Είστε ένα αγόρι με καθυστερημένη εφηβεία;

Μπορεί να είναι δύσκολο να ξεκινήσετε την εφηβεία αργότερα από άλλα παιδιά που γνωρίζετε. Ηδη μεγαλώνουν, οι φωνές τους αλλάζουν, ενώ εσάς ο κόσμος σας περνάει μικρότερο απ’ όσο πραγματικά είστε.

Μπορεί κάποιοι ακόμα και να σας πειράζουν στο σχολείο επειδή δεν έχετε ψηλώσει ακόμα. Ενδεχομένως να έχετε και πρόβλημα να συμβαδίσετε με μεγαλύτερα και πιο δυνατά παιδιά, όταν πρέπει να κάνετε σπορ μαζί τους.

Ολα αυτά σας δημιουργούν στενοχώρια και αισθάνεστε ότι έχετε μείνει πίσω.

Δεν είναι, όμως, όλα μαύρα όπως πιστεύετε αυτή τη στιγμή. Το σώμα σας μπορεί και θα πάρει τα πάνω του. Και πριν ακόμα συμβεί αυτό υπάρχουν πολλά που μπορείτε να κάνετε έως ότου το σώμα σας αρχίσει να αναπτύσσεται.

Τις περισσότερες φορές δεν υπάρχει τίποτα κακό ή μη φυσιολογικό με τα αγόρια που περνούν μια καθυστερημένη εφηβεία.

Διαβάστε παρακάτω όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το συγκεκριμένο θέμα:

Μπορεί να είναι κληρονομικό. Τις περισσότερες φορές, αν ένα αγόρι μπαίνει αργά στην εφηβεία, τότε ή ο πατέρας του ή η μητέρα του θα είχαν μπει στην εφηβεία αργά (πολλές φορές ίσως να ήταν και οι δύο). Ρωτήστε τους γονείς σας, αν θυμούνται πότε συνέβη. Οι πιθανότητες είναι να σας απαντήσουν καταφατικά είναι πολλές.

Δεν υπάρχει λόγος πανικού, το σώμα σας μπορεί να μην καθυστερεί όσο νομίζετε. Τα περισσότερα αγόρια φτάνουν στην εφηβεία μεταξύ 9 και 14 χρόνων με τη μέση ηλικία να είναι τα 12. Η εφηβεία είναι αργή, αν είστε 14 ετών και δεν υπάρχει το παραμικρό σημάδι αλλαγής πάνω σας.

Μπορεί να παραγνωρίζετε κάτι: Ξέρετε ότι η φωνή σας θα γίνει πιο βαθιά, θα αποκτήσετε τρίχες στις μασχάλες και στη βουβωνική σας χώρα και θα ψηλώσετε. Αλλά το πρώτο πράγμα που αλλάζει είναι ότι οι όρχεις σας αρχίζουν να αναπτύσσονται. Κρυμμένοι κάτω από το πέος, οι όρχεις σας αναπτύσσονται, έτσι ώστε να μπορούν να παράγουν την τεστοστερόνη, μια ορμόνη που προκαλεί τις άλλες αλλαγές του σώματος. Αλλά μπορεί λόγω του ότι βρίσκονται εκεί που βρίσκονται να σάς είναι δύσκολο να παρατηρήσετε ότι έχετε μεγαλώσει. Ετσι ίσως να είστε στην εφηβεία, αλλά απλά δεν βλέπετε ακόμα τα εξωτερικά σημάδια.

Μπορείτε να καλύψετε τη διαφορά. Το ύψος σας κατά πάσα πιθανότητα θα καταλήξει να είναι κανονικό για την οικογένειά σας, είτε μπείτε στην εφηβεία νωρίς, είτε αργά. Στην πραγματικότητα, όταν οι φίλοι και οι συμμαθητές σας έχουν σταματήσει να αναπτύσσονται, εσείς κατά πάσα πιθανότητα θα συνεχίσετε.

Πώς να συμβαδίσετε με άλλα παιδιά

Μην έχετε άγχος επειδή δεν είστε ακόμα στην εφηβεία. Και μην συγκρίνετε τον εαυτό σας με άλλα παιδιά. Εως ότου το σώμα σας αρχίσει να αναπτύσσεται, δείτε τι πρέπει να κάνετε για μην αισθάνεστε στο μεταξύ ότι έχετε μείνει πίσω..

Να έχετε υπομονή. Κανείς δεν παίρνει πάντα αυτό που θέλει ακριβώς όταν το θέλει, είτε πρόκειται για ένα άριστα σε ένα τεστ ή για μια θέση σε μια ομάδα. Η εφηβεία είναι το ίδιο. Δεν μπορείτε να κάνετε αυτήν την αλλαγή να συμβεί γρηγορότερα από ό,τι πρόκειται να συμβεί. Το να αισθάνεστε απογοητευμένοι δεν πρόκειται να βοηθήσει.

Κοιτάξτε τη φωτεινή πλευρά. Ενδέχεται, επίσης, να υπάρχουν κάποια θετικά στο να μην ξεκινήσετε νωρίς την εφηβεία. Δεν χρειάζεται ας πούμε ακόμα να ξυρίζεστε! Και κάποια παιδιά που ωριμάζουν μπορεί να μοιάζουν σαν ενήλικες, αλλά δεν είναι ακόμη έτοιμοι να δράσουν σαν ενήλικες. Η εφηβεία είναι δύσκολη για τον καθένα, ανεξάρτητα από το πότε θα συμβεί.

Διασκεδάστε. Περάστε το χρόνο σας κάνοντας πράγματα που σας αρέσει και να τα κάνετε καλά. Θα αισθανθείτε καλύτερα για τον εαυτό σας. Και δεν χρειάζεται να είστε ψηλός ή μυώδης για να είστε άσος στο σχολείο ή να έχετε χόμπι που σας ευχαριστούν, όπως ο κινηματογράφος, οι παρέες, το τραγούδι, η μουσική. Πάρτε μέρος σε διάφορες δραστηριότητες μετά το σχολείο. Ή γίνετε εθελοντής σε κάτι που σας αρέσει.

Ασχοληθείτε με τον αθλητισμό. Είναι τα σπορ το στοιχείο σας; Ακόμα κι αν τα άλλα παιδιά είναι ψηλότερα και ισχυρότερα στον χώρο του αθλητισμού μπορείτε να παίζετε πιο έξυπνα και πιο γρήγορα. Φροντίστε όμως να:

Μείνετε σε φόρμα. Εάν είστε υπέρβαροι ή λαχανιάζετε γρήγορα, αυτό μπορεί να είναι ένα μεγαλύτερο θέμα από το ότι δεν αρχίζετε την εφηβεία ακόμα. Το να αποκτήσετε φόρμα μπορεί να σας βοηθήσει να συμβαδίστε με τα άλλα παιδιά. Βεβαιωθείτε ότι τρώτε σωστά, πίνετε άφθονο νερό και κοιμάστε αρκετά τη νύχτα.

Αναπτύξτε τις ικανότητές σας.  Επειδή αναπτύσσεστε αργότερα από τους άλλους, δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να υπερέχετε σε ένα άθλημα. Οι προπονητές θέλουν  κάποιον που είναι γρήγορος, ακριβής και συνεπής. Ετσι, ρωτήστε τον προπονητή σας σχετικά με ασκήσεις που μπορείτε να κάνετε στο σπίτι, που θα βελτιώσουν τις δεξιότητες αυτές και θα σας βοηθήσουν να μάθετε να ελέγχετε το σώμα σας καλύτερα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει