Μήπως έχετε υπέρταση και δεν το γνωρίζετε;

Παγκόσμια μελέτη διαπίστωσε πως, τόσο στις πλούσιες χώρες, όσο και σε αυτές με χαμηλά εισοδήματα, το 50% του πληθυσμού αγνοεί ότι έχει υψηλή αρτηριακή πίεση.

Η υψηλή αρτηριακή πίεση, επίσης γνωστή ως υπέρταση, είναι η κύρια αιτία των καρδιακών παθήσεων, αλλά πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν την κατάστασή τους, σύμφωνα με τη μελέτη. Η διεθνής ομάδα των ερευνητών διαπίστωσε ότι αυτό ισχύει, τόσο για τις πλούσιες, όσο και για τις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες. Και παρά τη διαθεσιμότητα των φαρμάκων για τον έλεγχο της υψηλής αρτηριακής πίεσης, δεν είναι πολλοί οι άνθρωποι που γνωρίζουν ότι έχουν τη συγκεκριμένη πάθηση και που υποβάλλονται στην κατάλληλη θεραπεία.

«Τα αντιυπερτατικά φάρμακα είναι γενικά φθηνά και οι θεραπείες ευρέως διαθέσιμες. Ωστόσο, μόνο το ένα τρίτο των ασθενών που άρχισαν την θεραπεία, είναι σε θέση να ελέγξουν την αρτηριακή τους πίεση. Τα πράγματα είναι χειρότερα στις χώρες με χαμηλά εισοδήματα, χωρίς να καλυτερεύει αισθητά για τις χώρες με υψηλά ή μεσαία εισοδήματα», λέει ο Δρ Salim Yusuf, καθηγητής της Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο ΜcMaster του Χάμιλτον, στο Οντάριο του Καναδά.

Οι ερευνητές του Ερευνητικού Ινστιτούτου Υγείας Πληθυσμού του Πανεπιστημίου McMaster, εξέτασαν στοιχεία από 154.000 ενήλικες, ηλικίας μεταξύ 35 και 70 ετών . Οι συμμετέχοντες, οι οποίοι δεν είχαν ιστορικό καρδιακής νόσου ή εγκεφαλικού επεισοδίου, προέρχονταν από 17 διαφορετικές χώρες, διαφορετικής οικονομικής δύναμης. Οι ερευνητές παρακολούθησαν την αρτηριακή πίεση των συμμετεχόντων, καθώς και τη χρήση φαρμάκων από πλευράς τους και συνέλεξαν πληροφορίες σχετικά με την ηλικία, το φύλο, το επίπεδο εκπαίδευσης και άλλους παράγοντες κινδύνου, συμπεριλαμβανομένου του κατά πόσο οι συμμετέχοντες γνώριζαν ότι έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση.

«Η μελέτη μας δείχνει πως πάνω από το ήμισυ των ατόμων με υπέρταση δεν έχουν επίγνωση της κατάστασής τους και, ανάμεσά τους, πολλοί λίγοι είναι εκείνοι που έχουν επαρκή θεραπεία για τον έλεγχο της πίεσης του αίματός τους», λέει η συγγραφέας της μελέτης Δρ Clara Chow, μέλος του Ερευνητικού Ινστιτούτου και αναπληρώτρια καθηγήτρια της Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ.

Η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό της Αμερικανικής Ιατρικής Ενωσης, διαπίστωσε ότι μόνο το 46,5% των ατόμων με υψηλή αρτηριακή πίεση είχαν επίγνωση της κατάστασής τους. Μόλις 32,5% από αυτούς που είχαν επίγνωση της κατάστασής τους, ακολουθούσαν θεραπεία επαρκή για να διατηρήσουν τα επίπεδα της πίεσης του αίματος στο σώμα τους υπό έλεγχο.

«Τα ευρήματα είναι ανησυχητικά και δείχνουν την ανάγκη συστηματικής προσπάθειας για τον καλύτερο εντοπισμό ατόμων με υψηλή αρτηριακή πίεση. Ισως, μάλιστα, να απαιτηθεί η έγκαιρη χρήση ενός συνδυασμού θεραπειών, δηλαδή δύο ή και περισσότερα είδη που όταν λαμβάνονται ταυτόχρονα μπορούν να ρίξουν την πίεση», λέει ο Yusuf.

Σε κάθε περίπτωση απαιτούνται βελτιώσεις σε όλο τον κόσμο σε ό,τι αφορά τη διάγνωση και θεραπεία της υψηλής αρτηριακής πίεσης, αταλήγουν οι ερευνητές.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει