Μήπως ο καιρός χειροτερεύει τη ρευματοειδή αρθρίτιδα;

Για μερικούς ανθρώπους που ζουν με ρευματοειδή αρθρίτιδα, ο κρύος καιρός σημαίνει έξαρση του πόνου, ωστόσο οι ερευνητές δεν έχουν ακόμη βρει οποιαδήποτε συγκεκριμένα στοιχεία που υποστηρίζουν την ιδέα ότι ο πόνος αυξάνεται όσο χαμηλώνει η θερμοκρασία.

Είναι πιο πιθανό τα πράγματα να φαίνονται λίγο χειρότερα, όταν ο καιρός είναι κρύος ή τουλάχιστον αυτή η αίσθηση υπάρχει. Οταν ο ουρανός είναι σκοτεινός μπορεί να οδηγήσει σε κρίση κατάθλιψης που συνδέεται στενά με τον πόνο. Οι άνθρωποι έχουν, επίσης, λιγότερα κίνητρα για άσκηση όταν ο καιρός είναι κακός και είναι γνωστό πως η άσκηση βοηθά στον έλεγχο του πόνου.

Παρατεταμένες κλινικές δοκιμές δεν βρήκαν σχέση μεταξύ καιρικών συνθηκών και δραστηριότητας πόνου λόγω ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι άνθρωποι που πάσχουν από ρευματοειδή αρθρίτιδα δεν αισθάνονται πραγματικά τον πόνο με την αλλαγή της θερμοκρασίας.

Η πραγματικότητα είναι πως για άτομα με ρευματοειδή αρθρίτιδα, αλλά και άλλα είδη αρθρίτιδας, τα συμπτώματα μπορεί να παρουσιάζουν διακυμάνσεις.

Ο καθένας το αισθάνεται διαφορετικά, αλλά αυτό που ζει ο καθένας είναι η ασθένειά του.

Αν αισθάνεστε πως οι ακραίες θερμοκρασίες, η αλλαγή θερμοκρασίας και η υγρασία κάνουν τα συμπτώματα της ρευματοειδούς αρθρίτιδας χειρότερα, τότε ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα για να διευκολύνετε την κατάστασή σας και να ανακουφίσετε τον πόνο σας.

Ασκηση. Η άσκηση είναι το πρώτο πράγμα που συνιστούν οι γιατροί. Εννοείται ότι θα αποφύγετε τις πολύ έντονες ασκήσεις, αλλά θα ασκηθείτε στο τέντωμα και στις ασκήσεις κίνησης. Ασκήσεις μέσα στο νερό είναι επίσης κατάλληλες για ανακούφιση του πόνου από τη ρευματοειδή αρθρίτιδα.

Κοιμηθείτε καλά και πολύ. Ο ύπνος και ο πόνος συνδέονται στενά. Η έρευνα δείχνει πως ένας ανεπαρκής ύπνος κακής ποιότητας επιδεινώνει τον πόνο και τη διάθεση σε ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα. Προσπαθήστε να ξεκουράζεστε καλά κατά τη διάρκεια της νύχτας, για να αισθάνεστε καλύτερα κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2016 στη σκανδιναβική Εφημερίδα της Ρευματολογίας κατέληξε πως ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα που δεν κοιμόντουσαν καλά, βίωναν τον πόνο και την κούραση και σημείωσε ότι οι ασθενείς που ελάμβαναν βενζοδιαζεπίνες είχαν διακεκομμένο ύπνο. Αν έχετε προβλήματα στον ύπνο φροντίστε να συζητήσετε τις συνήθειες ύπνου σας και τα τυχόν φάρμακα που παίρνετε (συμπεριλαμβανομένων των συμπληρωμάτων) με το γιατρό σας.

Κρατήστε το στρες υπό έλεγχο. Το συναισθηματικό στρες μπορεί επίσης να επιδεινώσει τον πόνο. Δοκιμάστε τεχνικές χαλάρωσης, βιοανάδραση, ή διαλογισμό.

Ζέσταμα για τον έλεγχο του πόνου. Χρησιμοποιήστε μια θερμοφόρα ή ένα ζεστό μπάνιο για τον έλεγχο του πόνου RA.

Ξεκούραση. Για να είστε καλά θα πρέπει το σώμα σας να μην είναι καταπονημένο. Μπορεί να είναι τόσο απλό και η φροντίδα του καταπονημένου τμήματος του σώματός σας να φέρει αποτελέσματα.

Κίνηση. Οι περισσότεροι γιατροί δεν συνιστούν την μετάβαση σε ένα διαφορετικό κλίμα, ακόμη και αν αισθάνεστε ότι ο κρύος καιρός επιδεινώνει τα συμπτώματά σας, εξάλλου δεν είναι εφικτό κάτι τέτοιο για τους περισσότερους από εμάς. Αντ’ αυτού φροντίστε να φορέσετε ρούχα σε στρώσεις για να διατηρηθείτε ζεστοί και ανάλογα να αφαιρείτε ή να προσθέτετε.

Ποιότητα ζωής. Το πώς ζει κανείς είναι επίσης σημαντικό, πολλές φορές εξίσου σημαντικό με τις καιρικές συνθήκες, σε ό,τι αφορά τον πόνο της ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Οσο πιο ευτυχισμένη, ικανοποιητική και ενεργή ζωή έχετε, τόσο πιο εύκολα μπορείτε να ανακουφίσετε τον πόνο.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει