Μήπως οι φίλοι σάς τραβάνε προς τα κάτω;

Την επόμενη φορά που θα νοιώσετε κάποιο έλλειμμα στο μυαλό σας, μην κατηγορήσετε την κούραση ή το DNA σας, αλλά στρέψτε τη ματιά σας τριγύρω και παρατηρήστε τους φίλους σας.

Μια μελέτη από την Φινλανδία αποκαλύπτει πως η παρέα με τα ίδια άτομα μπορεί να ανακόψει την ικανότητά σας να μάθετε πράγματα. Σύμφωνα με την έρευνα οι άνθρωποι τείνουν να μοιράζονται τεράστιο πλούτο γνώσεων με εκείνους που ανήκουν στον ίδιο μ’ αυτούς κοινωνικό κύκλο, επομένως η γνώση που αποκτούν μπορεί να είναι μεγάλη, αλλά γύρω πάντα από το ίδιο αντικείμενο. Μετάφραση: Οι ερευνητές είναι σχεδόν βέβαιοι πως κάποιος που βασίζεται αποκλειστικά και μόνο σε ειδήσεις Χόλυγουντ με τους φίλους του, έχει πιθανώς και θα συνεχίσει να έχει περιορισμένη γνώση σχετικά με τη συνεχιζόμενη κρίση στη Μέση Ανατολή.

Η μελέτη αυτή έρχεται να συμπληρώσει μια προγενέστερη του ΜΙΤ που είχε ανακαλύψει πως περιβάλλοντας τον εαυτό σας με ίδια με εσάς άτομα, μειώνετε τις πιθανότητες να ζήσετε έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής. Μια αντίστοιχη αυστραλιανή μελέτη, εξάλλου, αναφέρει πως «τα άτομα με πλούσια κοινωνικά δίκτυα έχουν μεγαλύτερες και πιο ανεπτυγμένες αμυγδαλές, που είναι η περιοχή του εγκεφάλου που σχετίζεται με τη μνήμη και το συναίσθημα».

Γι’ αυτό λάβετε υπόψιν σας τις συγκεκριμένες μελέτες και αποφασίστε να βγείτε έξω και να επεκτείνετε τις φιλίες σας. Ξεκινήστε να διαβάζετε, επανασυνδεθείτε με έναν πρώην συνάδελφο, ρωτήστε τον αδελφό σας αν μπορεί να μείνει. Ολα τα παραπάνω «λειτουργούν». Η συναναστροφή σας με κόσμο μπορεί να ανοίξει το μυαλό σας και να σας δημιουργήσει νέα ενδιαφέροντα, φέρνοντάς σας μια νέα προοπτική ζωής.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει