Οι άνθρωποι μπορεί να έχουν λανθασμένη ιδέα για την ποσότητα των τρανς λιπαρών που εμπεριέχονται στα επεξεργασμένα τρόφιμα, με αποτέλεσμα να καταναλώνουν περισσότερα απ’ όσα νομίζουν, σύμφωνα με νέα μελέτη.
Στην πραγματικότητα πολλά από τα τρόφιμα που στις ετικέτες τους αναφέρουν ότι δεν έχουν τρανς λιπαρά, μπορεί να περιέχουν τα επικίνδυνα λιπαρά που είναι υπεύθυνα για την απόφραξη των αρτηριών, αναφέρει ομάδα του Τμήματος Υγείας της Νέας Υόρκης.
Σε έναν έλεγχο 4.340 από τα πιο εμπορικά συσκευασμένα τρόφιμα διαπίστωσαν πως το 9% απ’ αυτά περιείχαν μερικώς υδρογονωμένα έλαια -το είδος των χημικών που σκληραίνουν τα έλαια και αποτελούν την πηγή των τρανς λιπαρών οξέων. Από αυτά το 84% ανέγραφαν στις ετικέτες τους ότι έχουν 0 τρανς λιπαρά.
«Αυτή η επισήμανση είναι αιτία για ανησυχία, γιατί οι καταναλωτές βλέποντας το 0 g τρανς λιπαρά στις διατροφικές ετικέτες, το πιο πιθανό είναι να μη γνωρίζουν ότι καταναλώνουν τρανς λιπαρά», αναφέρει στην έκθεση η Jennifer Clapp του Τμήματος Υγείας και Ψυχικής Υγιεινής της Νέας Υόρκης.
Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι τα trans-λιπαρά, που παράγονται όταν τα υγρά λίπη περνούν από μια επεξεργασία για να γίνουν στερεά, όπως το βούτυρο, είναι επιζήμια για τις αρτηρίες, όπως τα κορεσμένα λίπη.
«Η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) έχει (με δισταγμό) προσδιορίσει ότι τα μερικώς υδρογονωμένα έλαια (Phos), η κύρια διατροφική πηγή των βιομηχανικών trans-λιπαρών, δεν είναι “γενικά αναγνωρισμένα ως ασφαλή για κατανάλωση”», αναφέρει η ομάδα της Clapp στο περιοδικό Preventing Chronic Disease.