Μήπως είστε απ’ αυτούς που τρώνε «κενές θερμίδες»;

Ολες οι τροφές είναι γνωστό ότι μάς δίνουν ενέργεια ή θερμίδες, αυτό όμως δεν σημαίνει πως είναι όλα τα τρόφιμα θρεπτικά. Οι θερμίδες μπορεί να προέρχονται από λίπη, υδατάνθρακες και πρωτεΐνες.

Ομως, για τη βέλτιστη λειτουργία του σώματος, χρειάζονται μικροθρεπτικές ουσίες, όπως βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά, που απαιτούνται για τον καλό μεταβολισμό του σώματος, την επισκευή των ιστών και τη βελτίωση της ρύθμισης των λειτουργιών του σώματος.

Οι «κενές θερμίδες», είναι οι θερμίδες από τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε θερμίδες, αλλά χαμηλής διατροφικής αξίας. Αυτά τα τρόφιμα στερούνται τα θρεπτικά συστατικά που είναι απαραίτητα για την υγιή διαβίωση και τα οποία προάγουν την υγεία.

Οι «κενές θερμίδες» δεν είναι ωφέλιμες, επειδή σας δίνουν μόνο θερμίδες και συνήθως ένα υψηλό ποσό ζάχαρης. Τα τρόφιμα που περιέχουν κενές θερμίδες είναι τα τηγανητά, τα επεξεργασμένα δημητριακά, τα γλυκά, τα σακχαρούχα ποτά και πολλά άλλα.

Για να πάρετε όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται το σώμα σας και να αποφύγετε την κατανάλωση κενών θερμίδων, αντικαταστήστε τα τρόφιμα κενών θερμίδων με τροφές που είναι πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά. Τα σνακ από φρούτα και λαχανικά είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, χαμηλά σε θερμίδες και περιέχουν φυτικές ίνες και βιταμίνες τροφίμων. Καταναλώστε τρόφιμα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς, ψάρια, φασόλια και χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, γαλακτοκομικά προϊόντα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει