επιφανειακή».

«Οι γυναίκες που φοράνε κόκκινα θεωρείται ότι ενδιαφέρονται περισσότερο για το σεξ», λέει ο Pazda.

Στη δεύτερη περίπτωση οι γυναίκες κοίταξαν τις ίδιες φωτογραφίες και ρωτήθηκαν για το τι πιστεύουν σχετικά με την πίστη των συγκεκριμένων γυναικών και τους οικονομικούς τους πόρους. Οι περισσότερες συμμετέχουσες είπαν πως πιστεύουν ότι η γυναίκα με τα κόκκινα είναι πολύ πιθανό να απατήσει τον άνδρα της, ωστόσο δεν ήταν επικριτικές σχετικά με τα οικονομικά των κοκκινοφορεμένων γυναικών.

«Οι γυναίκες θεωρούν πως μια γυναίκα που φοράει κόκκινα μπορεί να παρεκκλίνει σε ό,τι αφορά την πίστη, αλλά όχι σε ό,τι αφορά υλικά πράγματα, όπως είναι οι οικονομικοί πόροι», είπε ο Pazda.

Στο τρίτο πείραμα, οι γυναίκες κοίταξαν τις φωτογραφίες όπου η ίδια γυναίκα φορούσε ένα φόρεμα που είχε ψηφιακά μεταβληθεί να είναι κόκκινο ή πράσινο. Οι ερευνητές ρώτησαν αν θα άφηναν αυτή τη γυναίκα μόνη της με τον ερωτικό τους σύντροφο. Και πάλι οι γυναίκες είπαν πως δεν θα ήθελαν κοντά στον σύντροφό τους μια γυναίκα που φοράει κόκκινα.

«Οι γυναίκες θεωρούν ότι όσες φοράνε κόκκινα είναι λιγότερο πιστές και το γεγονός αυτό τις οδηγεί σε ένα είδος άμυνας απέναντί τους», λέει ο Pazda.

Τo κόκκινο χρώμα προκαλεί σέξι σκέψεις για διάφορους λόγους. Συχνά αντιπροσωπεύει την αγάπη και την σφοδρή επιθυμία. Τα κόκκινα τριαντάφυλλα και οι καρδιές είναι συνώνυμα με την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου και τα ερωτικά συναισθήματα. Οι άνδρες αναζητούν ιστορικά το σεξ σε περιοχές με κόκκινα φωτάκια.

Υπάρχει, όμως, επίσης ένας βιολογικός λόγος για τον οποίο το κόκκινο φαίνεται σέξι:

«Οταν οι γυναίκες ενθουσιάζονται ή ερεθίζονται σεξουαλικά, κοκκινίζουν», λέει ο καθηγητής.

Δεν είναι βέβαια ακόμα απόλυτα σαφές αν οι γυναίκες γνωρίζουν ότι το κόκκινο χρώμα τις κάνει να φαίνονται πως ενδιαφέρονται για σεξ. Είναι πιο πιθανό να το φορέσουν όταν βρίσκονται σε ωορρηξία, ή όταν θέλουν να βρουν έναν ερωτικό σύντροφο, αλλά δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι φοράνε σκόπιμα το κόκκινο χρώμα επειδή αναζητούν το σεξ.

«Δεν γνωρίζουμε ακόμα αν το κάνουν σκοπίμως. Αυτό είναι σίγουρα κάτι που θα πρέπει να το ερευνήσουμε περαιτέρω», καταλήγει ο Pazda.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει